Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam granit w kolorze czarnym z cokołem i jestem zadowolona chociaż muszę cały czas wycierać, szczególnie po przejściu kotów po blacie :p

Najlepiej sprzątanie wychodzi mi za pomocą tych śmiesznych 'magicznych" ściereczek, które można kupić w każdym markecie ...

• 2 months później...

Corian to tylko jeden z materiałów kompozytowych powstałych z mielonych skał i żywic. Innym materiałem jest np. staron - trochę tańszy.

Zaletą kompozytu jest nieograniczona możliwość formowania bez śladów łączenia. Można mieć ciąg blat-ociekacz-zlew z tego samego materiału, bez łączeń, w które wnika brud.

Kompozyt ma większą paletę kolorystyczną od naturalnego kamienia, natomiast nieco mniejszą wytrzymałość mechaniczną niz granit, ale większą wytrzymałość chemiczną niż marmur.

Jest też cieplejszy w dotyku niż kamień.

Potwierdzam "Staron " to tańsza opcja niż corian np Du Pont...

Nie jestem zwolennikiem zadnego z tych materiałów , ale Corian przewyższa kamień w tym względzie ze po jakimś czasie uzytkowania można przywrócić go do stanu jak nowy ....wszelkie rysy , zadrapania a nawet ubytki da sie wyszlifować i uzupełnić (mozna kupić klej identyczny jak materiał ) - najlepiej postarać sie o to przy zakupie :)

Czesto z tego powodu stosuje sie go na zachodzie w pomieszczeniach publicznych typu bary, aneksy kuchenne itp.

Potwierdzam "Staron " to tańsza opcja niż corian np Du Pont...

Nie jestem zwolennikiem zadnego z tych materiałów , ale Corian przewyższa kamień w tym względzie ze po jakimś czasie uzytkowania można przywrócić go do stanu jak nowy ....wszelkie rysy , zadrapania a nawet ubytki da sie wyszlifować i uzupełnić (mozna kupić klej identyczny jak materiał ) - najlepiej postarać sie o to przy zakupie :)

Czesto z tego powodu stosuje sie go na zachodzie w pomieszczeniach publicznych typu bary, aneksy kuchenne itp.

Musiał byś granit chyba potraktować gwożdziem,żeby go zarysować,nie występują ubytki (chyba że blat granitowy jest z drugiego gatunku,ale to widzisz już na samym początku).

Kwestia gustu,ale to nie są argumenty.

Co do gamy kolorów to polecam konglomeraty kwarcowe np http://www.quarella.com.

Odnosnie ceny ja wlasnie dzisiaj odebralem swoje blaciki. Cena m2 blatu grubego na 3cm -300zł granit rosso miele (jeden z najtanszych)

Do tego dochodzi obrobka i tu rozstrzal cenowy jest spory zaleznie od firmy. Ja placilem 150zł za otwor pod plyte gazowa, 300zł za otwor pod zlew(zlew podwieszany + zamontowanie zlewu) 30zł za mb wzmocnienia(potrzebne tam gdzie blat jest wycinany) no i zachcialo mi sie do blatu ociekacza wiec dodatkow 300zł(tego nie uzgodnilem wczesniej). Dodatakowo zaokraglenie krawedzie (walek) 20zł/mb- ja tego nie chcialem wiec mam zrobiona mala faske(lekko sciety rog)

Wyciecie otworu pod baterie itp-20 do 30zł/ sztuka

Reasumujac mialem 3mb blatu 2 otwory duze, 3 male, ociekacz zaplacilem 1500zł

Wydaje mi sie ze cena niezla.

I ekspresowo wykonany niecaly tydzien i gotowy

A sam material na blat kosztowal 540zł reszta to obrobka czyli w moim przypadku prawie 2/3 ceny. Daltego nie sugerowal bym sie przy wykoaniniu cena kamienia a cena obrobki bardziej

Lekie toto nie jest.

Granit wazy jakies 2,6tony/m3 czyli blat o wymiarach 2mx0,6 na 3cm gruby wazy okolo 90kg to w 2 da sie tym jakos manewrowac.

A montowac trzeba z uwaga. Jak rozmawialem z komieniarzem to powiedzial ze wystarczy polozyc jest na tyle ciezkie ze sie tego nie ruszy mozna ew przykleic ale nie jest to konieczne

• 2 weeks później...
Zgadzam się z Elfir. Zdecydowałam się na kerrock ze względu na to, że mam blat w kształcie litery L i chciałam żeby nie było widać łączeń. Gdybym miała jeden ciąg blatu wzięłabym granit.

w granicie też możesz wycinac esy floresy,w kształcie litery L czy U a także S i również nie będzie łączeń :D

Gość ANSEXXX
Ludzie, a jak wygląda montaż blatów granitowych? Wózków używają, lin. Ważyć to musi potwornie, jak to montują nie uszkadzając przy tym mebli?

tak sie składa ze mam za sobą kuchnie z granitem do przewozu używa sie płyt wiórowych ze wzmocnioną belką i na dole i po długości a jak wygląda pokażę link z neta ale odziwo im ni9e pękł blaty , ekrany zakłada sie w dwie osoby , lecz osoby które wiedzą jak zacząć kładzenie płyty > powiem ze jest to dośc cięzki materiał i miałem przypadek granitu grubości 30mm plus pod klejka 30mm szerokości 150mm na wyspę wniesienia go w trzy osoby a wyspa miała wymiary 1800x 1200 jak sie go obrabihttp://www.youtube.com/watch?v=myhNRYwKMJIa na cnc

montaż

wyprowadzenie kształtów z szablonu

• 4 weeks później...
  • 8 months później...

Interesuje mnie czarny blat, granit lub konglomerat (a może jest jeszcze coś innego bardzo trwałego, wyglądającego jak kamień?)

Podstawowe dane:

blat ma być "mocno" czarny, błyszczący, gładki, możliwie bez żadnych kropeczek, maziaków.

Dość gruby: 4-5 cm.

Czy możecie coś konkretnego polecić?

Edytowane przez Anjazzielonego