Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sprobuj zastosować azofoskę jako nawóz płynny, wystarczy rozpuścić garść azofoski w wiadrze wody i do konewkii podlewać. Powinno sztybko pomóc.

Możesz podobnie zastosować nawóz do trawników.

• Odpowiedzi 637
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1.)

Właśnie będę siał trawnik za pomocą siewnika. Zastanawiam się czy razem z nasionami nie załadować do siewnika jakiegoś nawozu lub czy można to zrobić zaraz po posianiu ?

2.)

Jakie nawozy polecacie dla dużego trawnika ? mogą być jakieś nawozy rolnicze, duże opakowania - chodzi o ekonomię.

3.)

Zapewne będę walczył chemicznie z chwastami, czy istnieją dobre, skuteczne środki przeciwko dwuliściennym, które można podać za pomocą siewnika, czy skuteczny jest tylko oprysk ?

właśnie chciałam założyć taki sam temat :D

Posialiśmy trawę jesienią ubiegłego roku. W tej chwili dzień w dzień ją podlewamy. Wczoraj podlalilśmy nawozem Substral - proszek rozpuszczany w wodzie. Co dziwne pachnie jak rosołek (gorący kubek)z Knorra :lol: Na opakowanmiu jest napisane, że można stosować ten nawóz nawet co tydzień. Trawa robi się powoli żółtawa - ziemia jest jałowa. Jaki nawóz jest najlepszy?

My nawieźliśmy hydrokompleksem i chyba jej służy, bo wygląda tak :D :

http://images34.fotosik.pl/245/c90120678d864841med.jpg

http://images27.fotosik.pl/208/23f2d3122653323bmed.jpg

właśnie chciałam założyć taki sam temat :D

Posialiśmy trawę jesienią ubiegłego roku. W tej chwili dzień w dzień ją podlewamy. Wczoraj podlalilśmy nawozem Substral - proszek rozpuszczany w wodzie. Co dziwne pachnie jak rosołek (gorący kubek)z Knorra :lol: Na opakowanmiu jest napisane, że można stosować ten nawóz nawet co tydzień. Trawa robi się powoli żółtawa - ziemia jest jałowa. Jaki nawóz jest najlepszy?

a jesteś pewna, że to jałowość ziemi a nie przelanie trawy? trawa nie lubi być codziennie podlewana, ja zrobiłam ten błąd w pierwszym roku i teraz już wiem;)

1.)

Właśnie będę siał trawnik za pomocą siewnika. Zastanawiam się czy razem z nasionami nie załadować do siewnika jakiegoś nawozu lub czy można to zrobić zaraz po posianiu ?

2.)

Jakie nawozy polecacie dla dużego trawnika ? mogą być jakieś nawozy rolnicze, duże opakowania - chodzi o ekonomię.

3.)

Zapewne będę walczył chemicznie z chwastami, czy istnieją dobre, skuteczne środki przeciwko dwuliściennym, które można podać za pomocą siewnika, czy skuteczny jest tylko oprysk ?

A może byśmy tak wrócili do tematu wątku i pytań autora ?

Przyznam, ze sam się tym zaciekawiłem. Dopiero co posiałem trawę (6 dni temu) i przy obecnej suszy codziennie pod wieczór podlewam działkę. To podlewanie na razie dobrze posłużyło wszelkim chwastom, których części w jakiś sposób ostały się w ziemi albo po prostu je nawiało z okolicy :evil:

Trawa jeszcze nie kiełkuje a pojawiły się różne dwuliścienne oraz skrzyp.

Co z tym teraz zrobić ? Poczekać aż wzejdzie trawa i po 1 koszeniu spryskać czymś na dwuliścienne czy jakieś inne propozycje (może już pryskać) ?

Tak wogóle zwalczę czymś ten skrzyp (trawa juz posiana jak pisałem) ?

Mnie ogrodzicy mówili, żeby poczekać aż dobrze trwa wzejdzie, nie ruszać chwastów żadną chemią i to długi czas (zresztą na wielu jest napisane, że nie stosować na nowo założony trawnik).
Bo się spali młode siewki...

no i to jest odpowiedź, dzięki :D

żeby jednak wszystko było jasne to co znaczy młody trawnik ?

3 miesiące, 6 czy może rok ?

a możesz mi jeszcze napisać ile to kosztuje i na ile metrów wystarczy?

Ile dokładnie kosztował nie pamiętam, ale nie był drogi. Sypaliśmy w proporcji 10kg/ 100m2.

• 2 months później...

W czerwcu założyłam trawnik (siany) zaczął zółknąć i zastanawiam się czy mogę go nawieźć?

Bardzo prosze o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

• 1 month później...

Czy slyszeliscie o takiej metodzie? Dzisiaj ktos mi ja polecal,ale nie jestem do niej przekonana :-? Czy to nie wypali calego trawnika? Ta metoda jest bardzo tania,bo wapno na 150m kw kosztuje 5zl,ale czy skuteczna? I czy to sie nie bedzie roznosilo po kostce?

Z tego co wiem to sa nawozy likwidujace mech i to chyba jest lepszy sposob :roll:

• 5 months później...

Proszę napiszcie mi czy po każdej zimie należy "wałować", "walcować" trawnik

( zaznaczam, że biega po nim owczarek). Fakt, gdy ziemia jest mokra zostawia na nim ślady (wgłębienia) .....ale czy ten zabieg pomaga zachować równiutki trawnik???

Erwina78,

Co do wałowania trawnika to jest ono niezbędne po posianiu nasion trawy, a przed pierwszym podlewaniem.

Później to raczej się grabi, kosi, nawozi...

Chyba, że robią ci zwierzęta takie wzgórki, które można zlikwidować wałowaniem, nie widzę inaczej.