Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek we frezjach - KOMENTARZE !!!

Recommended Posts

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

rynny 150mm tytan-cynk patynowane

jesli chodzi o wielkośc rynien przekonał mnie wykonawca, teraz wybrałbym tak jak w projekcie 125mm - zgrabniejsze, tańsze, ale mogłaby sie przelewać przez nie woda

najpierw wybraliśmy LINDAB-a ze względu na dobór kolorów, ale pojawiły się problemy techniczne bo nie wszystko jest możliwe w tym systemie, stąd ostatecznie tytan-cynk solidne rynny na lata, patynowane - więc nie śniedzieją i wszystko można z nich zrobić - są lutowane

rynny będę wpuszczał z ziemię w specjalne kanały, następnie odprowadzał kilka metrów od domu i tam rozsączał (można zrobić studnię i tam odprowadzać wodę, dzięki temu mieć za darmo wodę do podlewania).

• 4 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 8 months później...
  • 4 weeks później...
witam.

widzę że dawno nikt nie zaglądał więc troszkę odświeżę.......

mam pytanko- jaką macie wysokość w pokojach na poddaszu od podłogi do sufitu (oczywiście tej cześć równoległej do podłogi)?

dzięki :D

Muszę przyznać, że nie dopilnowałem tego tematu. Planowałem 2,55-2,60 a tematem zająłem się jak już miałem dach i niestety już nie miałem szans na uzyskanie takiej wysokości - dekarze zmaścili :cry: ale lepiej późno niż wcale, troszkę mniej stropianu (zamiast 5cm poszedł stropian systemowy z folią pod podłogówkę 3cm, z 2cm zyskałem przy robieniu sufitów z regipsu, wylewki nie dało się zrobić cieńszej (za duże ryzyko) i niestety to było wszystko co mogłem wykombinować - ale i tak jest 5cm więcej niż byłoby gdybym nie zajął tematem.

Na gotowo mam 2,50 i na szczęscie nie mam wrażenia że jest za nisko. Dużo osób ma problem z uzyskaniem wymaganej wysokości na poddaszu. Skrajny przypadek to 2,25 a właściciel miał 2,05 :D

Myślę, że jeśli ktoś ma min. 2,45 to jest OK.

:D :D :D a ja mam pytanie :roll:

Mógłbyś nieco rozwinąć temat pompy ciepła - jaką masz - jakiej firmy, jaka moc, ile kosztowała na gotowo itd. Możesz już coś powiedzieć o kosztach eksploatacji???

Przymierzamy się do PC już od miesięcy, czas goni, a my dalej nie wiemy czy to będzie właśnie to :roll: wiadomo chodzi o kasę , inwestycja bardzo droga i pytanie czy warto inwestować teraz, po to aby potem nie myśleć o drogich rachunkach.

:D :D :D a ja mam pytanie :roll:

Mógłbyś nieco rozwinąć temat pompy ciepła - jaką masz - jakiej firmy, jaka moc, ile kosztowała na gotowo itd. Możesz już coś powiedzieć o kosztach eksploatacji???

Przymierzamy się do PC już od miesięcy, czas goni, a my dalej nie wiemy czy to będzie właśnie to :roll: wiadomo chodzi o kasę , inwestycja bardzo droga i pytanie czy warto inwestować teraz, po to aby potem nie myśleć o drogich rachunkach.

mnie przekonała żona - a teraz przekonują mnie dodatkowo niskie rachunki :D

O pompie mozecie co nieco przeczytać w moim dzienniku budowy, o kosztach w wątku, który założyłem:

http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-koszty-eksploatacyjne,t121638.htm

Za cały rok zużyję 5000 KWh energii na wszystko: co, cwu, rekuperator, oświetlenie, prąd na inne cele typu lodówka, zmywarka, pralka, TV. Będzie to koszt 2.000,- zł z czego pompa ciepła stanowić będzie koszty rzędu 1.000,- zł.

1.000,- zł na podgrzanie wody i ogrzanie domu 157m2 - moim zdaniem warto. Na gaz wydalbym min. 4 tys. zł. czyli zyskuję 3 tys, zł rocznie. Koszt instalacji PC na gotowo (kotłownia, kolektor, podłogówka) - niecałe 40tys. zł. Przy gazie wydałbym 15 tys. zł mniej. Więc wychodzi, że po 5 latach inwestycja w PC zrówna się z inwestycją w gaz. A od 5 roku bedę juz do przodu.

A jakiej firmy masz pompę????????????? i kto ci ją instalował????????? Gdybyśmy mieli wydać 40 tys. na pompę, kolektor i podłogówkę to robimy bez zastanowienia. Tymczasem - mamy kilka wycen, wszystkie cenowo zbliżone. Kotłownia, pompa, kolektor, podłogówka (powierzchnia domu zbliżona do twojego domu) to rząd 80tys. :oops: :oops: :oops:

Niestety w tej opcji cena jest nie do przeskoczenia :cry:

• 2 weeks później...

Zobaczyłam pana w czarnym ubranku i nie mogłam się powstrzymać - jak wygląda odbiór kominiarski w domu, w którym jest wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.

U mnie montaż rekuperatora niedługo i zaraz po tym chcę umówić wizytę kominiarza.

Czego powinnam się spodziewać?

A jakiej firmy masz pompę????????????? i kto ci ją instalował????????? Gdybyśmy mieli wydać 40 tys. na pompę, kolektor i podłogówkę to robimy bez zastanowienia. Tymczasem - mamy kilka wycen, wszystkie cenowo zbliżone. Kotłownia, pompa, kolektor, podłogówka (powierzchnia domu zbliżona do twojego domu) to rząd 80tys. :oops: :oops: :oops:

Niestety w tej opcji cena jest nie do przeskoczenia :cry:

80 tys. zł to rozbój w biały dzień :lol: Mam polską pompę firmy EKONTECH. Nie jest to co prawda cud techniki, ale z 10 tys. tańsza niż szwedzkie wynalazki. Przekonało mnie do tej pompy to, że mnóstwo jest częsci ogólnie dostępnych i pompa nie skomplikowana, więc wielu fachowców poradzi ssobie z jej naprawą (ważne po okresie jak skończy się gwarancja). Do jakiś zagramanicznych pomp to nie wiem czy łatwo będzie znaleźć fachowca. No ale gdyby ktoś się zdecydował na naprawdę dobrą szwedzką pompę to do kwoty 40 tys. dorzuca 10 (ma już pompę z wyższej półki).

Znalazłem w internecie podgląd na pracującą pompę VIESSMANNA, z kolektorem pionowym i jakie było moje ździwienie gdy zobaczyłęm że temperatura mojego dolnego źródła jest 2-3 stopnie wyższa czyli wydajność mojego źródła jest większa. Oczywiście z upływem czasu ta róźnica będzie coraz miejsza, bo w kolektorze pionowym temp. jest w miar stałą, a przy kolektorze poziomym jednak ziemia się wyziębia i nie ma czasu na regenerację. Tylko jeśli będziemy mieć dalej takie zimy jak mamy to myślę, że moje dolne źródlo do konca sezonu będzie utrzymywało wyższą temp.

Porównując temp. dolnego źródła z rokiem ubiegłym to nie widzę różnicy, więc łądnie ziemia zmagazynowała ciepło w lecie, nastąpiła pełna regeneracja.

Reasumując - biorąc od uwagę moje koszty, jeśli wybierzecie lepszą pompę i zrobicie odwierty czyli kolektor pionowy to koszt inwestycji powinien zamknąc się kwotą 60 tys. zł max. Realnie nie miałbym problemu aby było to 55 tys. zł.

Ważne jest, żeby firma była z waszego terenu bo jak weźmiecie z innej części Polski to będzie problem z dojazdem i serwisem gdyby się coś działo. Ja miałem firmę z Zabrza czyli jakieś 70 km od mojego miejsca zamieszkania i wolałbym żeby było bliżej :D