aniahubi 10.11.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Ja mam prawie czarny staron, nazywa się pebble siena - dzięki temu że ma kolorowe (głównie białe) "kamyczki" jest bardzo łatwy w utrzymaniu czystości. Ja bym z ciemnego blatu nie rezygnowała, zlew zresztą też mam czarny i bardzo sobie chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3685773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 10.11.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 ja mam granit w kolorze czarnym z cokołem i jestem zadowolona chociaż muszę cały czas wycierać, szczególnie po przejściu kotów po blacie Najlepiej sprzątanie wychodzi mi za pomocą tych śmiesznych 'magicznych" ściereczek, które można kupić w każdym markecie ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3686474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 02.02.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 podnoszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3898689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 02.02.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Mam corian bo było szybciej. Ale planuję zmianę i tylko na granit. Corian jest przereklamowany. Jeżeli masz czas to rób blaty z granitu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3899364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.02.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Corian to tylko jeden z materiałów kompozytowych powstałych z mielonych skał i żywic. Innym materiałem jest np. staron - trochę tańszy. Zaletą kompozytu jest nieograniczona możliwość formowania bez śladów łączenia. Można mieć ciąg blat-ociekacz-zlew z tego samego materiału, bez łączeń, w które wnika brud. Kompozyt ma większą paletę kolorystyczną od naturalnego kamienia, natomiast nieco mniejszą wytrzymałość mechaniczną niz granit, ale większą wytrzymałość chemiczną niż marmur.Jest też cieplejszy w dotyku niż kamień. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3899416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 02.02.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Potwierdzam "Staron " to tańsza opcja niż corian np Du Pont... Nie jestem zwolennikiem zadnego z tych materiałów , ale Corian przewyższa kamień w tym względzie ze po jakimś czasie uzytkowania można przywrócić go do stanu jak nowy ....wszelkie rysy , zadrapania a nawet ubytki da sie wyszlifować i uzupełnić (mozna kupić klej identyczny jak materiał ) - najlepiej postarać sie o to przy zakupie Czesto z tego powodu stosuje sie go na zachodzie w pomieszczeniach publicznych typu bary, aneksy kuchenne itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3899623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinzento 02.02.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Potwierdzam "Staron " to tańsza opcja niż corian np Du Pont... Nie jestem zwolennikiem zadnego z tych materiałów , ale Corian przewyższa kamień w tym względzie ze po jakimś czasie uzytkowania można przywrócić go do stanu jak nowy ....wszelkie rysy , zadrapania a nawet ubytki da sie wyszlifować i uzupełnić (mozna kupić klej identyczny jak materiał ) - najlepiej postarać sie o to przy zakupie Czesto z tego powodu stosuje sie go na zachodzie w pomieszczeniach publicznych typu bary, aneksy kuchenne itp. Musiał byś granit chyba potraktować gwożdziem,żeby go zarysować,nie występują ubytki (chyba że blat granitowy jest z drugiego gatunku,ale to widzisz już na samym początku). Kwestia gustu,ale to nie są argumenty. Co do gamy kolorów to polecam konglomeraty kwarcowe np http://www.quarella.com. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3900323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 03.02.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 A czy ktoś z Was ma może porównanie co jest tańsze?? Konglomerat - corian-staron-rausolid jak zwał tak zwał czy granit?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3901875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.02.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Łupek.Potem tańsze gatunki granitu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3901886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makak 04.02.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Odnosnie ceny ja wlasnie dzisiaj odebralem swoje blaciki. Cena m2 blatu grubego na 3cm -300zł granit rosso miele (jeden z najtanszych)Do tego dochodzi obrobka i tu rozstrzal cenowy jest spory zaleznie od firmy. Ja placilem 150zł za otwor pod plyte gazowa, 300zł za otwor pod zlew(zlew podwieszany + zamontowanie zlewu) 30zł za mb wzmocnienia(potrzebne tam gdzie blat jest wycinany) no i zachcialo mi sie do blatu ociekacza wiec dodatkow 300zł(tego nie uzgodnilem wczesniej). Dodatakowo zaokraglenie krawedzie (walek) 20zł/mb- ja tego nie chcialem wiec mam zrobiona mala faske(lekko sciety rog)Wyciecie otworu pod baterie itp-20 do 30zł/ sztukaReasumujac mialem 3mb blatu 2 otwory duze, 3 male, ociekacz zaplacilem 1500zł Wydaje mi sie ze cena niezla. I ekspresowo wykonany niecaly tydzien i gotowyA sam material na blat kosztowal 540zł reszta to obrobka czyli w moim przypadku prawie 2/3 ceny. Daltego nie sugerowal bym sie przy wykoaniniu cena kamienia a cena obrobki bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3905898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 05.02.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Ludzie, a jak wygląda montaż blatów granitowych? Wózków używają, lin. Ważyć to musi potwornie, jak to montują nie uszkadzając przy tym mebli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3907827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makak 05.02.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Lekie toto nie jest. Granit wazy jakies 2,6tony/m3 czyli blat o wymiarach 2mx0,6 na 3cm gruby wazy okolo 90kg to w 2 da sie tym jakos manewrowac. A montowac trzeba z uwaga. Jak rozmawialem z komieniarzem to powiedzial ze wystarczy polozyc jest na tyle ciezkie ze sie tego nie ruszy mozna ew przykleic ale nie jest to konieczne Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3908110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina81 05.02.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 czy ktoś z Warszawy kupował blat granitowy? chcialabym taki zamówić Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3908794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAGZIEM 19.02.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Zgadzam się z Elfir. Zdecydowałam się na kerrock ze względu na to, że mam blat w kształcie litery L i chciałam żeby nie było widać łączeń. Gdybym miała jeden ciąg blatu wzięłabym granit. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3945962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 19.02.2010 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Zgadzam się z Elfir. Zdecydowałam się na kerrock ze względu na to, że mam blat w kształcie litery L i chciałam żeby nie było widać łączeń. Gdybym miała jeden ciąg blatu wzięłabym granit. w granicie też możesz wycinac esy floresy,w kształcie litery L czy U a także S i również nie będzie łączeń Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3946191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 19.02.2010 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Ludzie, a jak wygląda montaż blatów granitowych? Wózków używają, lin. Ważyć to musi potwornie, jak to montują nie uszkadzając przy tym mebli? tak sie składa ze mam za sobą kuchnie z granitem do przewozu używa sie płyt wiórowych ze wzmocnioną belką i na dole i po długości a jak wygląda pokażę link z neta ale odziwo im ni9e pękł blaty , ekrany zakłada sie w dwie osoby , lecz osoby które wiedzą jak zacząć kładzenie płyty > powiem ze jest to dośc cięzki materiał i miałem przypadek granitu grubości 30mm plus pod klejka 30mm szerokości 150mm na wyspę wniesienia go w trzy osoby a wyspa miała wymiary 1800x 1200 jak sie go obrabihttp://www.youtube.com/watch?v=myhNRYwKMJIa na cnc montaż wyprowadzenie kształtów z szablonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-3946207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 15.03.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Jak sprawdza się wam blat drewniany, olejowany w kuchni? Bardzo mi sie podobają ale boję się, że trzeba na taki blat bardzo uważać. Czy np. można postawić na niego talerz z zupą albo gorącą herbatą bez obaw, że coś się stanie? Czy jak wypadnie mi łyżka to będą ślady? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-4004213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.03.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Tu zobacz: http://forum.muratordom.pl/blat-drewniany-w-kuchni-a-zlew-ceramiczny,t102928.htm http://forum.muratordom.pl/drewniany-blat-kuchenny-lepszy-ikea-casto-leroy-stolarz,t148364.htm http://forum.muratordom.pl/blat-drewniany-wielki-problem,t39411.htm http://forum.muratordom.pl/blaty-w-kuchni-czym-pomalowac,t36150.htm http://forum.muratordom.pl/blaty-drewniane-do-kuchni,t140325.htm http://forum.muratordom.pl/z-czego-blat-do-kuchni,t84434.htm http://forum.muratordom.pl/blaty-dylematy,t114837.htm http://forum.muratordom.pl/z-czego-blat-do-kuchni,t84434.htm Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-4004275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anjazzielonego 21.11.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 (edytowane) Interesuje mnie czarny blat, granit lub konglomerat (a może jest jeszcze coś innego bardzo trwałego, wyglądającego jak kamień?) Podstawowe dane:blat ma być "mocno" czarny, błyszczący, gładki, możliwie bez żadnych kropeczek, maziaków.Dość gruby: 4-5 cm. Czy możecie coś konkretnego polecić? Edytowane 21 Listopada 2010 przez Anjazzielonego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-4381072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 21.11.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Corian, Nocturne, ale tylko 6 lub 12 mm http://www.ramido.net/fotki/corian/m64.jpg Staron, Solid, Onyx http://www.ramido.net/fotki/staron/solid/m13.jpgSanded, Nightsky http://www.ramido.net/fotki/staron/sanded/m11.jpgAspen, Sirius http://www.ramido.net/fotki/staron/aspen/m9.jpg Kerrock,Granite effects, Graphite http://www.ramido.net/fotki/kerrock/granite/m10.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78745-blaty-kuchenne/page/24/#findComment-4381089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.