Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oto jest pytanie. Na pewno wielu z was mialo ten dylemat. Generalnie wiem, ze jakosc jest podobna, cena tez. Glowna roznica polega na polozeniu klamki (Velux u gory, Fakro na dole). Czy to ma w ogole znaczenie? Okna chyba i tak sie obsadza na takiej wysokosci, by mozna bylo dosiegnac zarowno gornej, jak i dolnej krawedzi? Mam dach o kacie nachylenia 40st., wiec u mnie gorna krawedz moze byc trudniej dostepna. Z kolei przy dolnej jest wieksze ryzyko dosiegniecia przez male dzieci, ktore zamierzam sobie w niedalekiej przyszlosci zmontowac. Jaka jest wasza opinia? A moze ktos juz uzytkuje ktores z wymienionych i podzieli sie spostrzezeniami?

Ja brałem pod uwagę wygodę otwierania. Ponieważ okna spore to sięganie ponad 2 m nie było wygodne - dlatego fakro.

Ale trzeba jeszcze brać pod uwagę jedną rzecz - jeśli decydujesz się na okna uchylne - sprawdź na jakiej wysokości jest oś obrotu okna (to akurat jest zupełnie niezależne od producenta).

Jeśli źle dobierzesz wysokość okna to przy otwieraniu fakro (klamka na dole, ale niektóre modele veluxa również) górna część okna przyjacielsko poklepie cie po plecach... :lol:

Przed montażem dobrze jest to dokładnie rozważyć i rozmierzyć.

Zdecydowałam się na Veluxy. Moja przyjaciółka jest z nich bardzo zadowolona, a użytkuje kilka lat. Poza tym bardziej mi się podobają i chcę mieć klamkę u góry, bo gdy coś będzie stało pod oknem, łatwiej jest otworzyć. Kąt nachylenia dachu 36 st.

Pozdrowionka

Aleksandra

• 3 months później...

Stoję przed decyzją o zakupie okien do domu.

W mieszkaniu (poddasze) mam od 7 lat Fakro. Jedyną uwagę jaką mam to powłoka lakiernicza. Niestety nie wiem czy tak jest tylko z Fakro bo nie mam porównania.

Po super wycenach, różnice są następujące:

8.062 - Velux - okno łazienkowe z PCV

7.510 - Fakro - absolutnie nie przekonuje mnie ich wersja okna łazienkowego

7.447 - Roto - okno łazienkowe z PCV

6.473 - Rooflite - okno łazienkowe z PCV

Kompletnie nie wiem, które wybrać