jacekwolski 28.05.2007 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Witam. Może ktoś potrafi podpowiedzieć mi jakieś rozwiązanie problemu. Mieszkam w doku z szambem. W tej chwili miasto wykonuje instalacje kanalizacyjną na mojej ulicy i projektant postanowił postawić studzienkę przyłączeniową dla mojego domu w miejscu możliwie najdalej odległym od obecnego wyjścia kanalizacji z domu. Mimo, ze mógł to zrobić przy istniejącycm szambie , tuż przy ulicy, zrobił to dokładnie w przeciwnym końcu działki. Czy mogę teraz jakoś to zmienić? Czy w ogole projektant może ot tak sobie, bez uzgodnienia ze mną określić, gdzie na moim prywatnym gruncie miasto postawi studzienke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 31.05.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Projektant powinien projektować przyłącze nawiązując się do istniejącego uzbrojenia na danej działce. Zwykle stosuje się zasadę, że projektant uzgadnia trasę przyłączy z właścicielem posesji. Być może z jakiegoś powodu nie udało mu się takiego uzgodnienia dokonać. W obecnej sytuacji należałoby zwrócić się do inwestora sieci kanalizacyjnej o zmianę lokalizacji przyłącza. Tutaj należy zwrócić uwagę, że przyłącze kanalizacyjne to ten odcinek od studzienki do budynku (jeżeli studzienka zlokalizowana jest na działce). Pozostały odcinek łączących studzienkę z kanałem ulicznym jest zaliczany do sieci i wykonywany jest na koszt gminy. W niektórych MPWiK z przesunięciem zaplanowanej studzienki nie robią problemu, ponieważ traktują odcinek od studni do kanału jako przyłącze i stosują tu przepisy dotyczące przyłączy, a więc nie muszą zmieniać pozwolenia na budowę. W innych MPWiK może być trochę trudniej, ale jest też do załatwienia. Wystarczy aby projektant sieci kanalizacyjnej uznał, że jest to zmiana nieistotna. Myślę, że należy iść osobiście do Wodociągów wyjaśnić o co chodzi i jednocześnie złożyć pismo w tej sprawie (chyba, że załatwią od ręki). Wracając do przyłącza (tego odcinka, który ty wykonujesz) , to w obecnym stanie prawnym, tj. od dnia 26.092005 r., w przypadku budowy przyłączy, inwestor ma prawo wyboru procedury pozwalającej na realizacje inwestycji i może skorzystać z jednej z dwóch możliwości: 1. na podstawie zgłoszenia (art. 30 ust. 1 pkt 1a w zw. z art. 29 ust. 1 pkt 20), 2. bez zgłoszenia (art. 29a). Warto tutaj zauważyć, że wybór wykonania przyłączy, na podstawie zgłoszenia albo bez zgłoszenia, jest niezbywalnym prawem inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts