Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Velux tez ma klamke na dole ja takie okna posiadam a poza tym prawda jest jak wysoko okn aosadzone tak klamka pasuje...a 30% upustu na cokolwiek w budowlance to nie jest rewelacja a raczej normalna praktyka,promocje i upusty stosuje sie po to zeby klient mial dobre samopoczucie ze jest WAZNY bo jemu DALI upust...NIC NIE DAJA SAM ZA TO PLACISZ A HANDLOWCY SA PO SZKOLENIACH JAK Z KIM TRZEBA ROZMAWIAC(producent robi katalog z cenami dla oka zeby klienta pozniej podjarac UPUSTEM) ...Pozdrawiam

Velux klamke z dolu ma chyba tylko w jednym modelu - tym najdrozszym - uchylno/obrotowym.

Co do rabatow. To wszedzie dawali 20-25 %, wiec te 30 (a dokladnie 31) jakie dostalem to chyba ok.

Podalem ten przyklad, aby ktos tam wyzej, podczas wyceny okien mial pojecie na ile mozna zejsc, zamaist podawac cene za calosc okien.

Fantom

• 3 months później...

Witam.

Podpinam się pod temat ponieważ też mam dylemat Fakro czy Velux.

Chcemy kupić uchylno obrotowe okna. Ekipa od dachu odradza nam Fakro bo ten przełącznik zielony (od zmiany sposobu otwierania) podobno się psuje. Polecają Velux i to zdecydowanie. Wiem natomiast, że opinie są różne. Ta sama ekipa odradziła mi minotaż okien Velux z powłoką poliuretanową (białych) bo podobno kilka sztuk, które montowali wcześniej u kogoś było reklamowanych ze względu na pękający biały lakier. W końcu okno drewniane pracuje pod wpływem różnic temperatur i wydaje się to całkiem możliwe. W taki wypadku wstawimy chyba tylko dwa okna z tą bialą powłoką - do łazienki, gdzie wilgoć będzie bardziej obecna.

Czy ktoś może potwierdzić, albo zaprzeczyć tym uzysanym przeze mnie informacjom zwłaszcza co do awaryjności Fakro i pękania powłoki poliuteranowej w Veluxach ? Ostatnio oglądałem okna na wystawie Fakro, Roto i Velux - Fakto (uchylno obrotowe) wyglądało ładniej od Veluxa (drewno gładkie, warstwa lakieru bezbarwnego którą się czuło) ale Velux był starym modelem więc trudno to ocenić. Jutro będę w sklepie gdzie jest wystawiony nowy Velux (również uchylno obrotowy) wtedy ocenię.

Co do cen : Velux wychodzi taniej od Fakro ... (uchylno-obrotowe). Przynajmniej takie nam ceny zaproponowano - na veluxa lepszy rabat + zwroty dodatkowo za 4 okna po 50 zl, albo po 100zł.

Pozdrawiam

Edytowane przez maestrod

Mam takie nowe przemyslenia co do okien polaciowych : nie warto brac zadnych uchylno obrotowych itp. Szczegolnie jak ma sie rekuperacje. Tego sie wogole nie uzywa, a pelno kasy sie za to placi.

Jak ktos nie ma reku, a chce uchylno obrotowe, to scianke kolankowa musi miec chyba MAX 100 cm - inaczej i tak u sie to nie przyda.

Fantom

Szczukot masz rację - też ostatnio dochodzę do podobnych wniosków. Te okna u nasz będą i tak na tyle wysoko, że funkcja obrotowa okna dachowego będzie w zupełności wystarczająca. Tyle że te dwusystemowe to taki bajer teraz :)

Dwusystemowe mają też taką zaletę, że można sobie moskitierę zamontować i uchylić okno przykładowo w sypialni w letnią noc.

Ja u siebie tylko "troche" doplacilem i wzialem z podwyzszona osia obrotu. Przy sciance kolankowej rzedu 120-140 cm NIE MA SZANS aby nawet to sie przydalo. A w sumie teraz nawet zaluje, ze nei wzialem normalnych i to w doodatku bez automatycznuch wywiewnikow ... bo zrobilem rekuperacje i na stale i tak to bedzie zamkniete

Dla zastanawiajacych sie : przemyslcie to sobie bo naprawde szkoda kasy. Chyba ze nie macie reku a scianka kolankowa jest rzedu 80-100 cm. Wtedy mozna kupic inne niz obrotowe. ale nawet wtedy .... ile razy korzysta sie z okien ? Po to sie czlowiek buduje aby moc wyjsc na ogrod a nie przez okno patrzec. Okno powinno byc wyzej i sluzyc do naswietlania pomieszczenia.

Fantom

Ja u siebie tylko "troche" doplacilem i wzialem z podwyzszona osia obrotu. Przy sciance kolankowej rzedu 120-140 cm NIE MA SZANS aby nawet to sie przydalo. A w sumie teraz nawet zaluje, ze nei wzialem normalnych i to w doodatku bez automatycznuch wywiewnikow ... bo zrobilem rekuperacje i na stale i tak to bedzie zamkniete

Dla zastanawiajacych sie : przemyslcie to sobie bo naprawde szkoda kasy. Chyba ze nie macie reku a scianka kolankowa jest rzedu 80-100 cm. Wtedy mozna kupic inne niz obrotowe. ale nawet wtedy .... ile razy korzysta sie z okien ? Po to sie czlowiek buduje aby moc wyjsc na ogrod a nie przez okno patrzec. Okno powinno byc wyzej i sluzyc do naswietlania pomieszczenia.

Fantom

Szczukot a co z myciem tych okien o podwyższonej osi obrotu ? Czy obracają się one o 180 stopni , żeby je można łatwo umyć tak jak normalne obrotowe ?

Pochwalę się byłem dzisiaj oglądać okna Velux. Seria GGU (białe z powłoką poliuretanową) i seria GHL (dwu-systemowe w kolorze drewna).

Wrażenia dobre, choć te dwu-systemowe jednak sprawiały mi większy kłopot przy otwieraniu bądź to w jeden bądź w drugi sposób niż w oknach Fakro. Raczej nie zachwyciło mnie to. Jeśli chodzi o drewno dokładnie obejrzałem okno i wydaję się wg moich oględzin iż pomimo opinii, że Velux ma lepsze drewno bo to sosna syberyjska, to właśnie Fakro wydaje się mieć ładniejsze drewno (nie wiem czy lepsze). Dzisiaj w tym wystawowym oknie Velux były widoczne czarne sęki, natomiast ostatnio Fakro które dokładnie oglądałem było niemal idealnie gładziutkie i bez sęków.

Spodobało mi się natomiast okno Velux GGU właśnie z tą białą powłoką i muszę przyznać że wykonanie śliczne. Ta biała warstwa jest naprawdę solidna, łatwo się czyści i nie jest tylko przemalowane okno tak jak Fakro białe, tylko podobno jest całe zanurzane i jakoś pod ciśnieniem nałożona jest ta dość gruba warstwa (w procesy produkcyjne nie wnikam).

Zdecydowaliśmy się niemal na te białe dla wygody, wygląda naprawdę nowocześnie, choć nie ukrywam, że wybralibyśmy drewno, gdyby tylko utrzymało swój kolor taki jak przy zakupie. Sosna ciemnieje, zielenieje, czarnieje i pęka - to jest fakt, to tylko kwestia czasu.

Dowiedziałem się że podobno we Francji montuje się ok. 75 % właśnie tych białych okien, tyle że tam podobno mają szyby fotochromatyczne (same się przyciemniają w zależności od nasłonecznienia), co pewnie u nas może za jakiś czas też zostanie wprowadzone.

Nie wiem tylko dlaczego to białe okno GGU nie ma dodatkowej uszczelki, tak jak drewniane GHL.

Zapytałem czy ta warstwa będzie pękać, odpowiedziano mi szczerze że tak, jeśli okno będzie źle zamontowane. Będzie wtedy pękać nie tylko ta biała warstwa, ale i szyby mogą pękać - jest to wina głównie złego montażu. Dlatego resumując prawidłowy montaż okna dachowego to podstawa. Niestety partaczy którzy "znają się na wszystkim" jest wielu. Sam się obawiam czy moja ekipa która robi dach, w 100% prawidłowo zainstaluje mi te okna, tak żeby nic się z nimi nie działo.

Podobno dodatkowo warto dokupić ramkę docieplającą do okien i pamiętać o folii paroizolacyjnej.

Tak więc na razie jesteśmy za obrotowym Veluxem białym z serii GGU, zamiast dwu-systemowego GHL. Fakro - coś słabe opinię o nim słyszę i niestety słaba mało konkurencyjna oferta (głównie cenowo). W punktach gdzie wystawione jest Fakro i Velux zazwyczaj chwali się Veluxa - przynajmniej u nas w woj. śląskim.

Edytowane przez maestrod
za długi post

• 2 months później...

Witam

Okna Velux i Fakro wrzuciłbym do jednego worka :-) z pewnością obaj producenci mają podobne produkty oraz poziom jakości. Największa różnica to taka, że dobre okna veluxa mają klamkę na górze, a fakro na dole (jest to ważny wybór uzależniony od wysokości ścianki kolankowej).

Polecam również okna z tańszej półki wg mnie lepsze od taniego veluxa GZL - rooflite AERO.

Zapraszam do porównania cen na e-dachowe.pl

• 4 months później...
Zastanawiam się nad wyborem okien połaciowych. Na razie wybór padł na Velux uchylno-obrotowe i właśnie z tym wiąże się pytanie: czy przy uchylaniu okna skrzydło po pewnym czasie nie opada? Okno otwiera się za pomocą siłowników więc pewnie nie ma hamulców. I jeszcze jedna rzecz: co sądzicie na temat szyby dźwiękochłonnej? Okna będą w sypialniach i może warto w nie zainwestować żeby zmniejszyć odgłos uderzania deszczu?