pingo 26.06.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 W jednym z ostatnich Muratorów był szczegółowy artykuł o odległościach pomiędzy przyłączami, ale tylko w przypadku prowadzenia równoległego. Może ktoś wie, czy możliwe jest krzyżowanie się przyłaczy pod kątem prostym? I jeśli tak pod jakimi warunkami (np. rura ochronna). W tej chwili załatwiam dwa przyłącza, gaz i wodę, gaz ma mieć odgałęzienie które przecinałoby się z rurą wdociagową PEHD. Na wodę zrobiłem projekt zanim pojawiła się możliwość doprowadzenia gazu i zastanawiam się czy da się to pogodzić czy też muszę poprawiać projekt. PS. I proszę nie radźcie mi żebym zadzwonił do gazowni, bo oni tam mają takie pojęcie o przepisach że szkoda gadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.06.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Może w ten sposób.Jednak dzwoń do Gazowni, niech Ci podadzą jaka firma może Ci wykonać przyłącze, tam powinni juz wiedzieć czego robić im nie wolno.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 26.06.2003 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Wolałbym znać przepisy, a nie opierać się na wypowiedziach potencjalnego wykonawcy. W ulicy położyli gazociąg dokładnie nad linią wodociągową, całkowicie wbrew przepisom, ale co wolno wojewodzie...Sanipro - ty zawsze sypiesz przepisami z rękawa - please help. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krotosz 27.06.2003 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2003 Cześć pingo.Przyłącza mogą się krzyżować pod kątem zbliżonym do prostego, powinny być w rurze osłonowej, wystającej poza "skrzyzowanie" 60 cm z każdej strony. Było to w Muratorza, jak znajdę w którym, prześlę Ci info.Pzdr.Krotosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 28.06.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2003 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI z dnia 30 lipca 2001 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać sieci gazowe. (Dz. U. Nr 97, poz. 1055) § 10. 1. Odległość pomiędzy powierzchnią zewnętrzną gazociągu i skrajnymi elementami uzbrojenia powinna wynosić nie mniej niż 40 cm, a przy skrzyżowaniach lub zbliżeniach - nie mniej niż 20 cm, jeżeli gazociąg układany jest w pierwszej klasie lokalizacji równolegle do podziemnego uzbrojenia.2. Dopuszcza się zmniejszenie odległości, o których mowa w ust. 1, po zastosowaniu płyt izolujących lub innych środków zabezpieczających................................................§ 6. 1. Gazociągi należy budować na terenach zaliczanych do pierwszej i drugiej klasy lokalizacji. 2. Tereny o zabudowie jedno- lub wielorodzinnej, intensywnym ruchu kołowym, rozwiniętej infrastrukturze podziemnej - takie jak sieci wodociągowe, cieplne i kanalizacyjne, przewody energetyczne i telekomunikacyjne - oraz ulice, drogi i tereny górnicze zalicza się do pierwszej klasy lokalizacji.3. Inne tereny, niewymienione w ust. 2, zalicza się do drugiej klasy lokalizacji.Poza tym przy uzgodnieniach mogą być wymagane wytyczne budowy gazociągów wydane przez DOSTAWCĘ GAZU działającego na danym terenie, które mogą ustalić warunki bardziej szczegółowo.Przy skrzyżowaniu sieci gazowych z wodociągiem rura ochronna nie jest wymagana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 28.06.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2003 Mam przed sobą projekt swoich przyłączy wody i gazu. Krzyżują się pod kątem prostym przy budynku. WOda jest znacznie głębiej niż gaz więc odległości są zachowane i nie trzeba rur osłonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 28.06.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2003 Sposób rozwiązania kolizji powinien rozwiązać projektant tej sieci (przyłącza) która jest później projektowana, lub wykonywana. Nie musicie myśleć za projektanta, ale warto go sprawdzić, czy na przykład nie naraża nas na nieuzasadnione wydatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.06.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2003 A jak to jest z sączkami oczyszczalni przydomowej, mogą iść nad wodą i gazem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krotosz 29.06.2003 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2003 Sanpiro masz absolutnie rację, sprawę powinien rozwiązać projektant i nie ma się co tutaj bawić - dostaje pieniadze, to niech mysli. Fakt - dobrze jest go skontrolować. Jelśli chodzi o cytowany przepis, to dotyczy on gazociągu, a nie przyłącza. Rozmawiałem kiedyś z przedstawicielem gazowni - jak to właściwie z odległościami przyłączy - czy muszą być sztywno zachowane odległości, to mi odpowiedział, że nie są to sztywne odległości, gdyż np. z zabudowie miejskiej niemożliwym jest zachowanie odległości 1,5 m przewodu gazowego od wodociągowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 07.07.2003 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Dzięki za pomoc - to mnie mocno uspokoiło. Nie chodzi mi o wyręczanie projektantów, po prostu musiałem sobie to jakoś wstępnie poukładać na mapie, a sytuację mam dosyć skomplikowaną - przyłącza będę ciągnął ok. 85 metrów przez posesję sąsiadki, mocno zresztą zabudowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts