Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

konglomerat czy granit na parapet?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

20-50 zeta za 1mb zalezy od koloru i glebokosci

Kolotry standardowe - bialy i brazowy

kolory dowolne RAL - srednio doplata 10%

Aluminiowe sa o 30-50 % drozsze ale..... jakosc nieporownywalnie lepsza i trwalosc nieograniczona ;)

Aglomarmur (jak i kamienie naturalne) na parapety zewnetrzne tez sie nadaje ale.... koniecznie muszisz go dodatkowo zaimpregnowac - z uwagi na to ze jest z kawalkow kamienia naturalnego i latwo chlonie w siebie zabrudzenia

Konglomerat z racji duzej zawartosci zywicy i faktu iz zewnetrzna powloka tez jest zywiczna nie wymaga impregnacji ale.... ale rysuje sie jak czort i pozniej trudno uzyskac przy renowacji efekt pierwotny

Boję się myśleć, ile bym zapłacił za parapety z granitu :D

Wczoraj patrzyłem w Krak-Stone.

Od 550 złotych za m2 granitowego parapetu. Przy szarych, polskich marmurach może ciut taniej.

Czyli za parapet do zwykłego okna coś koło 250 złotych.

Po ile są stalowe?

Zewnętrzne? Zapłaciłem 200 zł za 8 parapetów.

na parapet zewnętrzny granit. sprzedawcy poinformowali mnie, że marmur i konglomerat (czyli przemielony marmur z dodatkami) nie nadają się na zewnątrz.

do wewnątrz obojętne. tu decydujesz ty. zależy co się podoba.

różnica między ceną konglomeratu a marmuru niewielka w naszym przypadku. Srednio za m2 przy grubości 3 cm - 400-440 PLN (są teżmarmury po 300 PLN), przy grubości 2 cm średnio 10% taniej.

blacha jest ok. tyle że dla mnie dudni w czasie deszczu.

granit to droższa sprawa. najtańszy (biało czarno szary) znalazłem po 300 PLN za m2 (3 cm). te ekstra to ponad 500 PLN.

pozdrawiam

aresior

Ja myśle o piaskowcu na zewnątrz.

Czy to zły pomysł ??

bardzo zly

niestety piaskowiec ciagnie wode jak diabli a pozniej kwitnie :lol: na zielono

A ile mu powinno zejść na zakwitnięciu?

Szwagry postawiły sobie w zeszłym roku murek i przykryły go poziomymi czapkami z piaskowca - tego samego co mają cokół zrobiony, taki łupek skubany 8)

Nic nie chce kwitnąć.

Fakt - to nie parapety.

Ja myśle o piaskowcu na zewnątrz.

Czy to zły pomysł ??

bardzo zly

niestety piaskowiec ciagnie wode jak diabli a pozniej kwitnie :lol: na zielono

A ile mu powinno zejść na zakwitnięciu?

Szwagry postawiły sobie w zeszłym roku murek i przykryły go poziomymi czapkami z piaskowca - tego samego co mają cokół zrobiony, taki łupek skubany 8)

Nic nie chce kwitnąć.

Fakt - to nie parapety.

...piaskowiec trzeba, jak większość kamieni odpowiednio zaimpregnować...będzie naprawdę długo piękny... :D

• 7 years później...
Podbijam temat. Miałam zamiar zrobić parapet z konglomeratu. Pan w sklepie powiedział, że na konglomerat to oni mówią "salceson" i żebym zrobiła sobie marmurowe. Marmury piękne, to prawda, ale znajomy kamieniarz powiedział, że nigdy w życiu parapety z marmuru- tylko granit. Praktyczniejszy, chociaż wzory już nie takie ładne jak w marmurze.