Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzy?owanie si? przy??czy (woda i gaz)

pingo

Recommended Posts

W jednym z ostatnich Muratorów był szczegółowy artykuł o odległościach pomiędzy przyłączami, ale tylko w przypadku prowadzenia równoległego. Może ktoś wie, czy możliwe jest krzyżowanie się przyłaczy pod kątem prostym? I jeśli tak pod jakimi warunkami (np. rura ochronna). W tej chwili załatwiam dwa przyłącza, gaz i wodę, gaz ma mieć odgałęzienie które przecinałoby się z rurą wdociagową PEHD. Na wodę zrobiłem projekt zanim pojawiła się możliwość doprowadzenia gazu i zastanawiam się czy da się to pogodzić czy też muszę poprawiać projekt.

PS. I proszę nie radźcie mi żebym zadzwonił do gazowni, bo oni tam mają takie pojęcie o przepisach że szkoda gadać...

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI z dnia 30 lipca 2001 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać sieci gazowe. (Dz. U. Nr 97, poz. 1055)

§ 10. 1. Odległość pomiędzy powierzchnią zewnętrzną gazociągu i skrajnymi elementami uzbrojenia powinna wynosić nie mniej niż 40 cm, a przy skrzyżowaniach lub zbliżeniach - nie mniej niż 20 cm, jeżeli gazociąg układany jest w pierwszej klasie lokalizacji równolegle do podziemnego uzbrojenia.

2. Dopuszcza się zmniejszenie odległości, o których mowa w ust. 1, po zastosowaniu płyt izolujących lub innych środków zabezpieczających.

...............................................

§ 6. 1. Gazociągi należy budować na terenach zaliczanych do pierwszej i drugiej klasy lokalizacji.

2. Tereny o zabudowie jedno- lub wielorodzinnej, intensywnym ruchu kołowym, rozwiniętej infrastrukturze podziemnej - takie jak sieci wodociągowe, cieplne i kanalizacyjne, przewody energetyczne i telekomunikacyjne - oraz ulice, drogi i tereny górnicze zalicza się do pierwszej klasy lokalizacji.

3. Inne tereny, niewymienione w ust. 2, zalicza się do drugiej klasy lokalizacji.

Poza tym przy uzgodnieniach mogą być wymagane wytyczne budowy gazociągów wydane przez DOSTAWCĘ GAZU działającego na danym terenie, które mogą ustalić warunki bardziej szczegółowo.

Przy skrzyżowaniu sieci gazowych z wodociągiem rura ochronna nie jest wymagana.

Sanpiro masz absolutnie rację, sprawę powinien rozwiązać projektant i nie ma się co tutaj bawić - dostaje pieniadze, to niech mysli. Fakt - dobrze jest go skontrolować. Jelśli chodzi o cytowany przepis, to dotyczy on gazociągu, a nie przyłącza.

Rozmawiałem kiedyś z przedstawicielem gazowni - jak to właściwie z odległościami przyłączy - czy muszą być sztywno zachowane odległości, to mi odpowiedział, że nie są to sztywne odległości, gdyż np. z zabudowie miejskiej niemożliwym jest zachowanie odległości 1,5 m przewodu gazowego od wodociągowego.

Dzięki za pomoc - to mnie mocno uspokoiło. Nie chodzi mi o wyręczanie projektantów, po prostu musiałem sobie to jakoś wstępnie poukładać na mapie, a sytuację mam dosyć skomplikowaną - przyłącza będę ciągnął ok. 85 metrów przez posesję sąsiadki, mocno zresztą zabudowaną.