Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Spokojnych Świąt, pełnych odpoczynku, serdeczności i ciepła rodzinnego,

oraz dobrego zdrowia i spełnienia marzeń w Nowym Roku

http://www.bosko.pl/kartki/kartki/537.jpg

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słyszysz jak wiatr życzenia niesie?

Hula po polach i szumi w lesie,

Jak stuka w okna, wchodzi w kominy

I obserwuje dziecięce miny?

Jeśli to słyszysz, to zamknij oczy,

Niech świat z dzieciństwa znów w życie wkroczy.

http://republika.pl/blog_ti_267886/392270/tr/carteneige005.gif

Z najlepszymi życzeniami Świątecznymi i Noworocznymi -Dagmara

• 2 weeks później...

Witaj, co to za rekuperator :o Jeśli dobrze odczytuję zdjecia to wentylatory są osobno. Sam to kleciłeś czy kupione jako gotowe klocki. Jaki producent i koszty ? Wygląda jak reaktor atomowy :D Jestem pod wrażeniem.

P.s. jeśli chodzi o przewody wentylacyjne, to zastosowałes chyba patent Adama mk czyli zwykły aluminiowy flex owijany i streczowany. Czy nie myślałeś zastosować w miejscach prostych odcinków sztywniejszych rur spiro.

Pozdrawiam

Cześć!

Tak, wentylatory i reku są osobno - maszyny to dzieło Adama_M.

Już nie pamiętam dokładnie cen ale wentylatory i reku to koszt ok. 10 tys.

Rury to tak zwane rury "sono" - rura alu fabrycznie otulona kawałkiem wełny. Tylko na początku sam owijałem wełną rury ale ze względu na pracochłonność zrezygnowałem.

Pozdrawiam,

Pedzelito

Cześć!

Tak, wentylatory i reku są osobno - maszyny to dzieło Adama_M.

Już nie pamiętam dokładnie cen ale wentylatory i reku to koszt ok. 10 tys.

Rury to tak zwane rury "sono" - rura alu fabrycznie otulona kawałkiem wełny. Tylko na początku sam owijałem wełną rury ale ze względu na pracochłonność zrezygnowałem.

Pozdrawiam,

Pedzelito

Wczoraj sam do tego doszedłem skąd masz ten wymiennik i resztę, przeglądałem temat "rekuperator tymi ręcami..." patrzę a tam takie coś strasznie podobne do twojego sklecone przez Adama, czekałem na potwierdzenie. Jednak kiedyś muszę do Ciebie podjechać :D Masz dużo fajnych zabawek !!!

pozdrawiam

listek

Tak, te maszyny Adam zbudował własnoręcznie. :)

Lgrzechu

Oczywiście zapraszam, na budowie nie bywam codziennie więc napisz jak będziesz się wybierał.

Pozdrawiam,

Pedzellito

Witaj pedzelito ,bardzo ładna kuchnia ,ciekawa jestem u kogo robiliście ,bo ja układ mam podobny,tyle ,ze zamiast dwoch okien ,mam jedno połozone centralnie!

Robiłam rozeznanie w Więcpolu i Rcmb ,ci pierwsi krzykneli 22000,a drudzy za to samo 45000

Fakt ,ze troche powymyślałam,bo mdf lakierowany,szafki cargo i szuflady na blumie musza troche kosztować ,ale bez przesady!

Bardzo ładna elewacja ,napisz czy jesteś zadowolony z ekipy,bo ja szukam kogos na wrzesień!

buduje Neptuna z Dobrych Domów pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Magda

Witam.

Jak możesz to przybliż mi troche Twoje reku.

Z tego co widziałem ma szosobno wymiennik i osobno wentylatory.

Uruchomiłes już instalację (reku)?

Jeśli tak to:

Nie masz za dużych oporów na tym wymienniku?

więcej pytań poźniej, jeśli można :D

Witam.Jak możesz to przybliż mi troche Twoje reku.

Z tego co widziałem ma szosobno wymiennik i osobno wentylatory.

Uruchomiłes już instalację (reku)?

Jeśli tak to: Nie masz za dużych oporów na tym wymienniku? więcej pytań poźniej, jeśli można :D

Witam!

Ze względu na to, że nie jestem fachowcem w tej dziedzinie nie obliczałem ani tym bardziej nie robiłem tych maszyn podeprę się opisem Adama_mk - wykonawcy urządzeń.

Konstrukcja obudowy wentylatorów wynika z konstrukcji zastosowanego wymiennika. Wymiennik widać i łatwo sobie wyobrazić jak można dać wlot a jak wylot. Ten element jest dokładnie symetryczny i kwestia zastosowania tego czy tamtego kanału jako wlot to kwestia umowna. Ale jeżeli zdefiniujemy już który kanał jest który, to zawsze wlot jeden jest u góry a drugi u dołu. Obojętnie jak byśmy nie postawili tej skrzynki, to taka jej konstrukcja skraca konieczne połączenia i eliminuje ich krzyżowanie, bo kanały w skrzyni są "przeciwprądowe", co poza minimalizowaniem miejsca na montaż innego celu nie posiada.

Jeszcze jedna sprawa. Skrzynia może być "lewa" lub "prawa". Ten sam cel - minimalizowanie długości i objętości kanałów w miejscu montażu. Pamiętajcie, ża tam jest też bajpas! Razem całkiem fajna fabryka! :lol:

W przyrodzie nie ma nic za darmo! Ileż to było dyskusji na temat napędu i kosztu stałego napędu! Ileż to kosztuje! Jak bardzo się nie opłaca! łeb odpada!!! :lol:

Tu jest tak. Filtry są EU3, bo lepszych wcale nie potrzeba. Powierzchnia filtru jest wielokrotnie większa (tak czterokrotnie) niż powierzchnia wlotu/wylotu, co oznacza POMIJALNY OPÓR TAKIEGO FILTRA!!! A dodatkowo znacznie wolniej sie brudzi (bo ta sama ilość zanieczyszczeń rozkładana jest na znacznie większej powierzchni, zabrudzenie na jednostkę powierzchni jest niskie w jednostce czasu).

Jak to ma działać?

Założenia systemu to 1 wymiana / 1 godz. Stała praca na 1/3 parametrów maksymalnych. ZERO oporu GWC, ZERO oporu filtrów, pomijalne opory kanałów (stale pracujących na 1/3). PEŁNA MOŻLIWOŚĆ wymuszenia długotrwałego parametrów maksymalnych w każdym momencie i jednym ruchem (potencjometru).

Pełen komfort w bezobsługowym automacie za (64+64W)/3=42,6W

i to niezależnie od tego jakiego rodzaju mamy GWC!

Koszt nieprzerwanego, bezszelestnego, utrzymywania takiego stanu instalacji to około 11,04 zł/miesiąc! Tyle to każdy może wydać na taki cel bez wielogodzinnego dyskutowania po co.

Dlatego właśnie tak.

Tak, całość uruchomiona. Na dniach jeszcze podepnę termometry (9 punktów pomiaru) i będę mądrzejszy, będę wiedział jak maszyneria działa.

Pozdrawiam,

Pedzelito

• 3 weeks później...
Witamy serdecznie! Na wiosnę ruszamy z budową Niewielkiego i mamy pytanko. Jakiej firmy i jakiego koloru są dachówki na Waszym dachu? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiamy

Małgosia i Grześ

duma

To jest ta dachówka:

http://www.monier.pl/katalog-braas/dachowki/celtycka-lumino.html

Kolor czarny.

Pędzelito- a jednak udało mi się załatwić zgodę na grafitowy dach-tak jak pisałeś-trzeba walczyć. Dzieki

Tak, tak, te wszystkie przepisy można choć trochę "dopasować" do siebie ale trzeba łazić, pisać, nagabywać i... z reguły się udaje. :)

Pozdrawiam,

Pedzelito

• 1 month później...
Pędzelito

OKROPNIE zaniedbujesz swój dziennik. Wchodzę tam co jakiś czas, a tu ostatni wpis początek stycznia....

Daj się nam nacieszyć Twoim domkiem :D

:oops: :oops: :oops:

Ale mnie zawstydziłaś! :)

Od dzisiaj wystartowała ekipa malarzy więc będę miał co pokazać.

Do tej pory sam malowałem po pracy - po ok. 3-4 godziny dziennie więc szło to wszystko bardzo ślamazarnie i doszedłem do wniosku że tym tempem to na przyszłą wiosnę skończę. :/ Pomalowałem WC, łazienkę na parterze, sypialnię i... mam dość!!! Teraz niech działają fachowcy. Mają wyszpachlować i pomalować przedpokój, salon i wiatrołap oraz położyć płytki w przedpokoju i wiatrołapie.

Pozdrawiam,

Pedzelito

No, wreszcie coś widać.

Ale i tak mimo, ze budujemy tą sama wersję mam problemy z identyfikacją poszczególnych pomieszczeń. Tak to jest jak "mieszamy" w oryginalnym projekcie. Ciekawa ta ścianka z linkami. Jak zrobisz coś więcej-daj zdjęcie. I jeszcze jedna prośba. Pokaż soje poddasze: pokoje i łazienkę.

Pozdrawiamy z Wrocławia

• 2 months później...

Witam Pedzelito.

Również budujemy Niewielkiego, więc z ciekawością wchodzimy na forum i podglądamy zdjęcia :D . Gratulujemy pięknego Niewielkiego! Bardzo nam się podoba Twoja kuchnia, kibelek też jest fajny i kominek taki prosty, skromny, piękny w 100% w naszym guście! A kolory których użyłeś bardzo odważne, ale nam się bardzo podobają! Dziękim tym kolorom Twój dom jest "jakiś", ma charakter!

Gratulujemy!

Pozdrawiamy

[/b]

• 2 weeks później...

Witaj

Mam pytanie: zostało Ci z dachu trochę taśmy kalenicowej. Widzę, że masz dach w moim kolorze. Nam brakło dosłownie 1 metra do zakończenia robót. Taśma kalenicowa Braas Figaroll kolor antracyt.

Chętnie odkupię. Proszę o informację.

Ela