wojtek l 16.06.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 o to witam w klubie bo ja tez kryje gontem.....musimy sie spotkać będzie o czym pogadać .z gontami miałem do czynienia 6 lat wiec swój dach pokryje sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 17.06.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Hejka, Dawno tu nie zaglądałam, bo dni mi za szybko mijają i brakuje czasu. Widzę, że wzystko do przodu i to migiem. Gratuluję i zadroszczę. ____________ Pozdrowionka Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 21.06.2007 04:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 o to witam w klubie bo ja tez kryje gontem.....musimy sie spotkać będzie o czym pogadać .z gontami miałem do czynienia 6 lat wiec swój dach pokryje sam Ja zaczynam sie wahać co do gontu. Koszt desek mnie zabija, są tak koszmarnie drogie że nie wiem czy gont (ze względu na pełne deskowanie) nie wyjdzie w tej samej cenie jak dachówka i to nawet ceramiczna. Hejka, Dawno tu nie zaglądałam, bo dni mi za szybko mijają i brakuje czasu. Widzę, że wzystko do przodu i to migiem. Gratuluję i zadroszczę. Bardzo się cieszę że tu zaglądasz!!! Mi również bardzo brakuje czasu ale za to mam pewność że na budowie jest wszystko przypilnowane należycie. Mam tydzień urlopu który poświęciłem na dowózkę materiałów na budowę i wykonanie izolacji fundamentów. Robię ją sam bo do siebie mam zaufanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 21.06.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Hejka, Dawno tu nie zaglądałam, bo dni mi za szybko mijają i brakuje czasu. Widzę, że wzystko do przodu i to migiem. Gratuluję i zadroszczę. Bardzo się cieszę że tu zaglądasz!!! Mi również bardzo brakuje czasu ale za to mam pewność że na budowie jest wszystko przypilnowane należycie. Mam tydzień urlopu który poświęciłem na dowózkę materiałów na budowę i wykonanie izolacji fundamentów. Robię ją sam bo do siebie mam zaufanie. Ja sobie bardzo ufam, ale umiejętności budowlanych mi brakuje. Mam nadzieje, że Wykonawca się sprawdzi i będę zadowolona. ____________ Pozdrowionka Aleksandra Wciąż czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 25.06.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 aż miło popatrzeć jak rośnie domek szkoda tylko że to nie ten na mojej działce. co do cegły to zostało jak w projekcie 3 kominy czy zredukawałeś do 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 26.06.2007 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 co do cegły to zostało jak w projekcie 3 kominy czy zredukawałeś do 2? Zredukowałem do dwóch. Wentylacyjny będę miał tylko jeden kanał - z piwnicy która jest pod salonem bo tam szkoda mi tracić powietrze z wentylatora. W całym domu będzie wentylacja mechaniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 30.06.2007 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Hejka ! Mam dwa pytania: 1. Ile poszło u Ciebie bloczków fundamentowych i ile kosztowały (nie mogę tego znaleźć w dzienniku); 2. Czy masz projekt wentylacji mechanicznej, a jeśli tak, to kto Ci robił? ___________ Pozdrowionka Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 02.07.2007 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Hejka ! Mam dwa pytania: 1. Ile poszło u Ciebie bloczków fundamentowych i ile kosztowały (nie mogę tego znaleźć w dzienniku); 2. Czy masz projekt wentylacji mechanicznej, a jeśli tak, to kto Ci robił? Witam! Fundamenty robiłem z bloczków Alfa (50x24x24cm) i poszło ich ok. 1068 szt. i kupowałem je po: - pierwsze 1008 szt. po 5,75 zł/szt. - ostatnie 60 szt. już po 7,52 zł/szt. Projektu wentylacji jeszcze nie mam. Na zrobienie go będę miał całą zimę. Dom po wybudowaniu do stanu surowego zamkniętego zostawiam na zimę do przemarznięcia i usilnie będę myślał nad wentylacją. Nie wiem jeszcze czy zrobi go firma zajmująca sie tym czy ja sam przy wydatnej (mam nadzieję) pomocy "forumowej ekipy" od wentylacji. Przecież "nie święci garnki lepią"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 02.07.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Dzięki za informacje.Bardzo mi się podoba Twój dziennik budowy, a zwłaszcza forma podawania kosztów.Masz fajną szkółkę. Świetny pomysł. Też zaczęłam nad tym myśleć. ____________PozdrowionkaAleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 09.07.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 witam mam pytanko odnosnie fundamentow ile razy malowame no i czy dlugo zeszło to cale przedsiewziecie tz.warto było robic samemu?PODZIWIAM BO ROBATA DOBRZE ZROBIONA i jeszcze jedno odnosnie gontu.u nas sprawa juz przesadzona gont juz złozony teraz szukam płyt sam nie moge sie zdecydowac sklejka była by lepiej niz dobrze ale ta cena ??(potrzebne mi 75 płyt) napisz jakie byly twoje rozwiazania co do deskowania no i całej wierzby.jakie krokwie w jakim rozstawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 09.07.2007 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 witam mam pytanko odnosnie fundamentow ile razy malowame no i czy dlugo zeszło to cale przedsiewziecie tz.warto było robic samemu? PODZIWIAM BO ROBATA DOBRZE ZROBIONA Fundamenty są szpachlowane dwukrotnie środkiem Pecimor 2N - rewelacyjny środek którym bardzo łatwo sie szpachluje no i efekt jest bardzo dobry. Od środka już tradycyjny Dysperbit malowany 2 razy. Zdecydowanie polecam zrobić ta robotę samemu gdyż zrobisz to sobie niemal idealnie i jak to się mówi potem "śpisz spokojnie". Nam zeszło 4 dni po 4 godziny (działam po pracy) w 2 osoby. i jeszcze jedno odnosnie gontu.u nas sprawa juz przesadzona gont juz złozony teraz szukam płyt sam nie moge sie zdecydowac sklejka była by lepiej niz dobrze ale ta cena ??(potrzebne mi 75 płyt) napisz jakie byly twoje rozwiazania co do deskowania no i całej wierzby.jakie krokwie w jakim rozstawie? Jeśli chodzi o deskowanie to potrzebuję tego 360m2 i sprawdziłem ceny desek i płyt OSB. Deski i płyty wychodzą podobnie - ok. 11 000zł. Deski impregnowane, "pióro/wpust", grube na 25mm. Płyta OSB impregnowana fabrycznie, grubość 18 mm - taka stosuje się przy rozstawie krokwi co 80cm. Decyduje się na OSB z którym nie będę miał ŻADNEGO kłopotu - telefon i na drugi dzień płyty są na budowie i jeszcze transport gratis a z deskami to strasznie dużo pracy (tartak, układanie w stos, schnięcie, lamowanie, transporty). Deskowanie z płyt OSB ma jeszcze inne zalety - nie zeschnie się na dachu i lepiej wpływa na usztywnienie konstrukcji dachu niż deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 09.07.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 płyty osb kładł byś bezposrednio na krokwie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 09.07.2007 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 płyty osb kładł byś bezposrednio na krokwie ? Jeszcze do tego nie doszedłem ale wydaje mi sie że tak. Płyta do krokwi bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 09.07.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 ja bede klad laty a dopiero na laty plyte osb 15 bo 80 cm to zbyt duzy odstep pomiedzy krokwiami i nawet 18ka to po pierwszym roku sie po zapada jeszcze przy pokryciu bitumicznym musi byc szczelina wentylacyjna pomiedzy plyta a welna mineralna dajac laty o grubosci 3 lub 4 cm ten problem masz z glowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 09.07.2007 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 ja bede klad laty a dopiero na laty plyte osb 15 bo 80 cm to zbyt duzy odstep pomiedzy krokwiami i nawet 18ka to po pierwszym roku sie po zapada jeszcze przy pokryciu bitumicznym musi byc szczelina wentylacyjna pomiedzy plyta a welna mineralna dajac laty o grubosci 3 lub 4 cm ten problem masz z glowy Jest to jakiś pomysł ale to na później. Nie szukałem jeszcze jak to sie robi, na razie szukam materiałów. O sposób wykonania pomartwię się później. Ale dzięki za uwagę - muszę to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 10.07.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Witaj Pedzelito! Pięknie zaizolowane fundamenty, praca nie szczególnie przyjemna, wiem bo przerabiałam osobiście, na własnej skórze (kąpiel trwała zdecydowanie dłużej niż zwykle), ale jak już wspomniałeś śpi się o wiele spokojniej... Życzę dalszych tak budujących efektów twojej i kolegów (nieżle pomagali )pracy... ale raczej licz na siebie... Gratuluję dobrych murarzy, moi tacy sobie, bywają lepsi, ale ... się pilnuje i jest ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 12.07.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Hej Pedzelito! Widzę, że mimo kiepskiej pogody, budowa idzie do przodu. Fajne fundamenty, aż Ci zazdroszczę. Ja zaczynam we wtorek, jeśli aura pozwoli. Idąc za Twoim przykładem, nabyłam 15 szt. maciupeńkich drzewek (abies koreana, kosodrzewina i sosna czarna) i 5 szt. wierzby (3 rodzaje). Na razie posadziłam w obecnym ogródku, bo z działki pewnie by ukradli. Jeszcze nie jest ogrodzona. Dopiero dziś mój mąż pojechał wiercić doły pod ogrodzenie. Na Forum dowiedziałam się, że jest tzw. dołkownik, dzięki któremu robienie dołków staje się mniej uciążliwe. ___________ Pozdrowionka Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 13.07.2007 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Witaj Pedzelito! Pięknie zaizolowane fundamenty, praca nie szczególnie przyjemna, wiem bo przerabiałam osobiście, na własnej skórze (kąpiel trwała zdecydowanie dłużej niż zwykle), ale jak już wspomniałeś śpi się o wiele spokojniej... Życzę dalszych tak budujących efektów twojej i kolegów (nieżle pomagali )pracy... ale raczej licz na siebie... Gratuluję dobrych murarzy, moi tacy sobie, bywają lepsi, ale ... się pilnuje i jest ok. Pozdrawiam Dziękuję bardzo!!! Praca faktycznie ciężka, szczególnie to babranie sie w błocie w wykopach. Brrrrr. Ale na szczęście już koniec. Bardzo się cieszę, nawet to wyszło poprawnie. Hej Pedzelito! Widzę, że mimo kiepskiej pogody, budowa idzie do przodu. Fajne fundamenty, aż Ci zazdroszczę. Ja zaczynam we wtorek, jeśli aura pozwoli. Idąc za Twoim przykładem, nabyłam 15 szt. maciupeńkich drzewek (abies koreana, kosodrzewina i sosna czarna) i 5 szt. wierzby (3 rodzaje). Na razie posadziłam w obecnym ogródku, bo z działki pewnie by ukradli. Jeszcze nie jest ogrodzona. Dopiero dziś mój mąż pojechał wiercić doły pod ogrodzenie. Na Forum dowiedziałam się, że jest tzw. dołkownik, dzięki któremu robienie dołków staje się mniej uciążliwe. Jak widzę że pada deszcz to mam ciarki ze złości. Po co go aż tak duuuużo??? Strasznie opóźnił mi prace na budowie a zasypanie fundamentów urosło do WIELKIEGO problemu. Mam nadzieje że jutro nie będzie padać bo brygada i koparka umówiona na zasypywanie fundamentów. Jak uda mi się zasypać te lochy to wieczorem będzie bal. Już nie mogę na nie patrzeć. Gratuluje szkółki, wg mnie to bardzo dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
April 13 13.07.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Witaj pedzelito Przeglądając forum trafiłam na Twój dziennik. Naprawdę ciekawa letura. Jestem na etapie przygotowań do budowy. Zgłębiam teraz wszelkie kwestie dotyczące fundamentów. W Twoim dzienniku trafiłam na zdjęcia bednarki, która jest ostatnio moim problemem numer jeden Założyłam nawet specjalny wątek w wymianie doświadczeń: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=106805 Może byłbyś tak miły i podzielił się swoją wiedzą oraz opiniami. Pozdrawiam B&S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 18.07.2007 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Witaj pedzelito W Twoim dzienniku trafiłam na zdjęcia bednarki, która jest ostatnio moim problemem numer jeden Założyłam nawet specjalny wątek w wymianie doświadczeń: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=106805 Może byłbyś tak miły i podzielił się swoją wiedzą oraz opiniami. PozdrawiamB&S Witam! Dziękuję że odwiedziłaś mój dziennik ale w sprawie bednarki to zdałem sie na moich elektryków którzy powiedzieli że tak się robi jak zrobili i już. Położyli bednarkę (ok. 80mb) dookoła domu w zbrojeniu ławy fundamentowej, przymocowali ja do zbrojenia specjalnymi uchwytami, koniec wyprowadzili w okolicy przyszłej skrzynki elektrycznej i zalali betonem. Zdjęcia są w dzienniku. A o obliczenia nie pytałem bo powiedzieli że to spokojnie wystarczy. Zapraszam na drugą stronę komentarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts