ja-basia 19.08.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 witaj,nie łam się ja to przeżywałam 5 lat ,exsperymenty ....podpowiadam na swich doswiadczeniach i zauważyłam nie tylko w ogrodnictwie ,ale i żywieniu że skończyły się czasy markowych wyrobów ......pozdrawiam http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/lf/bf/xoyz/uwPyvsMotGmbKROg3B.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 19.08.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 hmmmm... a może i racja z tą trawka? dziesiaj wygoliłem ją do zera, juz mam dość eksperymentów....!!!! jak kosze zawsze 20 minut to dzisiaj ponad godzine.... jak zniżyłem noże to nie chciała kosiarka ciąć teraz będę miał spokój już do końca lata Uhmmm, skoro odciąłeś jej głowę i uniemożliwiłeś fotosyntezę, czyli odżywianie, to teraz trawa zamrze. I zostanie łyse pole z gęstwą korzeni do wiosennego przekopywania Mam nadzieję, że razem z gliną lub kompostem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja-basia 19.08.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 kochaniiiiii, przecież to jest sierpień, a nie pażdziernik!!!!!jeszcze pokosi ją nieraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 19.08.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 http://www.trava.pl/ogrod.html A co będzie fotosyntezować? Trawę ścina się przy samej ziemi ( ogławia) przy rekultywacji i rugowaniu starego porostu. A w połowie sierpnia okres intensywnego wzrostu, trawa ma już za sobą. Teraz daje się już tylko nawozy potasowe, wzmacniające system korzeniowy... Szczerze mówiąc, nie wierzę, by koszenie przy ziemi, sprzyjało zagęszczeniu trawy, ale jest polecane przy utrzymywaniu łąk koniczynkowych , no..."mikrokoniczynkowych" Polecam poczytanie : Dlaczego trawa jest zielona ? http://www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/swiat/dziela/fotosynteza.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 19.08.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 wydaje mi się że jest jeszcze trochę za wcześnie na przygotowanie trawnika do zimy, jasne - dawki azotu należy zmniejszyć, ale jeszcze sporo czasu.Takie ogławianie - jeszcze niższe na równo z ziemią aż powierzchnia jest czarna stosuje się np. na boiskach, w celu eliminacji niepożądanych gatunków np. wiechliny rocznej. Jasne że niektóre gatunki tego nie zniosą ale większość owszem.Co do krzewienia się traw w okresie sierpień/wrzesień - to tak na chłopski rozum, by już daleko nie szukać - przecież w tym okresie warto stosować wertykulację, czyli że trawy jednak krzewią się intensywnie, w przeciwieństwie do czerwca/lipca.Co do systemu TRAVA to zauważ że na ogłowioną darń układa się włókninę i przykrywa ziemią, tak że to co pod spodem ma mniejsze szanse (mniejsze nie znaczy żadne). Ta metoda jednak nie nadaje się do zastosowania w ogrodzie. Acha kostrzewa czerwona dobrze się sprawdza na glebach lekkich, na glebach zlewnych, ilastych -(o których czesto słyszę że piasek, bo wysuszona rozsypuje się na pył) bywa gorzej - jak wilgotno czasem zamiera, w tych dniach obserwowałem na kilku trawnikach takie zjawisko, wystarczy przyjżeć się z bliska i widać białe strzępki grzybni.Jak pisałem wielokrotnie, i nie tylko ja, warto dobrze przygotować glebę, i dobrać mieszankę do warunków. Tak jak pisała wcześniej hanka55 z mieszanki wieloskładnikowej 7-9 po roku lub dwóch pozostaną 2-4 najlepiej dostosowane brać jednak należy pod uwagę to że trawnik może wyglądac i mieć nieco inne właściwości niż u znajomych, nawet nieopodal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-olo 19.08.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 tak tylk że mój trawnik ma 5 lat więc już wyeliminowały się gatunki traw, które sa nie odpowiednie do tej gleby... a ja nadal mam problemy. Nie można kosić na pożadanej wysokości bo sucha trawa zatrzymuje noże kosiarki. Więc jakie jest wyjście. moja trawa miała około 6 -7 cm i nie mogłem jej nizej kosić... wretykulacje zrobiłem na małym kawałku i pomogło.... ale na 3 koszenia i odnowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 19.08.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Ja w poprzednim domu miałam kawałek takiego "chorego" trawnika (ziemia tam była źle przygotowana i było bardzo duzo piasku, który pozostał po budowie) i poradziłam sobie, ale w ciągu 2-3 lat dosypując i przegrabiając na trawniku dobrą ziemię - w workach o nazwie "ziemia z obornikiem" oraz dokupioną dobrą ziemię ogrodową. Dużo podlewaliśmy i kosiliśmy niezbyt nsiko. Stopniowo trawka doszła do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-olo 20.08.2007 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Elu co to znaczy niezbyt nisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja-basia 20.08.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 witam ,zbyt nisko znaczy przy samej ziemi(a ile noż będzie trzeba ostrzyć)....mój mąż kosiarkę ustawia tak około3-4cm od ziemi ,nie wygala na łysą pałę,bo tak się nie robi ,chyba że panom na wiosnę , na głowie dla ochłody .pozdrawiam i klaniam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-olo 20.08.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 ja ustawiam kosiarkę na 5 stopniowej kosiarce na 3 poziom. niżej nie moge bo goli ostro ale i tak po 2 miesiącach trawa ma 7 cm albo i więcej. Trawa gęstnieje i kółka już nie siadają tak mocno do ziemi a jak zniże to wychodzi słoma... i tak w koło macieju!!! a może ktoś wie jak wyplenić niepożadany gatunek trawy na trawniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 20.08.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 ja ustawiam kosiarkę na 5 stopniowej kosiarce na 3 poziom. niżej nie moge bo goli ostro ale i tak po 2 miesiącach trawa ma 7 cm albo i więcej. Trawa gęstnieje i kółka już nie siadają tak mocno do ziemi a jak zniże to wychodzi słoma... i tak w koło macieju!!! a może ktoś wie jak wyplenić niepożadany gatunek trawy na trawniku? Ciekawe ile jeszcze nowych watków załozysz na temat „problemów" ze swoim trawnikiem? Na tej stronie założyłeś ich już cztery .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-olo 21.08.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 z Całym szacunkiem PINUS... choćby nawet to przeszkadza Ci to? Coś mi się wydaje że traktujesz FORUM MURATORA jako coś swojego. Forum jest dla Każdego i po to jest by sobie pomagać, wymieniać doświadczenia, rozwiązywać problemy a Ty widzę że nie masz nic mądrego do powiedzenia a się wcinasz...!!!Przepraszam jeśli uraziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szklanka literatka 21.08.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 arek-olo do etykiety forum należy powstrzymanie się od dublowania wątków. Z szacunku dla innych, z troski o porządek informacyjny. Twoja odpowiedź Pinusowi jest drugim naruszeniem obyczajów Forum. Zarówno treść, jak i forma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaga 28.08.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Dajcie ziemi odpocząć od chemii przez zimę. Śnieg topniejąc rozpuści i wypłucze w głąb nadmiar nawozów i jest szansa, że wrócą dżdżownice i inne wypalone i zatrute mikroorganizmy. Albo, że przenaważając...zniszczycie glebę tak, że już niewiele na niej wyrośnie, a jak wyrośnie to będzie słabe i chorowite. Miałam ten sam problem - przenawoziłam azotem i spaliłam trawnik, potem pomyślałam żeby sobie odpoczął i już na zimę nie dawałam jesiennego nawozu. Niestety po zimie w miejscach które spalił azot mimo że wyczesywałam to suche powstała pleśń śniegowa i dopiero miałam zabawę. Teraz jestem bardziej ostrożna. Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 28.08.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 A u mnie w tym roku zrobiłem tak ; Wertykulacja i areacja wczesną wiosną, Dresing ( piaskowanie ), ponieważ mam gliniastą glebę, Kupiłem w jakimś rolniczym składzie 50 kg worki nawozów i taniej mnie to wyszło niż specjalistyczne ładnie pakowane w pojemnikach po 0,5 kg. A kupione nawozy to : azofoska, magnezowit i siarczan potasu ( o ile dobrze pamiętam prawidłowe nazwy ). Nawoziłem od wiosny do początku sierpnia azofoską na przemian z magnezowitem, często, ale w małych ilościach. Średnio co drugie koszenie. W ostatnią sobotę nawoziłem już potasem. Jak wcześnej wspomniano zawsze ręcznie i krzyżowo. Oczywiście kosiłem, najczęściej 1x w tygodniu, częściej rzadko udawało mi się. Lato było łaskawe pod względem opadów. Czasami jednak nawadniałem dodatkowo. 2x opryskiwałem, raz Bofixem, raz Starane. Trawnik jest nie tak duży i raczej wypełnieniem ogrodu. Mamy go 2 sezon, a ponieważ jeszcze mi się chce dbać, często od znajomych słyszałem, że ładniejszego trawnika w tym roku nie widzieli Może nieco chcieli być mili… Ponieważ nadal mi się chce, a ziemię mam lekko kwaśną, późną jesienią zasilę jeszcze trawnik wapnem - ogrodniczym oczywiście. Gdzieś czytałem, że jeden skoszony i wyrzucany kosz trawy to 100g azotu. I takie, lub nieco większe mniej więcej ilości nawozu starałem się dozować. Miałem przyjemność przekonać się, że ładny trawnik to sporo roboty ! Ale bardzo mnie to raduje i odpręża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi.k70 11.09.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 jakimi nawozami szprycować trawnik na jesień?[ czy w korzeń, czy w liście] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 11.09.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 prawy górny róg - SZUKAJ wątków o trawniku było sporo. w korzeń - nawozy "jesienne" bez azotu albo odpuścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 12.09.2007 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Nawóz jesienny z MAŁĄ ilością azotu i nie odpuszczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 24.09.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witam, A ja jednak rozwinę temat, bo szukanie odpowiedzi na forum za pomocą SZUKAJ to jak szukanie igły w stogu igieł Otóż kupiłem jakiś nawóz jesienny do trawy, na którym napisane było by raz dać na przełomie sierpnia i września a drugi raz zastosować ten sam nawóz wrzesień-październik. I tak też zrbiłem 01.09 i tak zrobię na początku października. Na marginesie powiet tak: dopiero teraz jestem na 100% zadowolony ze swojego trawnika, kolorek ładny, liście zrobiły sie drobne i nie wyglądaja jak trawa pastewna. Byc może mam zbyt piaszczyste podłoże i dlatego wiosna - lato trawa jakoś po nawozie rosła szybko i oczywiście szybciej usychała. Rozwijając temat główny pytanie takie: 1. Co jeszcze oprócz nawozu z trawą zrobić przed zimą, jak ją przygotować, zabezpieczyć? 2. Wykonać jakąś areację, jakieś zabiegi mechaniczne? 3. Czy przed śniegami ściąć ją na maksa, by potem nie robiły się spleśniałe placki, czy to nie ma na to wpływu? 4. Czy jeżeli np. mam słaby grunt to jakoś to wzbogacić, np. stosując drastyczny, bo smierdzący obornik. 5. Zwałować? 6. Jeżeli jest trochę chwastów to opryskać to teraz czy czekać na wiosnę? Prośba do mających jakąś wiedzę (ale nie książkową, tylko osobiście doświadczoną). Proszę nie odsyłać nas do opcji SZUKAJ, tylko rzucić w krótkich punkach co robić by na wiosnę trawa była zdrowa i ładna, by mieć trawnik ładniejszy od sąsiada, który nie ma internetu Pozdrowionka, juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 24.09.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Szczerze mówiąc to nie realizuję przed zimą żadnego z wyżej wymienionych sześciu punktów i trawnik od wielu lat mam zupełnie dobry. Trawnik mam ładniejszy niż u sąsiada, który ma stałe szerokopasmowe łączę internetowe , gdyż on od wiosny do jesieni rzadko: nawozi, podlewa i kosi . Po prostu siedzi przy komputerze zamiast regularnie nawożić, podlewać i kosić swoj trawnik .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts