kubaimycha 12.05.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Co będzie właściwsze na parapet zewnętrzny :granit czy konglomerat ?A na wewnętrzny : granit / marmur czy znowu konglomerat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.05.2007 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 To zależy od funduszy oczywiście Ja mam zewnętrzne metalowe, białe, a wewnętrzne aglomarmuru. Jestem zadowolony. Boję się myśleć, ile bym zapłacił za parapety z granitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 13.05.2007 03:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Boję się myśleć, ile bym zapłacił za parapety z granitu Wczoraj patrzyłem w Krak-Stone. Od 550 złotych za m2 granitowego parapetu. Przy szarych, polskich marmurach może ciut taniej. Czyli za parapet do zwykłego okna coś koło 250 złotych. Po ile są stalowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.05.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 20-50 zeta za 1mb zalezy od koloru i glebokosci Kolotry standardowe - bialy i brazowy kolory dowolne RAL - srednio doplata 10% Aluminiowe sa o 30-50 % drozsze ale..... jakosc nieporownywalnie lepsza i trwalosc nieograniczona Aglomarmur (jak i kamienie naturalne) na parapety zewnetrzne tez sie nadaje ale.... koniecznie muszisz go dodatkowo zaimpregnowac - z uwagi na to ze jest z kawalkow kamienia naturalnego i latwo chlonie w siebie zabrudzenia Konglomerat z racji duzej zawartosci zywicy i faktu iz zewnetrzna powloka tez jest zywiczna nie wymaga impregnacji ale.... ale rysuje sie jak czort i pozniej trudno uzyskac przy renowacji efekt pierwotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.05.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Boję się myśleć, ile bym zapłacił za parapety z granitu Wczoraj patrzyłem w Krak-Stone. Od 550 złotych za m2 granitowego parapetu. Przy szarych, polskich marmurach może ciut taniej. Czyli za parapet do zwykłego okna coś koło 250 złotych. Po ile są stalowe? Zewnętrzne? Zapłaciłem 200 zł za 8 parapetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 13.05.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 W moim "sklepie" komnglomerat na parapety wewnętrzne kosztował tyle samo co marmur. Wybrałem marmur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aresior 13.05.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 na parapet zewnętrzny granit. sprzedawcy poinformowali mnie, że marmur i konglomerat (czyli przemielony marmur z dodatkami) nie nadają się na zewnątrz.do wewnątrz obojętne. tu decydujesz ty. zależy co się podoba. różnica między ceną konglomeratu a marmuru niewielka w naszym przypadku. Srednio za m2 przy grubości 3 cm - 400-440 PLN (są teżmarmury po 300 PLN), przy grubości 2 cm średnio 10% taniej.blacha jest ok. tyle że dla mnie dudni w czasie deszczu. granit to droższa sprawa. najtańszy (biało czarno szary) znalazłem po 300 PLN za m2 (3 cm). te ekstra to ponad 500 PLN. pozdrawiam aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 13.05.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Ja myśle o piaskowcu na zewnątrz.Czy to zły pomysł ?? A wewnątrz to raczej drewno ... chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 13.05.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 a ja za 15mb parapetu granitowego zapłaciłam 1200zł- granit szary strzegomski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.05.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Ja myśle o piaskowcu na zewnątrz. Czy to zły pomysł ?? bardzo zly niestety piaskowiec ciagnie wode jak diabli a pozniej kwitnie na zielono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 13.05.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Ja myśle o piaskowcu na zewnątrz. Czy to zły pomysł ?? bardzo zly niestety piaskowiec ciagnie wode jak diabli a pozniej kwitnie na zielono A ile mu powinno zejść na zakwitnięciu? Szwagry postawiły sobie w zeszłym roku murek i przykryły go poziomymi czapkami z piaskowca - tego samego co mają cokół zrobiony, taki łupek skubany Nic nie chce kwitnąć. Fakt - to nie parapety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 13.05.2007 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Ja myśle o piaskowcu na zewnątrz. Czy to zły pomysł ?? bardzo zly niestety piaskowiec ciagnie wode jak diabli a pozniej kwitnie na zielono A ile mu powinno zejść na zakwitnięciu? Szwagry postawiły sobie w zeszłym roku murek i przykryły go poziomymi czapkami z piaskowca - tego samego co mają cokół zrobiony, taki łupek skubany Nic nie chce kwitnąć. Fakt - to nie parapety. ...piaskowiec trzeba, jak większość kamieni odpowiednio zaimpregnować...będzie naprawdę długo piękny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 13.05.2007 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 ..ale na parapety z piaskowca chyba jednak bym się nie zdecydowała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 13.05.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 kurde Pasowałby mi piaskowiec Ale malowanie go co ileśtam jakąśtam chemię juz mi nie w smak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 15.05.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 kurde Pasowałby mi piaskowiec Ale malowanie go co ileśtam jakąśtam chemię juz mi nie w smak Zalać cienką warstwą monometakrylanu metylu i po kłopocie PS. Zapytaj mnie za kilka lat jak się sprawuje piaskowiec jako obłożenie schodków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 17.05.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Tylko granit, jest najtrwalszy i najtańszy. Konglomerat jest w cenie granitu to nad czym się tu zastanawiać? Mam wewnętrzne z granitu strzegomskiego, są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.05.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Granit. Najtrwalszy.Na marmurze znak plamy, zacieki, nie daj Boże tłuste - nie do zlikwidowania.Na granit nie dziala nawet farba olejna. Jeśli na parapecie maja być kwiaty - to tylko granit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 17.05.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Na parapety zewnętrzne - jeżeli są narażone na opady deszczu - nadaje się wyłącznie granit. Marmur czy konglomerat będzie się robił z czasem matowy a zacieki wody pozostawią na nim trwałe plamy. Do wewnątrz wg uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 17.05.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Ja dałem płytki klinkierowe. Prod. Ceramika Paradyż. Cena 2.4 szt, całość wyszła ok 330 + klej (atlas plus ok 50zl) + fuga (mapei - 55zl). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anyżek35 20.09.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Podbijam temat. Miałam zamiar zrobić parapet z konglomeratu. Pan w sklepie powiedział, że na konglomerat to oni mówią "salceson" i żebym zrobiła sobie marmurowe. Marmury piękne, to prawda, ale znajomy kamieniarz powiedział, że nigdy w życiu parapety z marmuru- tylko granit. Praktyczniejszy, chociaż wzory już nie takie ładne jak w marmurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts