Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennik budowy Z14 - okolice Wieliczki

Recommended Posts

http://images12.fotosik.pl/91/5a5b0d56f51bda19.jpg

przesyłam rzut po adaptacji to powinno odpowiedzieć ci na pytanie . jest 69 cm scianki kolankowej , ale mamy pustaki po 25 cm wiec wyjdzie 75 cm . gdyby jednak okazało sie ze bryła zostanie zakłócona zmniejszymy wysokość o 25 cm kosztem jednego pustaka . wysokość do sufitu na parterze zwiekszy sie o 10 cm . to korzystnie wpłynie na komfort przebywania w pomieszczeniach - takie jest moje zdanie .

pozdrawiam

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Witaj!

Budujemy dokładnie w Krakowie (wiejskiej dzielnicy - ale w granicach administracyjnych Krakowa).

Jesteśmy na etapie tynków wewnętrznych i wylewek.

Wybór projektu bardzo dobry, im więcej domu widać tym bardziej mi się podoba. Nie zabrzmioało to skromnie..., końcowa ocena będzie dopiero jak zamieszkamy. Póki co, długa droga przed nami.

Życzę powodzenia.

Witaj!

Budujemy dokładnie w Krakowie (wiejskiej dzielnicy - ale w granicach administracyjnych Krakowa).

Jesteśmy na etapie tynków wewnętrznych i wylewek.

Wybór projektu bardzo dobry, im więcej domu widać tym bardziej mi się podoba. Nie zabrzmioało to skromnie..., końcowa ocena będzie dopiero jak zamieszkamy. Póki co, długa droga przed nami.

Życzę powodzenia.

o tynki wewnętrzne to już widzę bliżej końca niż początku. a może o jakieś foteczki mógłbym prosić. A pomyślę jeszcze to może na priva podeślę więcej pytań bo ogólnie wszystko mnie ciekawi np. którą wersję budowaliście czy coś zmienialiście jakie fundamenty i wogóle wszystko.

pozdrawiam

Łukasz

Witam!

Zdjęć nie potrafię wklejać, ale zamierzam się podszkolić - wtedy może uda mi się coś zamieścić. Co do odwiedzin na placu budowy - w niedzielę wyjeżdżamy na wakacje, wię będziemy nieobecni do sierpnia. Ale potem jak najbardziej.

Dom wybudowany w wersji podstawowej (bez wykusza i bez garażu). Właściwie w stosunku do projektu zmian niewiele:

- strop zamiast Teriva - żelbetowy,

- okna w ścianach szczytowych - połaciowe pozostały tylko w pokojach,

- okno w łazience na parterze,

pozostałe bz.

Pozdrawiam.

Witam!

Zdjęć nie potrafię wklejać, ale zamierzam się podszkolić - wtedy może uda mi się coś zamieścić. Co do odwiedzin na placu budowy - w niedzielę wyjeżdżamy na wakacje, wię będziemy nieobecni do sierpnia. Ale potem jak najbardziej.

Dom wybudowany w wersji podstawowej (bez wykusza i bez garażu). Właściwie w stosunku do projektu zmian niewiele:

- strop zamiast Teriva - żelbetowy,

- okna w ścianach szczytowych - połaciowe pozostały tylko w pokojach,

- okno w łazience na parterze,

pozostałe bz.

Pozdrawiam.

o to widzę, że jednak zmiany były i mam co do nich kilka pytań:

- dlaczego zmienialiście strop ? względy finansowe czy inne ? (ja jak się orientowałem to sama zmiana stropu w projekcie to 800zł było i zrezygnowałem z tej zmiany)

- okna w ścianach szczytowych mam rozumieć, że zostały wstawione w pokojach a połaciowe zostało w łazience dobrze to rozumiem ? jakie rozmiary tych okien zrobiliście ?

- jakiej wielkości jest to okno w łazience ? jakieś zmiany były zrobione żeby ono się tam zmieściło przesuwany komin albo coś tego typu prysznic się tam mieści ?

mam nadzieję, że nie zamęczam tymi pytaniami

pozdrawiam

Łukasz

Witam!

Pytaniami nie zamęczasz. Odpowiadam:

- strop żelbetowy bo mam zaufanie do tradycji - domy ze stropami żelbetowymi stoją już wiele wiele lat, po drugie podobno po ok. 10 latach na stropie systemowym np. Teriva pojawiają się smugi ze względu na różną wilgotność jego poszczególnych elementów oraz mogą pojawiać się zarysowania - tak słyszałam - nie sprawdzałam i sprawdzać na własnym domu nie chciałam.

- w pokojach na poddaszu są zarówno okna połaciowe jak i w ścianach szczytowych, w łazience jest tylko okno w ścianie szczytowej - połaciowego nie wstawialiśmy, bo nie jest konieczne, gdyż łazienka jest wystarczająco dobrze doświetlona a połaciówka to zbędny w tym przypadku koszt.

- okno w łazience na parterze wstawione o wymiarach 60x120 cm kosztem przesunięcia komina do pomieszczenia gospodarczego, kabina prysznicowa mieści się swobodnie.

Życzę dobrych pomysłów i realizacji domku marzeń - własnych marzeń. :wink:

to i ja dorzucę swoje dwa grosze , my też dokładamy okna w scianach szczytowych w każdym pokoju i rezygnujemy z dachowych , poszerzamy ciut schody (niestety nie da sie zrobić spocznika ) , w kuchni i pg zawęzamy okna do ok 120cm , koło drzwi okienko będzie o wym ok 58x70cm .

pozdrawiam maanmy

to i ja dorzucę swoje dwa grosze , my też dokładamy okna w scianach szczytowych w każdym pokoju i rezygnujemy z dachowych , poszerzamy ciut schody (niestety nie da sie zrobić spocznika ) , w kuchni i pg zawęzamy okna do ok 120cm , koło drzwi okienko będzie o wym ok 58x70cm.

pozdrawiam maanmy

ja na poddaszu też nie mam zamiaru robić oien dachowych tylko nie wiem czy nie będzie za ciemno. muszę poprosić świercza, żeby zasłonił dachowe i zobaczył jak jest doświetlony pokój :D

pozdrawiam

:D

...nie wyobrażam sobie osobiście pokojów poddaszowych bez okin połaciowych... i to nie tylko ze względu na doświetlenie :wink:

u mnie poddasze wstępnie będzie nieużytkowe i dlatego na początku na bank nie będzie okien połaciowych, ale konstrukcję dachu zrobię taką, żeby kiedyś tam ewentualnie wsadzić takie okna. nie wiem czy tak się da, ale tak bedę próbował.

Świerczu kiedy zdjęcia wstawisz ciekawy jestem strasznie efektów po przeprowadzce i ogólnie wyglądu aktualnego.

z nudów byłem w oknoplusie po wycenę na okna.

okna o ile dobrze zkumałem to jeśli białe to 5 komorowe, a jeśli z kolorem to 4 komorowe bo wypada jedna komora jakimś trafem dziwnym.

Profil Activ Plus - szerokość profilu 73mm

Kolor jeśli jest to oczywiście w masie barwiona listwa dla jednokolorowego a cały profil w kolorze dla koloru dwustronnego.

na wejście rabat 32%

Wielkości okien nie pamiętam (dopiszę), ale okna takie:

1465x1435 - kuchnia, kotłownia, pokój, salon - 4 sztuki

1565x2250 - drzwi balkonowe - 1 sztuka z ruchomym słupkiem

565x535 - okienko na korytarzu - 1 sztuka

565x1435 - okno w łazience - 1 sztuka - przesunąć trzeba komin żeby to wyglądało w miarę

1465x1135 - 3 pokoje na poddaszu + łazienka - 4 sztuki nie wiem czy nie za duże ??

za płatność całości przelewem jeszcze dodatkowy rabat 4% a do tego jeszcze montaż i wtedy vat 7%:

białe - ~9600 brutto

jednostronny kolor - ~10650 brutto

dwustronny kolor - ~11680 brutto

montaż coś ponad 1150zł

w tej cenie nie ma niczego nadzwyczajnego: jeden grzybek, ciepła ramka, szyba 1,0 oraz listwa podokienna do której mocuje się parapetry. O ile pamiętam ewentualnie za dopłatą jest coś za 100zł okucie komfort w którym jest chyba 3 grzybki i okucie jest na całym oknie dookoła a dodatkowo można rozszczelnić okno odsuwając je na całym obwodzie o 6mm.

co myślicie o tych cenach ?