Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 637
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wertykulacji. Wertykulator ma tępy nóż, i nacina płytko, czyści, rozcina kępy, rozrywa rozłogi i falą uderzeniową powoduje lekkie zmiany w głębi, jeżeli zastosujesz piaskowanie to zmienisz strukturę gleby do ~5 - 8 cm używając jeszcze wału kolczastego, którego warto używać na glebach ciężkich, kilka razy rocznie. Tą metodą na istniejącym trawniku + widły np. można w ciągu 2-ch sezonów można glebę doprowadzić do jakiejś kultury.

Po deszczach mój ambitny ( i zawzięty) znajomy widłami rozluźnił 800m działkę w 2 dni z rozstawem 8-10cm. Po takiej aeracji warto zlać trawnik wodą potężnie by woda wypełniła otwory, a potem np na 2-gi dzień zwałować lekkim wałem dla wyrównania powierzchni (podniesionej widłami o 1-2cm).

Powodzenia ale warto pamiętać o pogodzie.

• 4 weeks później...

Witam,

Zakupiłem w tym celu siewnik na kółkach którym można także rozsypywać nawóz.

Na wiosnę jeździłem 'góra-dół':

[foto]

W lato 'lewo-prawo':

[foto]

Starałem się robić to na zakładkę i pilnować czy nawóz równo schodzi a i tak za każdym razem wychodzą pasy :( .

Jakie macie metody równomiernego rozrzucenia nawozu?

Pozdrawiam,

Maciek

Dzień dobry. No cóz, stało się- przesadziłam z nawozem do trawnika... Mój dwuletni trawnik nawoziłam ręcznie Agrecol-em do trawników żółknięjących (czyli z podwyższoną zawartością azotu), oczywiście podlewając trawnik obficie po nawożeniu... Niestety, po trzech dniach trawnik stopniowo zaczął zamieniać się w mieszankę płatów bardziej i mniej spalonej trawy, a gdzieniegdzie trawa komletnie spaliła się... Co w tej sytuacji powinnam zrobić? Czy mam czekać aż trawa sama odrośnie, czy może powinnam wyciąć spaloną trawę i wysiać nową?

Bądę wdzięczna za radę.

Ja, nie dawałabym w tym roku także potasu - niech ziemia odpocznie po zatruciu. :-?

Nawozy jesienne, to głównie potas.

Czy ta ziemia to jałowe piaski?

Nic na niej nie rosło??????

Teraz po zatruciu, chcecie znów dosypywać nawozu tylko w mniejszych, jesiennych dawkach???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dajcie ziemi odpocząć od chemii przez zimę. Śnieg topniejąc rozpuści i wypłucze w głąb nadmiar nawozów i jest szansa, że wrócą dżdżownice i inne wypalone i zatrute mikroorganizmy.

Albo, że przenaważając...zniszczycie glebę tak, że już niewiele na niej wyrośnie, a jak wyrośnie to będzie słabe i chorowite.

Moim zdaniem te pasy na trawniku są z innej przyczyny.

Stosuję siewnik(ważne).

Nawozy sę zazwyczaj w granulacie, ale jest w nich dużo pyłu, który nie jest rozrzucany przez siewnik tylko wysypuje się pod nim.

Mogą to być znaczne ilości nawizu.

Ostatnio zastosowałem Florowit i tego pyłu miałem mnóstwo na nogach.

Mam problemy z trawnikiem po koszeniu robi się żółty, jest dużo obumarłych listków trawy i kosiarka nie chce kosić.

Dzisiaj byłem w firmie gdzie zakładają trawniki by mi coś poradzili....

stwierdzili że nic się nie da zrobić ponieważ teren jest piaszczysty a więc łatwoprzepuszczalny i woda oraz nawozy nie utrzymują się...

może ktoś z Was coś poradzi? :(

Więc spróbuj polepszyć warstwę uprawną gleby.

Jesli to piaski przepuszczalne ( nie, ilaste !!!!) to warto posypać 2 x w roku warstwą kompostu ok. 3-5cm. Można też dodać sproszkowaną glinę, ale to w fazie przygotowania gleby pod siew - teraz na trawę nie wolno tego robić , bo będziesz miał po deszczu maź.

Zostaje więc posypywanie kompostem lub z braku kompostu - torfem. Trawa w końcu wzmocni korzenie i wytworzy nowe w dosypywanej wastwie, która powinna miec po 2-3 latach dosypek, ok. 10 cm.

Nieststy, trawnik wymaga także dobrego przygotowania gleby, okreśłonej struktury - umożliwiającej oddychanie ale i zatrzymującej wodę i składniki odżywcze, które pobierają korzenie trawy.

Może Panowie jeszcze coś wymyślą :lol:

Dzięki za radę to chyba najlepsze co mi doradzono i ma sens :)

umieściłem jeszcze jeden temat na forum o gatunkach traw tzn jak je rozróżnić... mam chyba jeden gatunek, który schnie. Wyczytałem wczoraj że to może być KOSTRZEWA CZERWONA a ona nie lubi niskiego koszenia. Ale nie wiem czy to ten gatunek a jeśli nawet to jak go teraz usunąć z trawnika... :(

Hmmmm, nikt raczej nie odpowie na ten post o rozróżnianiu gatunków traw w mieszankach.

Po to właśnie robi się mieszanki uniwersalne , tylko z lekka sugerujące cechy użytkowe, by z wielości odmian w paczce, niektóre znalazły w ogrodzie użytkownika, optymalne warunki do wzrostu.

Nie wszystkie, ale większość, użytych w mixie.

Więc naturalnym jest, że niektóre odmiany mogą zamierać, bo akurat w tym miejscu, gleba jest dla nich - zła.

Poza tym, kwestia rozwoju trawy...

Z maluchem, jak z niemowlakiem - musi być nakarmiony, nawodniony, wypielęgnowany, pudrowany, talkowany, by nie mieć otarć, w delikatnych kaftaniakach, etc.

A co fundujemy trawiastym niemowlakom?

Wchodząc w życie korzeniami cieniutkimi jak włos, trafiają na suche podłoże, bo właściciel zapomniał o piciu, a piach odsącza wodę w tempie piorunującym.

Jeść też czasem brakuje, więc i roślina - twór żywy - słabuje, a te delikatniejsze - umierają.

Przeżyją i zadarnią, najsilniejsze odmiany z miesznaki i to właśnie one, stworzą trawnik.

Pamiętajmy o tym, że każde zielepactwo, jeśli choruje, to najczęściej z naszej winy. Chorują te osłabione, niedożywione, pozbawione wody, lub wsadzone w najgorsze dla nich, warunki glebowe ( ph, struktura, napowietrzenie).

I zanim posadzicie , zadajcie sobie pytanie:

" Czego ta roślina potrzebuje do zycia, co lubi ?"

Wtedy, przeżyje i będzie ozdobą, a nie utrapieniem :lol:

ja miałam podobny dylemat ,który skończył mi się jak kupiłam najtańsze nasiona trawy ,zwykłe, nie pamiętam nazwy, pudło było jasnozielane, trwka jest miękka,i jasnozielona kosi się pięknie i nie wybrzydza co do ziemi a jak kupawałam markowe, to było jak wyżej ,na słońcu usychała, w cieniu rosła jak do koszenia dla bydła ....i nie jest prawda dosłownie co do ziemi ,tylko podlewanie....pozdrawiam