Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Promieniotwórczy beton komórkowy?

Gość KrzysiekSw

Recommended Posts

Gość KrzysiekSw

Może ktoś oświeci laika, jak to jest z tą szkodliwością "szarego" betonu komórkowego?

Trafiłem dobrą promocję na szary BK, ale słyszałem, że szary BK, ze względu na dużą domieszkę popiołu jest "promieniotwórczy".

Czy jest faktycznie taki szkodliwy w porównaniu z innymi materiałami budowlanymi?

Jak się mają dopuszczalne normy do praktyki?

Papierosy też szkodzą, spaliny............

Pozdrawiam

Krzysiek

KrzysiekSw

Daj se spokój z tą propagandą. Miałem taki sam problem jak Ty gdy rozpoczynałem budowę - wybrałem szary BK Termorex 400 z Prefabetu Kozienice. Szary BK ma promieniotwórczośc na poziomie nieco niższym od wyrobów ceramicznych wypalanych z gliny, jak cegły, pustaki MAX, pustaki Poroteherm itp. Popioły lotne z elektrociepłowni są dodawane do bardzo wielu wyrobów budowlanych jak : pustaki stropowe np Teriva, cement tzw. z dodatkami "II", najprawdopodobniej popioły dodawane są również do pustaków Porotherm, różne mieszanki tynkarskie, miesznki zapraw murarskich i wiele wiele innych wyrobów.

Jeśli chodzi o szary BK to w stosunku do innych wyrobów jak np. ceramicze występuje zasadnicza róznica polegająca na tym że promieniotwórczośc szarego BK jest rygorystycznie kontrolowana a ceramiki i innych wyrobów sporadycznie.

Pozdrawiam

Gość KrzysiekSw

Cześć Kocza!

Bloczki o szerokości 24cm - cena 4,20 PLN/szt (bloczki kl. 500 i 600).

Bloczki o szerokości 12cm - cena 2,10 PLN/szt .

Cena obejmuje transport do Warszawy i okolic.

Promocja w Prefabet Kozienice.

Tak nawiasem a propos tej promieniotwórczości. Handlowiec z Kozienic twierdzi, że poziom promieniowania z ich bloczków wynosi ok 80 bequereli/kg (przepraszam jeżeli coś pochrzaniłem w jednostkach- nie znam się na tym), a na stronie jednego z producentów białego BK przeczytałem ,że u nich jest 84 bequereli/kg.

Pozdrawiam

Krzysiek

Moze ktos znajdzie albo wie, jakie jest tzw. promieniowanie tła ?

Bo cos mi sie zdaje ze te ilosci rozpadów, co podajecie (80 Bq)

sa z nia porównywalne.

A juz naprawde uwazam ze tego typu argumenty, ze jeden ma 80 a drugi

84 Bq sa bez sensu (podejrzewam ze w zaleznosci od partii produkcyjnej

ta wartosc moze sie zmieniac np. od -80% do +100%)

hej

Krzysiek

Dużo zależy od gruntu na jakim postawisz dom. Może się okazać, że promieniowanie gleby na której stoi Twój dom będzie wyższe niż materiałów użytych do jego wznoszenia.

Poczytaj: http://www.betonkomorkowy.com.pl/katalog/z1/z1321_f.htm

A wogóle to jakieś wariactwo - promieniowanie jest zwyczajnym składnikiem środowiska naturalnego człowieka. W dużych ilościach jest szkodliwe, ale przy promieniowaniu rzędu dziesiątek Bq/kg nikt nie jest w stanie powiedzieć czy trochę więcej, czy trochę mniej to dobrze czy źle.

To tak jak z solą kuchenną - ile szczypt dziennie to ilośc optymalna ? ;)