jack_2000 28.05.2007 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Tutaj można wpisywać swoje uwagi i spostrzeżenia do dziennika budowy domku we frezjach Dobre słowo mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 28.05.2007 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 zapraszam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terka 01.06.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 HejMuszę przyznać że od momentu zakupu działki tępo macie piorunujące, pewnie na jesień będziecie się mogli wprowadzać. Życzę samych dobrych wykonawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 15.07.2007 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Jeny!!! jak szybko u Was wszystko idzie!!! Ja też tak chcęęęę!!! Bardzo podoba mi się domek, superowy jest. W takim tempie to jesienią zamieszkacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlodyga 20.07.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 mam tę samą dachówkę ale w kolorze łupka macie może jakieś zbliżenia ...prośba Pozdro mlodyga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 01.08.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Ślicznie wyszło Chciałabym zapytać, jakiego typu rynny wybraliście? (widzę metaliczny kolor ) Czy można prosić o opis oraz jakieś zbliżenia? Właśnie stoimy przed tym wyborem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 01.08.2007 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 rynny 150mm tytan-cynk patynowane jesli chodzi o wielkośc rynien przekonał mnie wykonawca, teraz wybrałbym tak jak w projekcie 125mm - zgrabniejsze, tańsze, ale mogłaby sie przelewać przez nie woda najpierw wybraliśmy LINDAB-a ze względu na dobór kolorów, ale pojawiły się problemy techniczne bo nie wszystko jest możliwe w tym systemie, stąd ostatecznie tytan-cynk solidne rynny na lata, patynowane - więc nie śniedzieją i wszystko można z nich zrobić - są lutowane rynny będę wpuszczał z ziemię w specjalne kanały, następnie odprowadzał kilka metrów od domu i tam rozsączał (można zrobić studnię i tam odprowadzać wodę, dzięki temu mieć za darmo wodę do podlewania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekone1 07.12.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Jack- nie wierzę, że nic się u Ciebie nie dzieje. Patrząc na Twoje tempo budowy, to być może już mieszkacie we "Frezjach" Czekamy na nowe zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 16.12.2007 00:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Spadek formy ale obiecuję, że sie poprawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 27.12.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Witam, domek sliczny czy moge zapytac jakie to drzwi wejściowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 28.12.2007 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 drzwi robił na zamówienie stolarz - z gotowych nic nam się nie podobało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 02.02.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 (edytowane) . Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez Gosc*** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokarool 07.02.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 chatka fajna i mam zamiar budować podobna pod wzgledem roziwiazań tzn PC, mechaniczna wentylacja. Dokładnie ten projekt http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=166&opcja=opis Fajnie było by bylo chociaz plus minus napisane ile co kosztowalo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubetr 18.10.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 witam.widzę że dawno nikt nie zaglądał więc troszkę odświeżę.......mam pytanko- jaką macie wysokość w pokojach na poddaszu od podłogi do sufitu (oczywiście tej cześć równoległej do podłogi)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 11.11.2008 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 witam. widzę że dawno nikt nie zaglądał więc troszkę odświeżę....... mam pytanko- jaką macie wysokość w pokojach na poddaszu od podłogi do sufitu (oczywiście tej cześć równoległej do podłogi)? dzięki Muszę przyznać, że nie dopilnowałem tego tematu. Planowałem 2,55-2,60 a tematem zająłem się jak już miałem dach i niestety już nie miałem szans na uzyskanie takiej wysokości - dekarze zmaścili ale lepiej późno niż wcale, troszkę mniej stropianu (zamiast 5cm poszedł stropian systemowy z folią pod podłogówkę 3cm, z 2cm zyskałem przy robieniu sufitów z regipsu, wylewki nie dało się zrobić cieńszej (za duże ryzyko) i niestety to było wszystko co mogłem wykombinować - ale i tak jest 5cm więcej niż byłoby gdybym nie zajął tematem. Na gotowo mam 2,50 i na szczęscie nie mam wrażenia że jest za nisko. Dużo osób ma problem z uzyskaniem wymaganej wysokości na poddaszu. Skrajny przypadek to 2,25 a właściciel miał 2,05 Myślę, że jeśli ktoś ma min. 2,45 to jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 13.11.2008 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 a ja mam pytanie Mógłbyś nieco rozwinąć temat pompy ciepła - jaką masz - jakiej firmy, jaka moc, ile kosztowała na gotowo itd. Możesz już coś powiedzieć o kosztach eksploatacji??? Przymierzamy się do PC już od miesięcy, czas goni, a my dalej nie wiemy czy to będzie właśnie to wiadomo chodzi o kasę , inwestycja bardzo droga i pytanie czy warto inwestować teraz, po to aby potem nie myśleć o drogich rachunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 17.11.2008 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 a ja mam pytanie Mógłbyś nieco rozwinąć temat pompy ciepła - jaką masz - jakiej firmy, jaka moc, ile kosztowała na gotowo itd. Możesz już coś powiedzieć o kosztach eksploatacji??? Przymierzamy się do PC już od miesięcy, czas goni, a my dalej nie wiemy czy to będzie właśnie to wiadomo chodzi o kasę , inwestycja bardzo droga i pytanie czy warto inwestować teraz, po to aby potem nie myśleć o drogich rachunkach. mnie przekonała żona - a teraz przekonują mnie dodatkowo niskie rachunki O pompie mozecie co nieco przeczytać w moim dzienniku budowy, o kosztach w wątku, który założyłem: http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-koszty-eksploatacyjne,t121638.htm Za cały rok zużyję 5000 KWh energii na wszystko: co, cwu, rekuperator, oświetlenie, prąd na inne cele typu lodówka, zmywarka, pralka, TV. Będzie to koszt 2.000,- zł z czego pompa ciepła stanowić będzie koszty rzędu 1.000,- zł. 1.000,- zł na podgrzanie wody i ogrzanie domu 157m2 - moim zdaniem warto. Na gaz wydalbym min. 4 tys. zł. czyli zyskuję 3 tys, zł rocznie. Koszt instalacji PC na gotowo (kotłownia, kolektor, podłogówka) - niecałe 40tys. zł. Przy gazie wydałbym 15 tys. zł mniej. Więc wychodzi, że po 5 latach inwestycja w PC zrówna się z inwestycją w gaz. A od 5 roku bedę juz do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 18.11.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 A jakiej firmy masz pompę????????????? i kto ci ją instalował????????? Gdybyśmy mieli wydać 40 tys. na pompę, kolektor i podłogówkę to robimy bez zastanowienia. Tymczasem - mamy kilka wycen, wszystkie cenowo zbliżone. Kotłownia, pompa, kolektor, podłogówka (powierzchnia domu zbliżona do twojego domu) to rząd 80tys. Niestety w tej opcji cena jest nie do przeskoczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 27.11.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Zobaczyłam pana w czarnym ubranku i nie mogłam się powstrzymać - jak wygląda odbiór kominiarski w domu, w którym jest wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. U mnie montaż rekuperatora niedługo i zaraz po tym chcę umówić wizytę kominiarza.Czego powinnam się spodziewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 02.12.2008 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 A jakiej firmy masz pompę????????????? i kto ci ją instalował????????? Gdybyśmy mieli wydać 40 tys. na pompę, kolektor i podłogówkę to robimy bez zastanowienia. Tymczasem - mamy kilka wycen, wszystkie cenowo zbliżone. Kotłownia, pompa, kolektor, podłogówka (powierzchnia domu zbliżona do twojego domu) to rząd 80tys. Niestety w tej opcji cena jest nie do przeskoczenia 80 tys. zł to rozbój w biały dzień Mam polską pompę firmy EKONTECH. Nie jest to co prawda cud techniki, ale z 10 tys. tańsza niż szwedzkie wynalazki. Przekonało mnie do tej pompy to, że mnóstwo jest częsci ogólnie dostępnych i pompa nie skomplikowana, więc wielu fachowców poradzi ssobie z jej naprawą (ważne po okresie jak skończy się gwarancja). Do jakiś zagramanicznych pomp to nie wiem czy łatwo będzie znaleźć fachowca. No ale gdyby ktoś się zdecydował na naprawdę dobrą szwedzką pompę to do kwoty 40 tys. dorzuca 10 (ma już pompę z wyższej półki). Znalazłem w internecie podgląd na pracującą pompę VIESSMANNA, z kolektorem pionowym i jakie było moje ździwienie gdy zobaczyłęm że temperatura mojego dolnego źródła jest 2-3 stopnie wyższa czyli wydajność mojego źródła jest większa. Oczywiście z upływem czasu ta róźnica będzie coraz miejsza, bo w kolektorze pionowym temp. jest w miar stałą, a przy kolektorze poziomym jednak ziemia się wyziębia i nie ma czasu na regenerację. Tylko jeśli będziemy mieć dalej takie zimy jak mamy to myślę, że moje dolne źródlo do konca sezonu będzie utrzymywało wyższą temp. Porównując temp. dolnego źródła z rokiem ubiegłym to nie widzę różnicy, więc łądnie ziemia zmagazynowała ciepło w lecie, nastąpiła pełna regeneracja. Reasumując - biorąc od uwagę moje koszty, jeśli wybierzecie lepszą pompę i zrobicie odwierty czyli kolektor pionowy to koszt inwestycji powinien zamknąc się kwotą 60 tys. zł max. Realnie nie miałbym problemu aby było to 55 tys. zł. Ważne jest, żeby firma była z waszego terenu bo jak weźmiecie z innej części Polski to będzie problem z dojazdem i serwisem gdyby się coś działo. Ja miałem firmę z Zabrza czyli jakieś 70 km od mojego miejsca zamieszkania i wolałbym żeby było bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts