Endriuszka 10.05.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 czy mozna posypac nawód do trawinków jeszcze przed piuerszym koszeniem zeby lepeij trawa wchodziła i szybciej było zielono ?? sianie odbyło sie okolo 20-22 dni temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.05.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 A co ma skorzystać z tego nawozu, skoro roślin jeszcze nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 14.05.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Mam bardzo zaniedbany i zachwaszczony trawnik. Chcę go doprowadzić do jakiegoś wyglądu.Najwięcej mam mleczu i babki lancetowatej. Mam też sporo mchu i takiego nalotu, coś podobnego do łuski rybiej. Większe zacząłem wyrywać ręcznie, ale z mniejszymi już jest problem - tyle tego jest.Który preparat polecacie, żeby jednocześnie zwalczał mlecz i babkę?1. BOFIX 260 EW zwalcza babkę i mlecz2. FERNANDO 225 EC zwalcza babkę i mlecz3. STARANE 250 EC zwalcza tylko mlecz, tak pisze w ulotce. Po odchwaszczeniu przejadę trawnik wertykulatorem i dosieję trawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 14.05.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Ja stosuję mniszka. Na początku też próbowałam ręcznie, ale mam za płotem dziką łąkę, niestety głównie z ostami i muszę się posiłkować chemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 15.05.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 kupiłem wczoraj wieczorem Mniszka i od razu opryskałem trawnik. Dzisiaj rano sprawdziłem moje babki i mlecze, ale mają się dobrze. Mam nadzieję, że to pomoże, a wertykulator czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 15.05.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Myślę, że za kilka dni do tygodnia będą pierwsze oznaki. Preparat już jest w roślinach, tylko na proces więdnięcia trzeba poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Rodacki 21.05.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Moja babcia dawno już poddała się wszystkim mleczom i babkom lancetowatym. Stosowała mnóstwo preparatów, cześć zwyczajnie niszczyla trawę a cześć nie radziła sobie wogole, Aktem desperacji wykopywała każdy mleczak i babkę recznie. Ogródek nie jest duży więc jakoś sobie z tym radzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 21.05.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Czy stosowanie azofoski na trawnik ma wpływ na porost mchu?Przejechałem swój trawnik wertykulatorem - zebrałem kilka taczek mchu. Przed dosianiem trawy planuję posypać azofoską i dopiero po tygodniu dosiać trawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczajka 23.05.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 (edytowane) Potrzebuję porad dotyczących młodego trawnika. Trawę posialiśmy pod koniec kwietnia. Dziś odbędzie się pierwsze koszenie Trawa jednak nie rośnie równo, są miejsca, gdzie nie wzeszła, jej wzrost też jest nierównomierny. Chciałabym pomóc jej nawozem. Poradźcie, proszę, kiedy mogę zastosować pierwszy nawóz i jaki? I druga sprawa ostropest plamisty - jak się go pozbyć? Czy wyrywać czy lepiej wytruć? Jest tego coraz więcej I trzecie pytanie - kiedy wykonać pierwsza aerację? Edytowane 23 Maja 2012 przez mleczajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 23.05.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 O, to tak jak u nas. Trawa posiana kilka tygodni temu, w paru miejscach gołe plamy. Jeszcze nie kosiłem, ale chyba już czas - miejscami jest już ponad 10cm. Chętnie posłucham porad czym i kiedy nawieźć. Gleba kiepska, raczej gliniasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.05.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Oset lubi kwaśne gleby. To taka podpowiedź Można go wytruć jakimś selektywnym, jak trawa się ukorzeni dostatecznie. Później trawa go zagłuszy, a regularne koszenie nie dopuści do nadmiernego wybujania. W połączeniu z zabiegami chemiczno-fizycznymi pozbędziesz się tego draństwa z czasem. Problem w tym, że osty mają korzenie jak mniszek. Palowe i długie nawet na 0,5m i dlatego ciężko go całkowicie wyplenić. Co do chemii, to można próbować Starane - to jest selektywny na dwuliścienie. Trawy nie tyka (w teorii, bo w praktyce zawsze coś tam się trawce dostanie, aczkolwiek jest w stanie to przetrzymać - stąd moja uwaga o wzmocnieniu systemu korzeniowego trawnika przed zastosowaniem). Można szukać specjalistycznych na osty, ale nie umiem powiedzieć, jakie środki są skuteczne. Może ktoś inny doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.05.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 PS: łyse polanki z czasem zarosną - być może nie wszystkie nasionka równomiernie wykiełkowały. Trzeba poczekać. Z koszeniem też bym poczekał, aż będzie tak z 15-20 cm. Dajcie trawce czas na ukorzenienie się Można podsypać nawozem z dużą zawartością fosforu, który wpływa korzystnie na system korzeniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 23.05.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Z koszeniem też bym poczekał, aż będzie tak z 15-20 cm. Dajcie trawce czas na ukorzenienie się No właśnie czekam. Głupio tak golić taką rzadką szczecinkę Można podsypać nawozem z dużą zawartością fosforu, który wpływa korzystnie na system korzeniowy. Ale przed czy po koszeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 23.05.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 No właśnie czekam. Głupio tak golić taką rzadką szczecinkę Ale przed czy po koszeniu? Istotniejsze jest, żeby nawozić przed deszczem. W ostrym słońcu nawóz może wypalić trawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.05.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Przed - pomoże to przyspieszyć ukorzenianie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.05.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Witam wszystkich. Mam u siebie taka sytuacje, iz w ostatnich dniach nawiozla mi koparka humusu pod dom, i teraz nie wiem, czy juz od razu musze siac, walcowac i podlewac mimo, iz koniec maja to sredni na to okres czy mam to zrobic we wrzesniu i liczyc sie z tym, ze tam urosnie w tym czasie co bedzie chcialo ?? Mam to czyms wytrawic w tym czasie ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 25.05.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Śmiało możesz rozparcelować już teraz. Trawka będzie miała czas ukorzenić się przed zimą i przez to będzie miała łatwiejszy start na wiosnę Jakby wyszły jakieś chwasty (a jak znam życie to powinny wyjść dość bujnie), to trzeba je usunąć ręcznie. Dopiero jak trawa się wzmocni, to będzie można zastosować herbicyd selektywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian45 31.05.2012 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Ja stosuję nawozy pokon na wiosnę, kiedy temperatura wierzchniej warstwy gleby wynosi 5 stopni C i trawnik jest wygrabiony. Podczas ostatniego nawożenia jesienią stosuję specjalny nawóz jesienny do trawników. Na chwasty stosowałem nawóz z odchwaszczaczem na bazie dicamby. Póki co nie mam już z nimi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 03.06.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 wyczytałam dzisiaj w gazecie żeby nawozić glebę przed posianiem trawy, ale nie było napisane ile wcześniej trzeba to zrobić?? może ktoś z was się orientuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 04.06.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 A robiłas badania gleby? Masz bardzo niską zawartośc azotu? Co z fosforem i potasem? Przy słabej glebie nawóz można dać tydzień przed siewem, koniecznie mieszając z glebą na głębokośc 10-15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts