Ewus1719503518 19.11.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Ale my nie robimy betonowej ściany ) Tylko odrynowalismy dom to dużo wody zbiera, skierowanie wody w dół przed jego płotem która leci rzeką po powierzchni, bo przedtem wszystko na niego leciało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.11.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 No to pytanie czy nie zlamaliscie przepisow Art. 29. 1. Właściciel gruntu, o ile przepisy ustawy nie stanowią inaczej, nie może: 1) zmieniać stanu wody na gruncie, a zwłaszcza kierunku odpływu znajdującej się na jego gruncie wody opadowej, ani kierunku odpływu ze źródeł – ze szkodą dla gruntów sąsiednich; Sa bez sensu - nie mozna i mozna, nie wolno i trzeba. Bzdura Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertAn 19.11.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 A ja uważam że można ztego zrobić użytek. W każdym projekcie jest coś takiego jak rzędna wysokościowa posadowienia budynku. Wystarczy że ktoś da cynk do nadziru i sprawdzą że budynek jest wyniesiony zbyt wysoko, niezgodnie z zaprojektowaną rzędną i sprawa jest śliska. Nie trzeba tu prowadzić skomplikowanych wywodów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 19.11.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Robert masz rację, z tym, że my nic nie podnosiliśmy Szczukot nic nie zmienialiśmy , murka tez nie zamierzamy murować )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 19.11.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertAn 20.11.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Tak, rozumiem. Z tym, że niektórzy wynoszą budynek wyżej i podnoszą teren żeby nie wchodzić do budynku po drabinie Decyzję taką podejmują zwykle na etapie fundamentów kiedy cała papierologia jest już zamknięta. A to już nie jest takie zgodne z prawem. Tylko tyle miałem na myśli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.11.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 ja u siebie mam tak, ze roznica poziomow miedzy bokami dzialki to okolo 1 m. Z jednej strony nawet sier troche wgryzlem w ziemei (garaz), wejscie mneij wiecej na poziomi srodkowym, a z drugiej strony dom mi wisi na gruntem. Wiec w tym miejscu chce sobie dosypac i zrobic murek oporowy. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 30.11.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Do tej pory zbytnio się nie zastanawiałem nad tym problemem, ale teraz zaczynam intensywnie myśleć, po co ja to czytałem U mnie na razie pas nieruszonych działek (jedyna zaczęta budowa jakieś 4,5 działek od mojej i dopiero wylane ławy więc nie widać na jakiej wysokości będzie usadowiony budynek). Hmmm ... może więc poczekać aż działki sąsiednie się wybudują i dopiero ruszać z budową (ale z drugiej strony to bez sensu, po coś tą działkę kupowałem) - bo faktycznie pierwszy ma najgorzej jak się sąsiad wymyśli wyżej budować. Samemu z założenia windować się w górę też głupio. No i hipotetyczna sytuacja że jeden zostanie na dotychczasowym poziomie a drugi się podniesie - wtedy co ? - robić skos od jednego do drugiego (te hektolitry wody pędzące przez moją działkę ? - też podnieść i zalewać tego niżej ? - nie podnosić i być zalewanym prze tego wyżej ? Jakieś porady jak się zachować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.04.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 a co mozna zrobic jak sąsiad wyniosl swój dom o 75cm wyzej niz ma w PnB? do tego jego dzialka biorac po przekatnej jest o 80cm wyzej od mojej i zrobił sobie ogrodzenie miedzy dzialkami bez mojej zgody i wiedzy, bez zadnej podmurówki.na moje pytanie czemu tak wybudował, odwrócil sie i poszedł, wiec o dobrych, sasiedzkich stosunkach mowy być nie moze, takze chetnie bym mu dokopał - tylko jak najskuteczniej???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.04.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Jak wybudowal powyzej tego co ma w PnB to do nadzoru z "prosba" o wyburzenie domu Co do samego plotu, to jezeli lezy po jego stronie to nic ci do tego. Jezeli wchodzi na Twoja dzialke to mozesz go zburzyc, ale czy sie oplaca ? Masz plot za free. A podmorowka nie jest obowiazkowa wg prawa - jaki to ma zwiazek ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.04.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 związek ma taki, ze podnosząc dom o 70cm, mając na dodatek działke wyżej od mojej o 50cm, zaburzył gospodarke wodna na działkach co powoduje, ze jedo wody opadowe barziej spływają na moja działkę niż to reguluje "natura". W związku z tym stawiając płot byl zobowiazany zrobic podmurówke na ok 70cm gleboką aby nie bylo argumentu wodnego. ogrodzenie postawil bez zadnej podmurówki, tylko rozciagnal siatke zieloną( a wiec nie wersja najtansza).nie mam latwego zycia ze swoim sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.04.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 związek ma taki, ze podnosząc dom o 70cm, mając na dodatek działke wyżej od mojej o 50cm, zaburzył gospodarke wodna na działkach co powoduje, ze jedo wody opadowe barziej spływają na moja działkę niż to reguluje "natura". W związku z tym stawiając płot byl zobowiazany zrobic podmurówke na ok 70cm gleboką aby nie bylo argumentu wodnego. ogrodzenie postawil bez zadnej podmurówki, tylko rozciagnal siatke zieloną( a wiec nie wersja najtansza). nie mam latwego zycia ze swoim sąsiadem. Podmurowka nie ma tu zadnego zwiazku. A nie ma prawa odprowadzac wod opadowych na Twoja dzialke, ale nie musi tego robic za pomoca murka. Moze np po swojej stronie zrobic drenaz i zbierac wode z brzegu dzialki. Fantom ps. Nie przejmuj sie - ja z jednym sasiadem mam jeszcze gorzej - ale to ja jestem na gorce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.04.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 kaktus mi na dłoni rosnie jak mój sasiad zrobil drenaż wzdłuż ogrodzenia.!notabene, inny jego sąsiad ma problem, poniewaz wynosząc swoj om do góry nawiozl dodatkowo ziemii w zwiazku z czym, sąsiad ma przy plocie dosypana ziemie o 30c wyżej niz na swojej stronie - ponoc juz drugi rok jak obiecuje zrobic cos z tym fantem, bo po deszczu u sasiada robi sie strumyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.04.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 No i jeszcze jedna mozliwosc - ma wykonany spadek od twoje dzialki - czyli nic do Ciebi enie leci. Po raz kolejny : murek nie jest obowiazkowy. Ja sie tylko zastanawiam, czemu odpuszczasz te wyniesienie wyzej budynku ?? Przez takie cos mozesz nawet wymusic chyba wyburzenie jego domu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 23.04.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 przeciwnie - spadek jest w moja strone,drugi sasiad ma troszke lepiej, bo w jego kierunku jest na tyle daleko, ze teren "naszego ancymona" jest wyrównany, ale od wyzej niz sąsiada o jakies 30cm.do mnie sasiad ma tylko 4m od lini zabudowy, a od scieżki wokół domu 3m - trudno na takiej szerokości zrobic spad w sowja stronę.a podniesienia budynku nie odpusczam - w maju wezme się za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.06.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 i jak ? drnelo cos ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 29.06.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 [...] zrobił sobie ogrodzenie miedzy dzialkami bez mojej zgody i wiedzy, bez zadnej podmurówki. [...] Mam tak samo. Ja będę robił sam murek oporowy jakies 50cm w dół i 20cm ponad, a to co będzie ponad schowam w korze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 29.06.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Mam tak samo. Ja będę robił sam murek oporowy jakies 50cm w dół i 20cm ponad, a to co będzie ponad schowam w korze ale to Ty podniosłeś się czy też Twój sąsiad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 29.06.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 i jak ? drnelo cos ? Fantom niestety nie mam na to czasu by sie tym do końca zająć - ale przyjdzie pora na Telesfora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inko 29.06.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 murek oporowy to "samoboj" mundial jest na murek oporowy trzeba miec projekt i pozwolenie a na rabatke - nie. a ,ze zrobi sie rabatke tak jak murek oporowy to nikt do tego sie nie przyczepi. przegryzajac sie przez temat trafilam na historie goscia ,ktoremu nakazano rozebrac murek oporowy bo chcial byc tak praworzadny ,ze zlecil wykonanie dokumentacji juz po fakcie wybudowania i urzednik mial dowod w rece za jego pieniadze. tak samo jest z wiata i pergola. roznica jest taka ,ze pergola nie ma dachu. na wiate potrzebna jest droga mapka budowlana i projekt a pergole czy altane mozna smemu narysowac na zwyklej mapce ,takiej co zglasza sie budowe ogrodzenia od ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts