Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Niewielki Pedzelito - dziennik budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no niestety, pewnie Cię zmartwię, ale od kilku lat zespół, którego kibice innych zespołów nie kochają :roll:

Skra, za którą pewnie mi się oberwie :(

A dlaczego? W Skrze mam wielu przyjaciół, bardzo fajny Klub Kibica i spoko ludzie. Wiele, wiele imprez razem "przeżyliśmy". No i drużynka niczego sobie. :)

Pozdrawiam!!!

Pedzelito

Dla Ciebie nasz jest zły a dla nas Twój jest zły. I tyle. Po co się rozpisywać. Przecież żaden z nas nie popełnił błędu w sztuce

a tam zaraz zły... :) -

mam pytanko... jaki będziesz miał piec, jakie rury bedziesz miał do grzejników (cu, alupex) jak to wychodzi cenowo... liczy się od punktu (grzejnika) czy jak?

może masz więcej fotek z instalacji CO i kanalizy?

przymierzam się do CO - piec będzie na ekogroszek i chciałem dać wymiennik a za nim za rozdzielaczem rurki alupex + część na podłogówce - ale sam nie wiem

jedna firma policzyła mi za instalacje samego pieca z osprzętem (zbiornik na CWU 150l+jakieś pompki) 10000zł :-? - nie ma w tym rurek do kaloryferów i podłogówki - sama kotłownia

pozdrawiam :)

Witaj pedzelito!

Widzę, że prace postępują błyskawicznie - wielki podziw, że możesz to wszystko ogarnąć. Zerknąłem na wykonanie poddasza, widzę, ze robota solidna i staranna. Czy mógłbyś podesłać na priva namiary na tą ekipę? Z góry dziękuję i zycze powodzenia w następnych pracach. :lol:

mam pytanko... jaki będziesz miał piec, jakie rury bedziesz miał do grzejników (cu, alupex) jak to wychodzi cenowo... liczy się od punktu (grzejnika) czy jak?

może masz więcej fotek z instalacji CO i kanalizy?

Hi!

Piec będzie gazowy (oczywiście jeszcze nie wiem jakiej firmy ;)), rury do ogrzewania to alupexy. System rozdzielaczowy. Cen nie pamiętam bo wyceniałem to ok. pół roku temu ale nadzieję że ceny się nie zmienią... Wtedy to była najlepsza oferta.

Co do kanalizy to zobacz na początku dziennika (etap fundamentów) są zdjęcia z rozprowadzenia rur w fundamentach.

Witaj pedzelito!

Widzę, że prace postępują błyskawicznie - wielki podziw, że możesz to wszystko ogarnąć. Zerknąłem na wykonanie poddasza, widzę, ze robota solidna i staranna. Czy mógłbyś podesłać na priva namiary na tą ekipę? Z góry dziękuję i zycze powodzenia w następnych pracach. :lol:

A dziękuję za pochwały, miło mi. :)

Ekipę pod zabudowy szczerze polecam, są naprawdę fachowcami.

Namiary wysłałem na priv.

Pozdro!

Pedzelito

• 2 weeks później...

no to wcale nie proznujesz:)

mam mala wskazowke pod gniazda odkurzacza podprowadz sobie od razu jakis peszelek na

prad a tu jeszcze pytanko bo sam sie na to nieco nabralem

zamierzasz dawac gniazda borysowskiego czy np. beam'a?

my beama i wiem ze jest o dziwo jakas roznica w srednicach tych rur

niby niewielka ale jak bedzie szczelina to ciagu nie bedzie

takze jak cos to wez sobie to pod uwage

ja mam wprawdzie rury borysowskiego ale plytki montazowe dalismy juz beam'a

i troche trzeba bylo je dopasowac ale hydraulicy dali rade

wiec jest oki

takze jak cos to od razu dokonuj zmian tam gdzie sa elementy podtynkowe:)

i podwylewkowe:)

no wiesz tak pisze bo sie pilnujemy wzajemnie i dobrze :)

bo nam np. borysowski sie nie podobal i jednak wybralismy

beam'a - nie wnikam ktora firma lepsza tylko tak na wszelki wypadek chcialem

zwrocic Ci uwage

a tak a propos naszego regionu to odradzam firme Potoczny Art - mamy 10.03

a w styczniu ( tak max mial nam wstawic rure z nierdzewki do komina pan z tej firmy ) a jak

poprosilem o sprzedaz elementow odkurzacza centralnego ktorego jest

dystrybutorem ( firma BEAM ) to nawet w umowionej godzinie ( pod swoim miejscem zamieszkania

nie raczyl odebrac telefonu - trzeci raz z rzedu ) wiec

powiedzielismy ze PIERDO..MY kolesia

i kominka u nas robic nie bedzie

inny koles w sumie sie okazalo ze znajomy w niedziele przyjechal wymierzyl

i powiedzial ze jedzie na pare tyg. do Francji na robote a jak wroci to sie odezwie

no i sam zadzwonil ze juz jest i ze juz nie wyjezdza - widac ze komus zalezy

a nie branie wszystkiego co sie " rusza " a pozniej odwalanie nie powiem czego :)

• 3 weeks później...
Marcin co za okna wybrałeś? Postępy na budowie są zaskakujące ,tylko mi nie mów że już myślisz o przeprowadzce :o

Okna kupiłem w rzeszowskim Mariocie, są firmy Drutex, wyglądają na solidne ale jak będą się sprawować to się okaże...

O przeprowadzce myślę ale gdzieś na sierpień-wrzesień. :)

No widok przez te piękne okna masz bombowy!!!!! :) Cisza, spokój... marzenie... :)

A dziękuję bardzo!!! Faktycznie spokojna to okolica. Na tarasie jest naprawdę bardzo bardzo miło. :)

Pozdrawiam,

Pedzelito

• 2 weeks później...
Ładny domek - funkcjonalny.

Mam pytanko: czy będziesz montował jako wentylacje rekuperator ?? zastanawiam sie nad tym rodzajem wentylacji i nie wiem co robić. W Tyczynie montuja takie wentylatory i ciekawa jestem jak to się sprawuje. :-?

Pozdrawiam serdecznie! :)

Cześć!

A dziękuję za miłe słowa.

Wentylacja mechaniczna działa okrągły rok a nie jak grawitacyjna tylko czasami ale to nie jedyna zaleta, podręcz szukaczke jest tam mnóstwo postów w tej tematyce. Np.

http://forum.muratordom.pl/rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-bylo-warto,t91576.htm

http://forum.muratordom.pl/gwc-100-sposobow-zmieszczenia-jamnika-pod-szafa,t75065.htm

http://forum.muratordom.pl/rekuperator-gwc,t118696.htm

Ogólnie to BARDZO dobry wynalazek i wcale nie tak drogi jak się wydaje ale czy się "zwróci" to inna sprawa. Ja nie montuję tego po to by się "zwrócił" tylko dla komfortu.

Jeśli chcesz BARDZO wysokiej klasy sprzęt w sensownych pieniądzach nawiąż kontakt z forumowiczem adam_mk - on robi takie cacka. Wentylatory i reku w osobnych skrzynkach.

Pozdrawiam,

Pedzelito

• 1 month później...

A domek pięknie rośnie, podoba mi się choć nie jestem fanką dachów czterospadowych :)

Masz chyba szczęście do ekip budujących. Chciałabym żeby nam też się tak udało !

Jak grubą dajesz warstwę wełny na poddaszu?

Ile styropianu pod ogrzewanie podłogowe?

Pozdrawiam i kibicuję dalej :)