zygmor 08.05.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Sprobuj zastosować azofoskę jako nawóz płynny, wystarczy rozpuścić garść azofoski w wiadrze wody i do konewkii podlewać. Powinno sztybko pomóc.Możesz podobnie zastosować nawóz do trawników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 15.05.2008 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 1.)Właśnie będę siał trawnik za pomocą siewnika. Zastanawiam się czy razem z nasionami nie załadować do siewnika jakiegoś nawozu lub czy można to zrobić zaraz po posianiu ? 2.)Jakie nawozy polecacie dla dużego trawnika ? mogą być jakieś nawozy rolnicze, duże opakowania - chodzi o ekonomię. 3.)Zapewne będę walczył chemicznie z chwastami, czy istnieją dobre, skuteczne środki przeciwko dwuliściennym, które można podać za pomocą siewnika, czy skuteczny jest tylko oprysk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.05.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 właśnie chciałam założyć taki sam temat Posialiśmy trawę jesienią ubiegłego roku. W tej chwili dzień w dzień ją podlewamy. Wczoraj podlalilśmy nawozem Substral - proszek rozpuszczany w wodzie. Co dziwne pachnie jak rosołek (gorący kubek)z Knorra Na opakowanmiu jest napisane, że można stosować ten nawóz nawet co tydzień. Trawa robi się powoli żółtawa - ziemia jest jałowa. Jaki nawóz jest najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 15.05.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 My nawieźliśmy hydrokompleksem i chyba jej służy, bo wygląda tak : http://images34.fotosik.pl/245/c90120678d864841med.jpg http://images27.fotosik.pl/208/23f2d3122653323bmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.05.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Sonika, to są granulki czy jakiś rozpuszczany proszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 15.05.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 To są granulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.05.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 a możesz mi jeszcze napisać ile to kosztuje i na ile metrów wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 15.05.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 właśnie chciałam założyć taki sam temat Posialiśmy trawę jesienią ubiegłego roku. W tej chwili dzień w dzień ją podlewamy. Wczoraj podlalilśmy nawozem Substral - proszek rozpuszczany w wodzie. Co dziwne pachnie jak rosołek (gorący kubek)z Knorra Na opakowanmiu jest napisane, że można stosować ten nawóz nawet co tydzień. Trawa robi się powoli żółtawa - ziemia jest jałowa. Jaki nawóz jest najlepszy? a jesteś pewna, że to jałowość ziemi a nie przelanie trawy? trawa nie lubi być codziennie podlewana, ja zrobiłam ten błąd w pierwszym roku i teraz już wiem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 16.05.2008 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 1.) Właśnie będę siał trawnik za pomocą siewnika. Zastanawiam się czy razem z nasionami nie załadować do siewnika jakiegoś nawozu lub czy można to zrobić zaraz po posianiu ? 2.) Jakie nawozy polecacie dla dużego trawnika ? mogą być jakieś nawozy rolnicze, duże opakowania - chodzi o ekonomię. 3.) Zapewne będę walczył chemicznie z chwastami, czy istnieją dobre, skuteczne środki przeciwko dwuliściennym, które można podać za pomocą siewnika, czy skuteczny jest tylko oprysk ? A może byśmy tak wrócili do tematu wątku i pytań autora ? Przyznam, ze sam się tym zaciekawiłem. Dopiero co posiałem trawę (6 dni temu) i przy obecnej suszy codziennie pod wieczór podlewam działkę. To podlewanie na razie dobrze posłużyło wszelkim chwastom, których części w jakiś sposób ostały się w ziemi albo po prostu je nawiało z okolicy Trawa jeszcze nie kiełkuje a pojawiły się różne dwuliścienne oraz skrzyp. Co z tym teraz zrobić ? Poczekać aż wzejdzie trawa i po 1 koszeniu spryskać czymś na dwuliścienne czy jakieś inne propozycje (może już pryskać) ? Tak wogóle zwalczę czymś ten skrzyp (trawa juz posiana jak pisałem) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 16.05.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Mnie ogrodzicy mówili, żeby poczekać aż dobrze trwa wzejdzie, nie ruszać chwastów żadną chemią i to długi czas (zresztą na wielu jest napisane, że nie stosować na nowo założony trawnik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 16.05.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Bo się spali młode siewki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 16.05.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Bo się spali młode siewki... no i to jest odpowiedź, dzięki żeby jednak wszystko było jasne to co znaczy młody trawnik ? 3 miesiące, 6 czy może rok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.05.2008 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 a możesz mi jeszcze napisać ile to kosztuje i na ile metrów wystarczy? Ile dokładnie kosztował nie pamiętam, ale nie był drogi. Sypaliśmy w proporcji 10kg/ 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.WABIA 02.08.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 W czerwcu założyłam trawnik (siany) zaczął zółknąć i zastanawiam się czy mogę go nawieźć?Bardzo prosze o podzielenie się swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragasia 26.09.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Czy slyszeliscie o takiej metodzie? Dzisiaj ktos mi ja polecal,ale nie jestem do niej przekonana Czy to nie wypali calego trawnika? Ta metoda jest bardzo tania,bo wapno na 150m kw kosztuje 5zl,ale czy skuteczna? I czy to sie nie bedzie roznosilo po kostce? Z tego co wiem to sa nawozy likwidujace mech i to chyba jest lepszy sposob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 26.09.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 nphttp://forum.muratordom.pl/post1330008.htm?highlight=wapnowanie%20trawnika#1330008o trawnikach jest dużo wątków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragasia 26.09.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Dziekuje zaraz poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erwina78 17.03.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Proszę napiszcie mi czy po każdej zimie należy "wałować", "walcować" trawnik( zaznaczam, że biega po nim owczarek). Fakt, gdy ziemia jest mokra zostawia na nim ślady (wgłębienia) .....ale czy ten zabieg pomaga zachować równiutki trawnik??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 17.03.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Erwina78,Co do wałowania trawnika to jest ono niezbędne po posianiu nasion trawy, a przed pierwszym podlewaniem.Później to raczej się grabi, kosi, nawozi...Chyba, że robią ci zwierzęta takie wzgórki, które można zlikwidować wałowaniem, nie widzę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erwina78 18.03.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Dziękuję za odpowiedź.... troszeczkę sugerowałam się czynnościami ekipy, która wałowała boisko do piłki nożnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts