Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakiej średnicy przeważnie w domach jednorodzinnych są rury łaczące rekuperator z pomieszczeniami ?

Nie wiem jak w domkach jednorodzinnych, ale u mnie w mieszkaniu zaprojektowano 12 cm średnicy. Ponoć jak sa mniejsze to będzei huczało.

https://forum.murator.pl/topic/78530-jakie-kana%C5%82y-do-wentylacji-mechanicznej-z-reku/#findComment-1771296

• 6 years później...

Witam

Proszę o pomoc w doborze kanałów WM. W tym momencie chciałbym się skupić na rodzaju kanałów, pomijając rozmiary i przekroje. Po lekturze FM wiem, że są spiro, flexy, sztywne, PE i cynkowane, ale nie wiem czym tak naprawdę różnią się w praktyce i które będą lepsze do mojego domu.

Dom jest SSO, piwnica 55m2, parter 55m2 poddasze 110m2 - to wszystko będzie grzane i wentylowane WM z req. Jest jeszcze garaż 55m2, ale nie planuję grzać.

Kubatura grzana wg OZC to 509 m3, 4 osoby.

W piwnicy ma być siłownia sportowa, pralnia i kotłownia, w której będzie PCi GW, tak więc będzie to raczej pompownia - czyste ogrzewane pomieszczenie, które też chyba wypadałoby podpiąć pod WM. Wentylacja piwnicy i parteru kanałami w posadzkach (8cm styro+7cm wylewki) parteru i poddasza. Wentylacja poddasza kanałami schowanymi częściowo w stropie ocieplonym wełną, a częściowo kanały będą leżeć na podłodze nieogrzewanego strychu. Na strychu planuję postawić req i dlatego docieplę strych 12 cm wełny pomiędzy krokwiami.

Otwory w stropach są zostawione i chciałbym je wykorzystać :-).

Załączam rzuty kondygnacji oraz "zagospodarowanie działki" - może ktoś miałby ochotę doradzić co do rozmieszczenia czerpni i wyrzutni. Dodam jeszcze, że mam zrobioną pełnowymiarową WG (nie komentować :-)) i w związki z tym parę kominków wentylacyjnych, które są wolne. Może jeden z nich mógłby być wyrzutnią? Słyszałem, że dobrze jest zrobić wyrzutnię w pionie przez dach. Wówczas miałbym też rozwiązany problem kapiących z wyrzutni skroplin.... Tylko czy średnica tych kominków jest wystarczająca?

Czy czerpnia też mogłaby być rozwiązana takim kominkiem np. po drugiej stronie dachu?

Z uwagi na ograniczenia FM co do załączników w następnym moim poście załączę projekt WM jaki miałem zrobiony dotychczas. Wg tego projektu są pozostawione otwory w stropach.

zagospodarowanie.JPG

rzut parteru.JPG

rzut piwnicy.JPG

rzut poddasza.JPG

WM-kanały w posadzce poddasza.JPG

https://forum.murator.pl/topic/78530-jakie-kana%C5%82y-do-wentylacji-mechanicznej-z-reku/#findComment-6288984

Z uwagi na ograniczenia FM co do załączników w następnym moim poście załączę projekt WM jaki miałem zrobiony dotychczas. Wg tego projektu są pozostawione otwory w stropach.

w ty poście załączyłem ww projekt WM

WM-went parteru.JPG

WM-went piwnicy.jpg

WM-went parteru.JPG

WM-went piwnicy.jpg

WM-went poddasza.JPG

WM-otwory w stropie parteru.JPG

https://forum.murator.pl/topic/78530-jakie-kana%C5%82y-do-wentylacji-mechanicznej-z-reku/#findComment-6288990

Witam

Proszę o pomoc w doborze kanałów WM. W tym momencie chciałbym się skupić na rodzaju kanałów, pomijając rozmiary i przekroje. Po lekturze FM wiem, że są spiro, flexy, sztywne, PE i cynkowane, ale nie wiem czym tak naprawdę różnią się w praktyce i które będą lepsze do mojego domu.

Dom jest SSO, piwnica 55m2, parter 55m2 poddasze 110m2 - to wszystko będzie grzane i wentylowane WM z req. Jest jeszcze garaż 55m2, ale nie planuję grzać.

Kubatura grzana wg OZC to 509 m3, 4 osoby.

W piwnicy ma być siłownia sportowa, pralnia i kotłownia, w której będzie PCi GW, tak więc będzie to raczej pompownia - czyste ogrzewane pomieszczenie, które też chyba wypadałoby podpiąć pod WM. Wentylacja piwnicy i parteru kanałami w posadzkach (8cm styro+7cm wylewki) parteru i poddasza. Wentylacja poddasza kanałami schowanymi częściowo w stropie ocieplonym wełną, a częściowo kanały będą leżeć na podłodze nieogrzewanego strychu. Na strychu planuję postawić req i dlatego docieplę strych 12 cm wełny pomiędzy krokwiami.

Otwory w stropach są zostawione i chciałbym je wykorzystać :-).

Załączam rzuty kondygnacji oraz "zagospodarowanie działki" - może ktoś miałby ochotę doradzić co do rozmieszczenia czerpni i wyrzutni. Dodam jeszcze, że mam zrobioną pełnowymiarową WG (nie komentować :-)) i w związki z tym parę kominków wentylacyjnych, które są wolne. Może jeden z nich mógłby być wyrzutnią? Słyszałem, że dobrze jest zrobić wyrzutnię w pionie przez dach. Wówczas miałbym też rozwiązany problem kapiących z wyrzutni skroplin.... Tylko czy średnica tych kominków jest wystarczająca?

Czy czerpnia też mogłaby być rozwiązana takim kominkiem np. po drugiej stronie dachu?

witam

strych będziesz miał nieogrzewany na stropie ocieplonym, tylko 12 cm wełny między krokwiami - nie boisz się, iż w czasie dużych mrozów temperatura spadnie w okolice 0'C? lub poniżej

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/78530-jakie-kana%C5%82y-do-wentylacji-mechanicznej-z-reku/#findComment-6289031

witam

strych będziesz miał nieogrzewany na stropie ocieplonym, tylko 12 cm wełny między krokwiami - nie boisz się, iż w czasie dużych mrozów temperatura spadnie w okolice 0'C? lub poniżej

pozdrawiam

taki wstępny plan. Napisałem właśnie po to żeby ktoś się wypowiedział. 12 cm między krokwiami za mało? To może dorzucić jeszcze 5 w poprzek krokwi?

Mógłbym w sumie umieścić requ w kotłowni/pompowni, ale chyba nie dam rady pochować tylu pionów jakoś sprytnie. W kotłowni mam kanał kominowy p[od ekogroszek, może to mogłaby być wyrzutnia? odpadłby jeden pion....

https://forum.murator.pl/topic/78530-jakie-kana%C5%82y-do-wentylacji-mechanicznej-z-reku/#findComment-6289075

taki wstępny plan. Napisałem właśnie po to żeby ktoś się wypowiedział. 12 cm między krokwiami za mało? To może dorzucić jeszcze 5 w poprzek krokwi?

Mógłbym w sumie umieścić requ w kotłowni/pompowni, ale chyba nie dam rady pochować tylu pionów jakoś sprytnie. W kotłowni mam kanał kominowy p[od ekogroszek, może to mogłaby być wyrzutnia? odpadłby jeden pion....

witam

oczywiście "kanał kominowy" może być wykorzystany jako wyrzutnia - jaka jest jego powierzchnia?

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/78530-jakie-kana%C5%82y-do-wentylacji-mechanicznej-z-reku/#findComment-6289133

witam

oczywiście "kanał kominowy" może być wykorzystany jako wyrzutnia - jaka jest jego powierzchnia?

pozdrawiam

zdaje się ze powiwrzchnia przekroju wewn. to 160 mm. dlugosc komina od piwnicy do wylotu to jakies 8 m. a czy ten kanal moglby robic za czerpnie? wyrzutnie zrobilbym w elewacji tuż nad gruntem. w takim ukladzie dwa piony mniej do wykonania...

https://forum.murator.pl/topic/78530-jakie-kana%C5%82y-do-wentylacji-mechanicznej-z-reku/#findComment-6289156

Swietny wątek o wymianie doświadczeń

:bash:

Bo chyba w takim dziale jesteśmy?

wątek jest o kanałach WM a wyrzutnia to też częsc instalacji. jakieś konkrety czy się po prostu nudzisz? :-)

https://forum.murator.pl/topic/78530-jakie-kana%C5%82y-do-wentylacji-mechanicznej-z-reku/#findComment-6291672

po prostu Gen. lubi porzadek. Ten temat to by pasowal w dziale wentylacja, nie ogolnym. (pomijam podpiecie sie pod watek 5 letni :p )

Tutaj jak nazwa wskazuje ludzie powinni dzielic sie doswiadczeniem - np. masz juz wentylacje, masz takie i takie warunki wew/zew, ale cos nie chce do konca dzialac :) a tymczasem zadajesz pytanie dobierzcie mi kanaly :D ale mniejsza o detale ;)

z uwag do pomyslu:

- izolacja nieogrzewanego strychu wg. mnie za mala, jesli ma tam byc reku i czesc kanalow do poddasza to powinno byc cieplej.

- wykorzystanie kanalow kominowych do wentylacji - mozliw. Rozwaz tylko ich przekroj oraz fakt, ze bedziesz je znacznie wychladzal, tworzac ewent. mostki termiczne.

zazwyczaj kan. went. odprowadzaja cieple powietrze z domu, wiec nie ma ryzyka ich wychlodzenia. u Ciebie jeden bedzie czerpnia - ciagnie tyle mrozu ile jest na zewnatrz, drugi - wyrzutnia (efektywnego?) rekuperatora. czyli docelowo tez mozliwie niska temperatura wyrzutu = masz 2x potencjalne sliczne mostki ciagnace sie przez caly dom.

https://forum.murator.pl/topic/78530-jakie-kana%C5%82y-do-wentylacji-mechanicznej-z-reku/#findComment-6291991

po prostu Gen. lubi porzadek. Ten temat to by pasowal w dziale wentylacja, nie ogolnym. (pomijam podpiecie sie pod watek 5 letni :p )

Tutaj jak nazwa wskazuje ludzie powinni dzielic sie doswiadczeniem - np. masz juz wentylacje, masz takie i takie warunki wew/zew, ale cos nie chce do konca dzialac :) a tymczasem zadajesz pytanie dobierzcie mi kanaly :D ale mniejsza o detale ;)

z uwag do pomyslu:

- izolacja nieogrzewanego strychu wg. mnie za mala, jesli ma tam byc reku i czesc kanalow do poddasza to powinno byc cieplej.

- wykorzystanie kanalow kominowych do wentylacji - mozliw. Rozwaz tylko ich przekroj oraz fakt, ze bedziesz je znacznie wychladzal, tworzac ewent. mostki termiczne.

zazwyczaj kan. went. odprowadzaja cieple powietrze z domu, wiec nie ma ryzyka ich wychlodzenia. u Ciebie jeden bedzie czerpnia - ciagnie tyle mrozu ile jest na zewnatrz, drugi - wyrzutnia (efektywnego?) rekuperatora. czyli docelowo tez mozliwie niska temperatura wyrzutu = masz 2x potencjalne sliczne mostki ciagnace sie przez caly dom.

wątek odgrzałem ponieważ jakbym otworzył nowy temat to byłaby zjebka za powielanie :-), ech i tak źle i tak niedobrze, ale racja mniejsza o to :-)

tak naprawdę to kanał kominowy (fi160 wewnątrz) jest to komin systemowy Jawar, wkłady z jakiejś ceramiki. Wkłady umieszczone są w pustakach kominowych i są zaizolowane wełną 3 cm z ekranem srebrnym. Taka w arkuszach, właściwie przeznaczona do kominków. Mam jeden taki kanał wolny ponieważ był szykowany pod ekogroch, a będzie PCi. Najwygodniej byłoby zrobić z niego czerpnię i tu masz rację, że będzie zaciągane zimne powietrze, ale może ta izolacja zniweluje ten mostek termiczny? Wyrzutnię zrobiłbym wtedy w elewacji tuż nad gruntem.

W odwrotnym przypadku tzn. jakbym z komina zrobił wyrzutnię , to wówczas czerpnię musiałbym ciągnąć ze strychu do piwnicy, ponieważ raczej nie odważyłbym się zrobić tej czerpni w elewacji tuż nad gruntem z powodu zbyt łatwego dostępu do niej. Muszę to jeszcze przemyśleć.

https://forum.murator.pl/topic/78530-jakie-kana%C5%82y-do-wentylacji-mechanicznej-z-reku/#findComment-6293341