Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Genealogia - poszukiwanie przodków

kegg

Recommended Posts

He he , byl w TV kiedys taki spektakl teatralny o tzw "Polaku katoliku w typie moherowym" i jego lysym synu w typie "wszechidioty" , ktorzy niespodziewanie dostaja spadek wielki po swym przodku Zydzie ....... :D

aby być bardziej precyzyjnym, był to film z serii 'święta polskie', a nosił tytuł 'CUD PURYMOWY'

pozdrawiam

m.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tomek, Ty uważaj z takimi teoriami! Bo, jak kiedyś na jakiegoś skina trafisz i zaszczepisz mu pod łysą czaszką myśl (to może być trudne), że nie ma u nas Polaków "czystej rasy" to albo zacznie tłuc na oślep, albo sie załamie i popadnie w depresję.

He he , byl w TV kiedys taki spektakl teatralny o tzw "Polaku katoliku w typie moherowym" i jego lysym synu w typie "wszechidioty" , ktorzy niespodziewanie dostaja spadek wielki po swym przodku Zydzie ....... :D

I to jest właśnie prawdziwa ironia losu :lol:

Ciekawa jestem jak to się skończyło :roll:

Świetny film, koniu powinien wprowadzić obowiązek obejrzenia tego filmu wszystkim członkom LPRu.

A tak na marginesie to ok 1900 roku nikt z Polski nie mogl byc odnotowany bo Polski wtedy nie bylo ( na mapie ) . Polacy przybywali wtedy do USA w wiekszosci albo z Rosji albo Austrii (Galicji) , albo Niemiec (Prus).

Piszac o poczatkach 1900 mialam na mysli ten czas kiedy juz Polska istniala na mapie swiata. troszeczke moze przesadzilam piszac, ze 1920 to poczatek, nie chcialam poprostu wdawac sie w szczegoly. :oops: Chociaz powinnam, bo pare lat, a robi roznice...

pozdrawiam

Chyba zacznę go szukac w wypożyczalniach - narobiliście mi apetytu.

Szukaj, ale obecnie może być w wykazie filmów zakazanych. :wink: :D

miał :wink: ale nikt nie wie nawet jak mieli na imiona :evil:

Czyli bez szukania po księgach, nie do odkrycia.

Wszyscy tzw. dziadkowie nie żyją, znicze zapalamy na grobach max pradziadków :roll:

Majko, przy chrzcie (pradziadka) wpisywanono w ksiegi parafialne imiona rodziców nazwisko panieńskie matki, zawód, oraz takie same dane rodziców chrzestnych.

A jeśli dobrze się trafi (na skrupulatnego księdza) to w takich wpisach są jeszcze i numery domów, a czasami imiona i nazwiska dziadków (np w aktach małżeństw).

Ponadto dla niektórych regionów można w archiwum dotrzeć do spisów mieszkańców z początku wieku XX i z połowy wieku XIX, a to już wielka skarbnica informacji o rodzinach.

• 1 month później...
hej!

dzieki waszej podpowiedzi zaczelam szukac swoich korzeni w usa, gdzie obecnie (chwilowo) przebywam. znalazlam na stronie ellisisland.org okolo 22 ludzi z tym samym nazwiskiem, ktorzy przybyli do new york na poczatku 1900. i co ciekawe wiekszosc pochodzi z rosjii, sa trzy z polski i trzy z anglii. koleja ciekawa rzecz (ktora powtarza sie) wiekszosc tych osob ma zydowsko brzmiace imona- isaak, moisei, schlemie itp. (moi dziadkowie byli 100% katolikami) wiec troche mnie to zbija z tropu. ale zaczyna sie robic ciekawie. :wink: szukam dalej...

powodzenia dla wszystkich w poszukiwaniach

magda

u mnie okazało się, że osoby z usa, którym pomagałem znaleźć więzi rodzinne, są moimi krewnymi w linii pradziadków.

najciekawsze, że nie udało się to mnie, tylko oni napisali do archiwum w Polsce i przysłali im odpisy z ksiąg parafialnych, które są w archiwach wojewódzkich.

u nich są archiwa prowadzone przez jakiś kościół Adwentystów (nie chcę pomylić nazwy) i za niewielką opłatą dostają skany. nawet takie dwa rosyjskie tłumaczyłem.

witajcie; nie wiem jak zacząć ...

jak detektyw, przepytać świadków (każdego w rodzinie) dotrzeć do starszych osób w rodzinie, spisywać. potem rozrysować sobie rodzinę, zebrać nazwiska, nazwiska rodowe, ew. adresy i pozwiedzać cmentarze. potem najtrudniejsza rzecz, czyli kancelarie parafialne i archiwa wojewódzkie. ja na tym poległem bo nie mam czasu. zbiera się z tego spory segregatorek.

Trochę powalczyłem w internecie, niby mało tego ale kilkadziesiąt nocy przy monitorze i wrażenia niesamowite z wyników.

p.s. uwaga, na stronach związanych z genealogią uważać co się naciska, bo miałem wielokrotnie problemy. duzo z tych stron jest płatnych.

ja bym zaczął od wpisania w googlach "Kussowski" - od razu 1500 pozycji oraz strona family tree Kussowski.

witajcie; nie wiem jak zacząć ale też na poważnie jestem zainteresowany "odnalezieniem" przodków; jak ugryźć ten temat?

moje nazwisko kussowski - i mieszkam w tczewie, województwo pomorskie, wcześniej gdańskie; gdzie i jak szukać

proszę o pomoc i wsparcie

pozdrawiam

Robaku,

a Twoja rodzina też pochodzi z Tczewa?

Jeśli nie, to wypytaj skąd przybyli. II Wojna Światowa tak przemieszała, że można się pogubić. Szukaj w kościołach, jeśli Twoi Rodzice brali ślub kościelny. Tam muszą być wzmianki z jakiej parafii pochodzili i dalej tym tropem.

Powodzenia

Tez nie mam na to czasu, a rajcuje mnie brat mojego pra... z Polonezkoy w Turcji. Dotrę do krewnych za jakiś czas na 100% i okaże się, że moja cioteczna babka jest młodsze o 50 lat. :D :wink:

• 2 months później...

W mojej rodzinie był niedawno zjazd rodzinny. Drzewo genealogiczne było bardzo duże. Organizatorzy w przygotowania włozyli bardzo duzo pracy ale opłaciło sie. Dotarli do poczatków 19 wieku.

Moja mama tez szukała przodków i tez bardzo daleko doszła. Duzo czasu spędziła w Archiwum Państwowym i na plebaniach :D. W ten sposób dowiedziała sie ,ze jej przodkowie z Moraw pochodzili. A jedna kobieta to co roku szła :o z Wielkopolski do Czech do swojej rodziny.

• 5 weeks później...