kakaowy 29.05.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Zgadzam się jak najbardziej! pierwsza grupa - to tacy co nie wiedza wszystkiego i o tym wiedza druga grupa - to tacy co nie wiedza wszystkiego i jeszcze sobie tego nie uświadomili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 29.05.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 O fajne powiedzonka znanych nam ludzi.., odnosnie przyjazni... Przede wszystkim powinniście wystrzegać się podejrzeń, ponieważ są one trucizną zabijającą przyjaźń. Sw. Augustyn To jest prawdziwa przyjaźń - osłaniać innych nawet kosztem siebie. Stefan Wyszyński Każdy może współczuć cierpieniom przyjaciół, lecz trzeba mieć wspaniały charakter, by móc cieszyć się powodzeniem przyjaciela. Oscar Wilde Wykreślić ze świata przyjaźń... To jakby zagasić słońce na niebie, gdyż niczym lepszym ani piękniejszym nie obdarzyli nas bogowie. Cyceron Przyjaźń wypływa z wielu źródeł, z których największym jest szacunek. Daniel Defoe Czy istnieje coś gorszego niż miłość brzydkiej kobiety? Owszem - przyjaźń pięknej kobiety. Albert Camus Nie potrafię myśleć o ciągłej wrogości pomiędzy ludźmi. Wierząc w teorię odrodzenia, żyję w nadziei, że jeśli nie w tym, to może w którymś z następnych żywotów będę zdolny do objęcia przyjacielskim uściskiem całej ludzkości. Mahatma Gandhi By zapragnąć przyjaźni nie potrzebujesz wiele czasu, lecz sama przyjaźń jest owocem, który dojrzewa powoli. Arystoteles Przyjaźń jest chyba największym darem, jaki mądrość może ofiarować, aby uczynić szczęśliwym całe życie. Epikur Prawdziwa przyjaźń to doskonała harmonia tego, co ludzkie z tym, co boskie. Cyceron Znam starodawny toast, wart złota dla swej piękności: "Obyś nie spotkał przyjaciela, gdy będziesz wchodził na górę powodzenia". Mark Twain Umiesz być przyjacielem, znajdziesz przyjaciela. Ignacy Krasicki Najlepszy przyjaciel dostanie prawdopodobnie najlepszą małżonkę, ponieważ dobre małżeństwo opiera się na talencie do przyjaźni. Fryderyk Nietzsche Tak postępuj z przyjaciółmi, aby nie stali się nieprzyjaciółmi, a z nieprzyjaciółmi tak, żeby jak najprędzej stali się tobie przyjaciółmi. Pitagoras Przyjaźń może istnieć tylko wśród ludzi prawych. Cyceron Człowiek nie ma przyjaciół. Przyjaciół ma tylko powodzenie. Napoleon Bonaparte Jakże bardzo pochlebstwo przypomina przyjaźń! Seneka Młodszy Odziera przyjaźń z dostojeństwa, kto jej szuka dla korzystnych możliwości. Seneka Młodszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 29.05.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Rzeczywiście, masa ludzi pomogła, pomyślmy jakie mogli mieć z tego korzyści? - pozbycie się rzeczy, które zalegają w domu i zabierają miejsce (podświadomie, bo przecież głównie myśleli o tym żeby komuś pomóc) - poczucie, że spełniło się "dobry uczynek" = dowartościowanie się - rozgrzeszenie swoich przewinień ("co prawda zdradzam żone, ale pomogłem tym ludziom, nie jestem więc złym człowiekiem") - i kilka innych. Jeśli zaczniesz troche bardziej dogłębnie analizować ludzką psychikę i mechanizmy, które nią kierują - przyznasz mi rację. I nie piszę tego wszystkiego po to, żeby powiedzieć że nie istnieją dobrzy ludzie (bo istnieją). Ale chce po prostu wszystkim uświadomić, że nawet ci dobrzy ludzie odnoszą ze swojej dobroci jakieś bezpośrednie korzyści (choćby nawet to, że podnosi się ich status wśród społeczności w której żyją - bo są dobrzy, czyli lepsi od tych złych). znowu smolisz głupoty ...kakałko zwykła dobroć serca już nie ma miejsca ? powiedz to wszystkim z Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy ze " altruizm i bezinteresowność nie istnieje " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 29.05.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 A tam selimm... - przyklad malo tafiony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 29.05.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 znowu smolisz głupoty ...kakałko zwykła dobroć serca już nie ma miejsca ? powiedz to wszystkim z Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy ze " altruizm i bezinteresowność nie istnieje " Akurat podałeś beznadziejny przykład... Zresztą... Nie chce mi sie marnować klawiatury na odpowiadanie Tobie, skoro od razu zaczynasz od lżenia mnie - daruje sobie. Powiem tylko tyle, że umiejętność czytania ze zrozumieniem jest w naszym narodzie rzadkością, a Ty jesteś jednym z przykładów na to że ta teza jest prawdziwa. PS. Masz gorszy dzień? Wyładuj frustracje na siłowni, nie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 29.05.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Zresztą... Nie chce mi sie marnować klawiatury na odpowiadanie Tobie, skoro od razu zaczynasz od lżenia mnie - daruje sobie. Powiem tylko tyle, że umiejętność czytania ze zrozumieniem jest w naszym narodzie rzadkością, a Ty jesteś jednym z przykładów na to że ta teza jest prawdziwa. PS. Masz gorszy dzień? Wyładuj frustracje na siłowni, nie na forum. bierzesz sie za zgłębianie cudzych dusz - a taki przewidywalny jesteś ale flaszeczkę dzięki Tobie wygrałem nara ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 29.05.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 nie biore sie za zgłębianie niczyich dusz, po prostu temat wydaje mi się interesujący i od czasu do czasu czytam sobie o tym co do flaszeczki... z kim i o co był zakład? (może być na PW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 29.05.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 nie biore sie za zgłębianie niczyich dusz, po prostu temat wydaje mi się interesujący i od czasu do czasu czytam sobie o tym Nie przejmuj się Selimem. On po prostu lubi tak bezinteresownie i po przyjacielsku kogoś powkurzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 29.05.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 selim nie przejmuj się kakaowym i JoShi. Bo to nie w przykładach jest problem, tylko w interpretacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 30.05.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Jeśli zaczniesz troche bardziej dogłębnie analizować ludzką psychikę i mechanizmy, które nią kierują - przyznasz mi rację. nie biore sie za zgłębianie niczyich dusz czyżby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiad1964 30.05.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Oczywiście, że prawda. Coś takiego jak altruizm i bezinteresowność nie istnieje. Zawsze musisz mieć jakąś korzyść z wykonania danej czynności na rzecz kogoś, tak jest zbudowana ludzka psychika. Ot choćby będzie to poczucie, że kiedy Ty będziesz w potrzebie, ta druga osoba w rewanżu Ci pomoże. no coś w tym jest.... tylko troszkę takie rozkładanie świata i ludzkich zachowań na czynniki pierwsze według mnie traci sens.Zabiera radość życia , radość tworzenia , radość bycia ,.. ( byc może inni świetnie sie z tym czują ) Moje spojrzenie na ten temat jest bliższe filozofom niż psychologom klinicznym. Korzyści, korzyści, korzyści - zajeżdża trochę szkoleniem handlowców Każdy ma tam jakieś swoje zdanie na tego typu zagadnienia i niech przy swoim zdaniu zostanie bez przemożnej chęci udowadniania ,że druga strona nie ma racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 30.05.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 W sumie to do wszystkiego można podchodzić w taki syntetyczny, naukowy sposób. Miłość- ot zwykła chemia Seks- zwierzęcy popęd, kierowany potrzebą rozrodu Macierzyństwo- hormony powodujące oddanie, opiekuńczość..... Przyjaźń- obopólne korzyści Altruizm- pozorna bezinteresowność Ja tak nie chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.05.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Tak sie zastanawiam kto i dlaczego tak Cie skrzywidzil - kakaowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 30.05.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 tylko troszkę takie rozkładanie świata i ludzkich zachowań na czynniki pierwsze według mnie traci sens.Zabiera radość życia , radość tworzenia , radość bycia Rozumiem, że Ty tak nie analizujesz ludzkich motywów postepowania. Skąd więc możesz wiedzieć co to innym robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.05.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 tylko troszkę takie rozkładanie świata i ludzkich zachowań na czynniki pierwsze według mnie traci sens.Zabiera radość życia , radość tworzenia , radość bycia Rozumiem, że Ty tak nie analizujesz ludzkich motywów postepowania. Skąd więc możesz wiedzieć co to innym robi? Przeciez napisal , ze wedlug Niego , wyrazil swoje zdanie. Zawsze walczysz o mozliwosc wypowiedzenia swojego zdania to po co sie teraz czepiasz. Swoja droga widac jak na dloni ludzi , ktorzy nie zostali nigdy obdarowani przyjacielska przysluga. Bardzo mi ich zal , nie znaja uczucia i potrzeby , checi pomocy innym . Stad takie wytlumaczenia , ze kazdy liczy na cos dajac cos od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 30.05.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Przeciez napisal , ze wedlug Niego , wyrazil swoje zdanie. Zawsze walczysz o mozliwosc wypowiedzenia swojego zdania to po co sie teraz czepiasz. Hmmm. Owszem, uważam, że każdy ma prawo wypowiadać swoją opinię i nie jestem w tym temacie hipokrytką i nie odmawiam tego prawa sąsiadowi, który jak sądzę nie potrzebuje adwokata. Inna sprawa, że chciałabym się dowiedzieć na jakiej podstawie wyrobił sobie taka a nie inną opinię. Nie poto, żeby ja podważyć. Po prostu jestem ciekawa. A może moje pytanie przywiedzie go do głębszej refleksji. Nie odbieraj mu tej możliwości. Swoja droga widac jak na dloni ludzi , ktorzy nie zostali nigdy obdarowani przyjacielska przysluga. A skąd Ty o tym możesz wiedzieć? Jeśli myślisz o mnie to wydaje mi się, że posługujesz się jakimiś stereotypami. Nie rozumiesz ani nie próbujesz zrozumieć co się kryje za moimi poglądami. A osąd, który wyraziłaś mija się z prawda jak stąd do Zakopanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiad1964 30.05.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 tylko troszkę takie rozkładanie świata i ludzkich zachowań na czynniki pierwsze według mnie traci sens.Zabiera radość życia , radość tworzenia , radość bycia Rozumiem, że Ty tak nie analizujesz ludzkich motywów postepowania. Skąd więc możesz wiedzieć co to innym robi? Po pierwsze napisałem ,że według mnie i nie wiem co to robi innym. Być może dla innych analityczne podejście do zachowań altruistycznych własnych lub innych ludzi sprawia jakąś przyjemność , lub nawet nie potrafię sobie wyobrazić co jeszcze , naprawdę nie wiem! I nie chcę widzieć w człowieku który mi pomógł wtaszczyć pod sklepem telewizor do bagaznika mojego samochodu , potencjalnego zlodzieja moich dóbr doczesnych. I nie chce ,żeby 80-cio letnia babinka w sklepie patrzyła na mnie analitycznym okiem , zastanawiając się dlaczegoz to siegnałem dla niej z najwyzszej pólki jej ulubiony twarożek i przepuściłem bez kolejki do kasy. Uwierz mi , mam lepsze sposoby na poprawianie sobie humoru , i nie wiem jakie powody mojego postepowania kto tam wykoncypuje i wskaże korzyści których posiadanie kierowało moim postepowaniem. I super jest mieć przyjaciela ,który pomoże nie domagając sie niczego i na nic nie licząc . Być może takie postepowanie leży poza zakresem pojmowania niektórych osób ale to ich zmartwienie a nie moje. Traumatyczne przezycia czesto zmieniają nasze spojrzenie na świat. Ot i cała filozofia. Oczywiście jak to na forum ,kazdy może pisać co uważa , jakie ma zdanie na dany temat. Takie są zasady . I kazdy dobiera sobie jakoś tam swoje grono przyjaciół i najbliższych znajomych. Wśród moich przyjaciół nie ma takich analityków i nigdy nie bedzie. A jak sie pojawią z tzw. bokowca to i tak nie zachwieje to mojej wiary w ludzi. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 30.05.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Co to "bokowiec"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 30.05.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 I nie chcę widzieć w człowieku który mi pomógł wtaszczyć pod sklepem telewizor do bagaznika mojego samochodu , potencjalnego zlodzieja moich dóbr doczesnych. Takiego ostrożnego podejścia do życia to nawet ja nie mam. prosze nie rób ze mnie potwora. Widzę, że nic nie zrozumiałeś z tego co napisałam. Szkoda. Być może takie postepowanie leży poza zakresem pojmowania niektórych osób... Najwyraźniej moje postrzeganie niektórych spraw leży poza zakresem Twojego pojmowania. Trudno... Wśród moich przyjaciół nie ma takich analityków i nigdy nie bedzie. Taki jesteś tego pewien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiad1964 30.05.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 bokowiec to nienacek innymi słowy : znienacka , z boku , w nieprzewidywalny sposób, niezopowiedziani , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts