Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominy dymowe podsumowanie


Recommended Posts

witam

jestem obecnie na etapie rozwazania roznych opcji komina do kominka

na forum jest taka masa topikow na ten temat, ze juz czytam tydzien a nadal mam watpliwosci.

 

oto moje pytania:

 

1. skoro planuje wentylacje mechaniczna to mam robic kanaly wentylacyjne w kominie kominka czy nie?- a jesli tak to ile

 

2. pojawia sie pojecie wentylacji mechanicznej zrownowazonej....

o co chodzi?- czy standardowy reku to taka wentylacja?- czy tez aby dobrze zrownowazyc nalezy sie "dozbroic"?

 

3. skoro juz o tym nieszczesliwym kanale wentylacyjnym to od razu zapytam o kotlownie, gdzie planuje zawiesic piec gazowy z otwarta komora.

jestem sklonny odizolowac to pomieszczenie pneumatycznie od reszty domu

tylko pytanie- czy w takim przypadku trzeba rzeczywiscie miec kanal went wyciagowy i do tego jakas dziure w scianie?- czy nie wystarczy ze komin wyciaga a jeden przewod wentylacyjny z dachu dostarcza powietrza do spalania?

 

4. co do samego komina dymowego to mam pytanie jak myslicie ktory wariant jest PEWNIEJSZY - wklad ceramiczny zaroodporny np IBF owiniety welna i obudowany cegla, czy jednak normaly komin murowany 20x20?

chodzi mi o to zeby mi nic nie peklo a czytam, ze ludziom od zapalenia gazety wklady pekaja. Jesli lepszy jest jednak wklad to jaka firme polecacie- zaznaczam, ze chce kupic sam wklad, obudowe bede robil sam.

Do tego pytania dolaczam podpytanie- ktory z polecanych systemow ma 45° czopuch? sa takie w przystepnej cenie, czy to raczej egzotyka znalezc taki wklad?

 

5. co do komina jeszcze spalinowego do gazu- to planuje ze stali- i tu pytanie- skoro czopuch jest przewidziany bardzo wysoko, to czy wyczystka tez moze byc wysoko- chcialbym kupic mozliwie krotki komin i troche zaoszczedzic.

 

bylbym szczesliwy gdyby ktos podchwycil temat i dyskusja poszla tym tropem

 

pozdrawiam

 

dworek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ad. 1 Jeśli dom będzie odbierał kominiarz sprawdzający sczegóły to kanał wywiewny wentylacji grawitacyjnej w pomieszczeniu z kominkiem musi być.

 

AD 3 W kotłowni z kotłem z otwarta komorą spalania muszą być dwie dziury oprócz komina:

 

Nawiew - optymalnie tzw zetka.

Wywiew do kanału wentylacji grawitacyjnej.

Brak nawiewu może skutkować tym, że lepszy piec będzie się wyłączał, gorsze zaczną spalać gaz niecałkowicie do tlenku węgla, zamiast dwutlenku węgla, co jest marnowaniem energii :wink: którą można uzyskać ze spalania, o wpływie tlenku węgla na odwiedzających kotłownię już nie wspomnę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli planujesz wentylację mechaniczną to koniecznie musisz szukać kominka z całkowicie zamkniętą komorą spalania. Do takiej komory powietrze doprowadza się bezpośrednio z zewnątrz, a kominek ma wbudowane pod paleniskiem wejście do podłączenia rury z powietrzem potrzebnym do procesu spalania.

Podobnie jest z piecem gazowym i wtedy nie musisz stosować kratek wentylacyjnych, ani odizolowywać pomieszczenia pneumatycznie.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli planujesz wentylację mechaniczną to koniecznie musisz szukać kominka z całkowicie zamkniętą komorą spalania.

 

Podobnie jest z piecem gazowym i wtedy nie musisz stosować kratek wentylacyjnych, ani odizolowywać pomieszczenia pneumatycznie.

 

A co z kuchnią gazową i wentylacją mechaniczną? Nie mogę znaleźć kuchenki gazowej z zamkniętą komorą spalania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę że koleżka nie zna się i zabiera głos. W kominku pali się czły czas i tlen wykożystywany w procesie spalania pobierany byłby z domu. A więc istnieje realna szansa, że pewnego pięknego poranka moglibyśmy się nie obudzić.

A kolega to chyba grzeje w domu kuchenką, że jej na noc nie wyłącza? :wink:

A poza tym wystarczy sobie pliczyć zużycie tlenu potrzebnego do palenia się "fajerki" na kuchence i zużycie tlenu przy ogrzewaniu kominkiem.

A tak wogóle to proponuję poczytać wątki o rekuperatorach i tam jest wszystko wyjaśnione o wentylacji mechanicznej.

Ostrzegam tylko, że jest tego sporo, a więc jeśli kolega "Lew2" tak dużo czyta jak pisze, to napewno nie dotrwa do końca wątku i znowu zacznie pisać głupoty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę że koleżka nie zna się i zabiera głos. W kominku pali się czły czas i tlen wykożystywany w procesie spalania pobierany byłby z domu. A więc istnieje realna szansa, że pewnego pięknego poranka moglibyśmy się nie obudzić.

A kolega to chyba grzeje w domu kuchenką, że jej na noc nie wyłącza? :wink:

A poza tym wystarczy sobie pliczyć zużycie tlenu potrzebnego do palenia się "fajerki" na kuchence i zużycie tlenu przy ogrzewaniu kominkiem.

A tak wogóle to proponuję poczytać wątki o rekuperatorach i tam jest wszystko wyjaśnione o wentylacji mechanicznej.

Ostrzegam tylko, że jest tego sporo, a więc jeśli kolega "Lew2" tak dużo czyta jak pisze, to napewno nie dotrwa do końca wątku i znowu zacznie pisać głupoty.

 

To nie jest kwestia ile ja palę kuchenką, tylko raczej kominiarza, który nie chce mi odebrać kuchni gazowej z otwartym płomieniem w przypadku wentylacji mechanicznej i okapu. Wydaje mi się że przestudiowałem wszystko na tym forum (zresztą dużo to sprzecznych opinii wszak każdy może pisać) + Rozporządzenie Ministra Infrastruktury o warunkach technicznych budynków tutaj: http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2002/0690.htm Fakt nie dotarłem jeszcze do norm branżowych, ale one mają niższą hierarchię prawną niż ww rozporządzenie.

 

Nie rozumiem co ja takiego napisałem złego. Kominiarz którego wezwałem na ekspertyzę powiedział, że nie jest dopuszczalne stosowanie kuchenki gazowej z otwartym płomieniem z wentylacją mechaniczną. Wiem, że kominiarz nie ma racji bo jest § 150 pkt. 10 w powyższej ustawie. Natomiast problemem jest stosowanie wyciągu mechanicznego z okapu. Pisałem o tym w innym miejscu jak się to rozwiązuje. Zblokowanie systemu nawiewu z rekuperatorem zaproponowano mi w firmie projektującej moją wentylację. Dodam tylko, że np. w Danii jest to rozwiązane w ten sposób, że okapy sprzedawane nie mogą mieć zbyt dużych mocy (bodajże do 150 m3/h). U nas można bez problemu kupić okap, który wyciąga 800 m3/h, a rekuperator będzie np. 300 m3/h. Piec gazowy wymieniłem już na zamkniętą komorę spalania (typu C wg ustawy) i od tego momentu kominiarz nie ma już żadnych zastrzeżeń, natomiast pozostaje nieszczęsna kuchnia gazowa z okapem pracującym w trybie wyciągu (w trybie pochłaniania nie byłoby problemu). Ale znajomy już mi załatwia w Austrii takową płytę gazową z zamkniętą komorą spalania. W Polsce nie mogłem nigdzie dostać (np. Amica Prometeusz to nie jest to!!!, chociaż kosztuje 4000 zł). Dodatkowo zakupiłem sygnalizator tlenku-węgla (firmy Kidde), który zamierzam zainstalować w kuchni, jeśli nie uda mi się ściągnąć tej nieszczęsnej kuchni gazowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kup kuchnie elektryczna,zrob reku,zaloz pochlaniacz,kominek Makroterm + komin Leier 1-kanalowy ale rura pod kominek 15tka z zewnatrz,wymuruj komin 2-otworowy z pustakow keramzytowych pod kociol w kotlowni i tyle.....

Kuchnia elektryczna odpada. Moja żona nie zaakceptuje. Na gazie jest o wiele lepsze regulacja temperatury. Na płycie elektrycznej zmniejszenie mocy kurka nie powoduje natychmiastowego obniżenia temperatury płyty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...