jacekwolski 28.05.2007 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Witam. Może ktoś potrafi podpowiedzieć mi jakieś rozwiązanie problemu. Mieszkam w doku z szambem. W tej chwili miasto wykonuje instalacje kanalizacyjną na mojej ulicy i projektant postanowił postawić studzienkę przyłączeniową dla mojego domu w miejscu możliwie najdalej odległym od obecnego wyjścia kanalizacji z domu. Mimo, ze mógł to zrobić przy istniejącycm szambie , tuż przy ulicy, zrobił to dokładnie w przeciwnym końcu działki. Czy mogę teraz jakoś to zmienić? Czy w ogole projektant może ot tak sobie, bez uzgodnienia ze mną określić, gdzie na moim prywatnym gruncie miasto postawi studzienke? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/79770-przy%C5%82%C4%85cze-kanalizacyjne-w-dziwnym-miejscu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 31.05.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Projektant powinien projektować przyłącze nawiązując się do istniejącego uzbrojenia na danej działce. Zwykle stosuje się zasadę, że projektant uzgadnia trasę przyłączy z właścicielem posesji. Być może z jakiegoś powodu nie udało mu się takiego uzgodnienia dokonać. W obecnej sytuacji należałoby zwrócić się do inwestora sieci kanalizacyjnej o zmianę lokalizacji przyłącza. Tutaj należy zwrócić uwagę, że przyłącze kanalizacyjne to ten odcinek od studzienki do budynku (jeżeli studzienka zlokalizowana jest na działce). Pozostały odcinek łączących studzienkę z kanałem ulicznym jest zaliczany do sieci i wykonywany jest na koszt gminy. W niektórych MPWiK z przesunięciem zaplanowanej studzienki nie robią problemu, ponieważ traktują odcinek od studni do kanału jako przyłącze i stosują tu przepisy dotyczące przyłączy, a więc nie muszą zmieniać pozwolenia na budowę. W innych MPWiK może być trochę trudniej, ale jest też do załatwienia. Wystarczy aby projektant sieci kanalizacyjnej uznał, że jest to zmiana nieistotna. Myślę, że należy iść osobiście do Wodociągów wyjaśnić o co chodzi i jednocześnie złożyć pismo w tej sprawie (chyba, że załatwią od ręki). Wracając do przyłącza (tego odcinka, który ty wykonujesz) , to w obecnym stanie prawnym, tj. od dnia 26.092005 r., w przypadku budowy przyłączy, inwestor ma prawo wyboru procedury pozwalającej na realizacje inwestycji i może skorzystać z jednej z dwóch możliwości: 1. na podstawie zgłoszenia (art. 30 ust. 1 pkt 1a w zw. z art. 29 ust. 1 pkt 20), 2. bez zgłoszenia (art. 29a). Warto tutaj zauważyć, że wybór wykonania przyłączy, na podstawie zgłoszenia albo bez zgłoszenia, jest niezbywalnym prawem inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/79770-przy%C5%82%C4%85cze-kanalizacyjne-w-dziwnym-miejscu/#findComment-1807093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts