Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam 3szt fakro -każde inne :) Jedno tradycyjne -obrotowe z awiewnikiem V35, drugie alominiowo-tworzywowe -również z nawiewnikiem-białe do łazienki, a trzecie -wyłaz dachowy termoizolacyjny (wygląda jak okno, ale klamka jest z boku i otwiera się całe skrzydło na bok). Jeszcze nie mieszkamy -ale mi się podobają :) Polecam fakro -ale weź z nawiewnikami -troszkę drożej a myślę, że taka dodatkowa wentylacja się przyda.

PS. Polecam firmę extradach ze Szczecina -zamawiałam u nich okno na Allegro -było o 1/3 taniej niż w sklepie: szybka rzeczowa obsługa+faktura.

http://www.allegro.pl/item262277060_najtaniej_fakro_fts_78_x_118_kolnierz_lub_inne.html

• Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oto jest pytanie. Na pewno wielu z was mialo ten dylemat. Generalnie wiem, ze jakosc jest podobna, cena tez. Glowna roznica polega na polozeniu klamki (Velux u gory, Fakro na dole). Czy to ma w ogole znaczenie? Okna chyba i tak sie obsadza na takiej wysokosci, by mozna bylo dosiegnac zarowno gornej, jak i dolnej krawedzi? Mam dach o kacie nachylenia 40st., wiec u mnie gorna krawedz moze byc trudniej dostepna. Z kolei przy dolnej jest wieksze ryzyko dosiegniecia przez male dzieci, ktore zamierzam sobie w niedalekiej przyszlosci zmontowac. Jaka jest wasza opinia? A moze ktos juz uzytkuje ktores z wymienionych i podzieli sie spostrzezeniami?

Wybrałem FAKRO FTP-V (Plus) obrotowe z nawiewnikiem V35, bo:

- miały dobrą cenę i rabat w zestawieniu z ROTO i VELUXem

- w tej wersji są dwukrotnie malowane akrylem (co mam nadzieję :D poprawia trwałość)

- klamka na dole jest wygodniejsza i w tej wersji Plus ładna :roll:

- sterowanie nawiewnikiem jest wygodniejsze niż w ROTO i VELUXie

- tylko obrotowe, bo:

- ileż to będę stał w oknie i podziwiał widoki? Okno dachowe jest do doświetlania i wietrzenia. Od widoków mam balkon, okna fasadowe i przede wszystkim taras

- tańsze :lol:

Namawiano mnie na Roto z przesuniętą osią obrotu jako alternatywą dla uchylno-obrotowych, ale boję się skomplikowanych mechanizmów, te siłowniczki jakieś takie chude... po co mi to... prosto to jest to! :wink:

Ostatecznie zdecydowałam:

7x Langer 78/118, bo:

- wychodzą taniej niż Fakro z najlepszym upustem

- są 5 krotnie malowane czyli lepiej niż w wielkiej trójcy (Fakro, Velux, Roto). Ponoć nadają się nawet do pomieszczeń "mokrych".

- są świerkowe więc nie będą miały żółtawego kolorku sosny

- klamkę można sobie zamówić na dole lub na górze a gdyby się nie sprawdziło to można zmienić miejsce położenia

- kołnierze są w różnych kolorach (bez dopłaty!) więc można sobie dopasować do dachówki, wiadomo - bajer - ale cieszy :)

- współczynnik przenikania jak w Veluxie czyli odrobinę gorzej niż w Fakro

- dodatkowa powłoka wygłuszająca odgłosy deszczu

- pozostałe parametry jak w wielkiej trójcy

Zastanawiam się jedynie czy zaufać w kwestii łazienki. Jednym słowem

1 x okno do łazienki - plastikowy Velux lub jeszcze okno Langera.

• 2 weeks później...

Też się zastanawiałem nad producentem i w końcu wybrałem Fakro, 4 x FTP-V i do łazienki 2 x PTP-V. Do tego 4 rolety manualne zewnętrzne ARZ-102. Za radą kachny28 poprosiłem o wycenę w tej firmie extraDACH i wyszło o wiele taniej niż w lokalnej firmie za Veluxa o podobnych parametrach (GZL1054,

GGU0059 i rolety SCL) - średnio prawie 30% ceny katalogowej. Za okna PTP-V nawet prawie 50% taniej niż w katalogu.

Na dodatek FTP-V są lakierowane dwukrotnie, a GZL1054 tylko raz.

Moje zamówienie jest właśnie realizowane, w przyszłym tygodniu ma być dostawa (transport za darmo).

UPDATE: Już po dostawie, wszystko w porządku, okna ładnie zapakowane a na czas transportu dobrze zabezpieczone w samochodzie, kierowca rozładował, 3 razy sprawdził czy towar zgodny z zamówieniem i pomógł przenieść paczki pod dach. POLECAM

• 5 weeks później...

Ja sie zdecydowałem na ROTO wysokoosiowe 735. (74x140)

Do łazienki będzie PCV.

Były duzo drozsze niz Rooflite, ciut droższe od Fakro ale tansze niz Velux (all in).

Za to dzięki systemowi wysokoosiowemu mam mozliwosc w miare szerokiego otwierania okna przy zamontowanych moskitierach.

Dodatkowo szyba hartowana, bardzo dobra wentylacja, no i rolety w promocji gratis ;)

No i kołnierz pasuje kolorystycznie do dachówki.

A ja mam Fakro (78x140 z dużym nawiewnikiem). Mam je tylko dlatego że takie mi się bardziej podobały w momencie zakupu . A dyskusja które lepsze Velux czy Fakro - przypomina mi dyskusję o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocnymi.

Lepsze czy gorsze to faktycznie trudno ocenić.

Wybiera się głównie na wygląd i funkcjonalność.

Bo pomiędzy zwykłymi obrotowymi, a uchylno-obrotowymi czy wysoosiowymi to jednak róznica jest bardzo znacząca.

a co z przenikalnością cieplną tych okien? czy ktoś na ten parametr zwraca uwagę? ja muszę kupić 9 takich okien, więc cena ma duże znaczenie - mam dobry rabat na Roto, ale właśnie zauważyłem, że szyby mają U=1,1. Czy to nie jest za dużo jak na obecne czasy? Chyba powoli staje się standardem 1,0 i mniej??

A co to ma za znaczenie skoro całe okno ma 2,0 lub 2,5. Pozdrawiam.

Ty jak zwykle :evil:

wpadasz na chwilkę i niszczysz taki fajny wątek :) - i co teraz ? Koniec, bo trudno już dalej dyskutować :) -chyba że różnice 0,1 są dla kogokolwiek uchwytne :)

PS

dawno nie było niczego o ceramice i oddychaniu :):):)

Pragnę tylko zwrócić uwagę na istotę sprawy! A istotą sprawy jest bez wątpienia polepszenie izolacyjności futryny bo z szybą jak widać nie wiele można zrobić. Są specjalne kołnierze z pianki poliuretanowej i w moim przekonaniu warto je stosować. Zwracam również uwagę na fakt, iż okno mocowane jest na łatach więc znajduje się nad krokwiami a w przypadku deskowanych dachów nad deskami! Warto więc ocieplić te przestrzenie. Aby takie ocieplenie skutecznie wykonać należy zwrócić uwagę na rozstaw krokwi aby był w świetle co najmniej o 4 cm większy od szerokości okna. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 2 weeks później...