Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zdecydowałem się na roto wysokoośiowe tylko nie wiem czy do łazienki nadają się drewniane czy muszę wziąść PCV

u mnie sprzedawca wpisał na fakturę wszystkie drewniane, ale po konsultacji z przedstawicielem roto, wziąłem do łazienki pcv, takie są podbno zasady i okno dłużej wytrzyma. Swoją drogą różnica wyniosła raptem 100zł, także się nie zastanawiałem.

• Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

ja mam 8 szt Fakro FTP-V i jestem bardzo zadowolony szkoda tylko że nie brałem wersji PreSelecta bo mozna zmienic z obrotowego na uchylne. Widzialem takie cos u znajomego i zdecydowanie polecam.

Veluxy widzialem na składzie, wyglądają OK ale moi rodzice mają dwa okna veluxa (7-8 lat) i mają problem z czernieniem drewna więc wolałem nie ryzykować.

Czy ktoś ma/wie czym się różni okno uchylno obrotowe Fakro od okna klapowo-obrotowego Velux . Tylko tak prosto dla laika? Które polecacie?

Dodam że potrzebuje klapowe aby nie biło po głowie a obrotowe do mycia.

Bedzie dość nisko zamontowane bo ok 1,2m od podlogi.

Dziękuje za rady

Fakro ma klamkę u dołu i przełącznik preselekt w połowie ościeżnicy. System okuć topsafe i automatyczny nawiewnik.

Velux ma 2 klamki w tej wersji u dołu i u góry i klapę wentylacyją.

Różnią się jeszcze kątem uchylenia w funkcji uchylnej, ale nie pamiętam wartości.

Pytanie jaki masz kąt nachylenia dachu?

roofmen: dzieki za informacje o szybach bezpiecznych. sprawdzilem na stronach zarowno fakro jak i veluxa i okazuje sie ze obaj producenci maja w ofercie szyby hartowane i laminowane a za doplata antywlamaniowe

co do okien uchylnych to u veluxa nie podobaja mi sie dwie klamki - u gory i na dole, fakro w preselekcie zastosowalo przelacznik, co wydaje sie byc wygodniejszym rozwiazaniem

sprawdzilem tez katy uchylenia preSelect ma 35 stopni a velux 30

wiec pytanie fakro czy velux to wybiore fakro ( choc w obu przypadkach cena jest duza za ten typ okna )

dzieki i pozdrawiam

wg mnie lepsze od okien z przesunięta osia sa okna klapowe, np. wspomniany wcześniej preselect, który jest łatwy w obsłudze i cale okno otwiera się na zewnątrz...

a jeśli chodzi o roto - to ma bardzo skomplikowane mechanizmy, a co skomplikowane to niepewne

• 2 weeks później...

z tego co slyszalem o dobroplascie (nie jest to wiedza pochodzaca z autopsji) to ich zaleta jest cena.. i to byloby na tyle...

sam mam dylemat czy fakro czy velux... powoli sklaniam sie ku fakro, bo mam dosc wysoka scianke kolankowa a nie chcialbym kupowac podstawowej wersji weluxa...

z tego co slyszalem, to fakro ma lepsze drewno i dokladniejsze wykonczenie "stykow" drewna... velux z kolei ma ponoc wiecej dodatkow i jest ponoc "bardziej markowe" (info uslyszane od sprzedawcow, wiec moze byc nieobiektywne...)