jacek57 04.05.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 auxo: niby ten twoj sasiad zaburzyl istniejace "stosunki wodne" ale praktycznie sam chroni sie przed woda od Ciebie... Na zdrowy rozum nikt kto zainwestowal kilkaset tysiecy zlotych w dom i zagospodarowanie dzialki nie chce przez cale zycie byc "terenem odplywowym" dla innych dzialek. Wczytaj sie w Prawo Wodne - wydaje mi sie jednak ze Prawo Budowlane dopuszcza podniesienie terenu o pol metra w dol i w gore - jakos tak mialem w pozwoleniu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 14.06.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 (edytowane) ... Edytowane 14 Marca 2014 przez Gos**c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 15.06.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Piszecie o "podnoszeniu terenu" - macie wtedy na myśli podnoszenie terenu w odniesieniu do wysokości podanych na mapce? Biorąc pod uwagę moją mapkę, to ja mam dołek, może kiedyś ktoś sobie z tego terenu użyczył ziemi. Czy taki dołek mogę zasypać do poziomu wskazanego na mapie i nie narażę się z tego tytułu na paragrafy "kto zmienia stosunki wodne..."? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.06.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Piszecie o "podnoszeniu terenu" - macie wtedy na myśli podnoszenie terenu w odniesieniu do wysokości podanych na mapce? Biorąc pod uwagę moją mapkę, to ja mam dołek, może kiedyś ktoś sobie z tego terenu użyczył ziemi. Czy taki dołek mogę zasypać do poziomu wskazanego na mapie i nie narażę się z tego tytułu na paragrafy "kto zmienia stosunki wodne..."? Ty nie podniesiesz się tylko wyrównasz do wysokosci na mapce, więc nie masz problemu naruszenia stosunków wodnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 15.06.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Ty nie podniesiesz się tylko wyrównasz do wysokosci na mapce, więc nie masz problemu naruszenia stosunków wodnych. O widzisz, dzięki. Słowo "wyrównanie" będzie pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.06.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 A co zrobic w przypadku jak jeden sasiad podniosl teren o 2m!!! i ma juz wybudowane sciany, drugi sasiad ma stan surowy ale bez podniesienia terenu, a trzeci sasiad nie ma podniesionego terenu i nie wiadomo czy kiedys podniesie (budowa nie rozpoczeta). Na dzien dzisiejszy jak podniose teren o 2m to bede musial postawic 2 murki oporowe od sasiadow ktorzy nie podniesli terenu. Koszt nawiezienia ziemie na dzialce 800m2 pewnie jest spory a kazde wybudowanie dwoch murkow oporowych po 35m kazdy tez swoje kosztuje. Jeden sasiad zaburzyl plaski obszar sprzed rozpoczecia budow. Podniosl ten teren ze wzgledu na to iz chcial miec piwnice a nie chcial wkopywac sie w ziemie bo tam wybijala woda. Najgorsze jest to iz on wydaje pozwolenia na budowe w mojej miejscowosci... Co teraz poczac? A byłeś właścicielem działki jak zaczynał się budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lutek1234 15.06.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 tak, bylem wlascicielem dzialki sprzed rozpoczecia budowy gdy jeszcze poziom naszych dzialek byl taki sam jak rozpoczynal budowe to wpierw bylo nawiezione tylko okolo 1m i to by mi nie przeszkadzalo ale teraz dorzucil jeszcze 1 m... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.06.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 jako właściciel działki powinieneś otrzymać z gminy/starostwa zawiadomienie o zgłoszeniu budowy przez sąsiada. Dostałeś?jesli tak, to idź nawet jutro i zobacz jaką wysokośc w projekcie ma Twój sąsiad - byc może robi wszystko zgodnie z PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.06.2011 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 ??To zart ? A z jakiej okazji sasiad ma otrzymac zawiadomienie o PnB drugiej osoby ??? Takie cos to tylko w przypadku gdy jest strona - czyli budowa moze w jakikolwiek sposob wplynac na niego. A przy budowie domkow w 99,9 % tak nie ma. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 16.06.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 ?? To zart ? A z jakiej okazji sasiad ma otrzymac zawiadomienie o PnB drugiej osoby ??? Takie cos to tylko w przypadku gdy jest strona - czyli budowa moze w jakikolwiek sposob wplynac na niego. A przy budowie domkow w 99,9 % tak nie ma. Fantom nie wiem z jakiej okazji, ale to jest wymóg formalny - jako strony w postepowaniu. W mojej okolicy wszystkie gminy i starostwo tak robi. A jesli nie doczytałeś, to autor watku jest sasiadem działki, na której Inwestor podniósł dom o 2m, więc jest stroną. chyba, że ja nie rozumien pojęcia strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.06.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 (edytowane) No ja nei znam osoby ktora dostala informacje o tym, ze komus na sasiedniej dzialce wydano PnB.W jakims fajnie starostwie meiszkasz.Ale nawet jak tak robia, to nikt sprzeciwu zadnego nie uzna (mowi o PnB)- bez szans. Co najwyzej w sadzie. Bo musi byc naprawde wytluszczony wplyw na Ciebie jako na sasiada (np stacja paliw), a nie ze ktos domek stawia. Jest cos takiego jak "obszar oddzialywania obiektu". Fantom Edytowane 16 Czerwca 2011 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 16.06.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 szczukot,mamy na mysli to samo - składając papiery na pnB, urząd ma powiadamia strony o wplynieciu takiego wniosku. Strony maja mozliwość wglądu w dokumentację i na złozenie ewentualnych protestów. Skoro autor postu, będąc stroną w postepowaniu, otrzymał takie zawiadomienie to ma prawo w każdym momencie pójśc do urzędu i poprosic w gląd w dokumentację np. aby sprawdzić tzw."0" budynku sasiada względem rzędnych na mapie do celów projektowych i jeski jest niezgodnie z dokumentacja moze złozyc wniosek do NadzoruBudowlanego celem ustalenia zgodnosci budowy z dokumentacją. zgadzasz się ze mną?mój błąd był w tym, że napisałem o zawiadomieniu o rozpoczęciu budowy a to co innego niz zawiadomienie o złozeniu dokumentów na PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lutek1234 25.06.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Z tego co sie orientuje to przepisy sie zmienily i urzad nie powiadamia sasiadow. A moze zalezy to od miejscowosci? Rozejrzalem sie po okolicy i wokolo jest mnostwo nowych "murkow oporowych", tzn. ogrodzenie pomiedzy dzialkami o roznych poziomach (murki o wysokosci od 0,3m do 2m). Popytalem tez jednych fachowcow co wlasnie taki murek robili, oczywiscie bez projektu, papierow, pozwolenia itd. Stad zastanawiam sie skad mozna dowiedziec sie ktore murki oporowe sa legale a ktore nie? Moze tylko ja wychylam sie przed orkiestre z legalnym murkiem, bo jakby w przyszlosci mi kazali go rozbierac to by musieli nakazac zrobic to samo wlascicielom polowy dzialek mojej miejscowosci ? Tak samo z nawiezieniem gruntu, kazdy cos tam podniosl, wyrownal, zasypal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.06.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Ja swoj murek bede zglaszal. W przepisach jest jasno (art. 3 pkt 3 ustawy Prawo budowlane,) - murki oporowe wymagaj pozwolenia na budowe. Przeciez to formalnosc. Lepiej miec taki papier nawet na dlugie lata potem, a nie ze za 10 lat jakis nowy sasiad sie przyczepi. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lutek1234 25.06.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 W zasadzie koszt murka oporowego to tylko koszt projektu bo i tak najlepiej budowac go razem z domem tzn. raz geodeta + raz projekt adapracji dzialki. Ile moze kosztowac taki projekt? Dlugosc okolo 40m, wysokosc np. 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.06.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Z tego co sie orientuje to przepisy sie zmienily i urzad nie powiadamia sasiadow. A moze zalezy to od miejscowosci? nie powiadamia o zakończeniu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 20.07.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Aby pokazać do czego może doprowadzić podniesienie terenu ... Założone były korytka aby zbierały wodę ale wykonawca u sasiada nie przewidział ze cała ziemia zjedzie ze skarp ... Miałem piękną drogę z kamienia - teraz mam mega błoto na którym już zaczynają rosnąć chwasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 22.07.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Bo jak się robi skarpę trzeba ją ustabilizować / wzmocnić / obłożyć, zakładając bywa korytka pod nią , by skrpa nóżek nie dostała a woda spływała tam gdzie chcemy a nie tam gdzie ona chce. Nie wiem czy za taki numer nie powinno ci się należeć odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 22.07.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Bo jak się robi skarpę trzeba ją ustabilizować / wzmocnić / obłożyć, zakładając bywa korytka pod nią , by skrpa nóżek nie dostała a woda spływała tam gdzie chcemy a nie tam gdzie ona chce. Nie wiem czy za taki numer nie powinno ci się należeć odszkodowanie. Beda sciagac na swoj koszt caly kamien i nawozic nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.07.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 ale to nie rozwiązuje problemu - w przyszłości znowu może to wystapić.Trzeba zastosować to co kolega powyżej proponował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts