Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 637
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1.)

Właśnie będę siał trawnik za pomocą siewnika. Zastanawiam się czy razem z nasionami nie załadować do siewnika jakiegoś nawozu lub czy można to zrobić zaraz po posianiu ?

2.)

Jakie nawozy polecacie dla dużego trawnika ? mogą być jakieś nawozy rolnicze, duże opakowania - chodzi o ekonomię.

3.)

Zapewne będę walczył chemicznie z chwastami, czy istnieją dobre, skuteczne środki przeciwko dwuliściennym, które można podać za pomocą siewnika, czy skuteczny jest tylko oprysk ?

właśnie chciałam założyć taki sam temat :D

Posialiśmy trawę jesienią ubiegłego roku. W tej chwili dzień w dzień ją podlewamy. Wczoraj podlalilśmy nawozem Substral - proszek rozpuszczany w wodzie. Co dziwne pachnie jak rosołek (gorący kubek)z Knorra :lol: Na opakowanmiu jest napisane, że można stosować ten nawóz nawet co tydzień. Trawa robi się powoli żółtawa - ziemia jest jałowa. Jaki nawóz jest najlepszy?

właśnie chciałam założyć taki sam temat :D

Posialiśmy trawę jesienią ubiegłego roku. W tej chwili dzień w dzień ją podlewamy. Wczoraj podlalilśmy nawozem Substral - proszek rozpuszczany w wodzie. Co dziwne pachnie jak rosołek (gorący kubek)z Knorra :lol: Na opakowanmiu jest napisane, że można stosować ten nawóz nawet co tydzień. Trawa robi się powoli żółtawa - ziemia jest jałowa. Jaki nawóz jest najlepszy?

a jesteś pewna, że to jałowość ziemi a nie przelanie trawy? trawa nie lubi być codziennie podlewana, ja zrobiłam ten błąd w pierwszym roku i teraz już wiem;)

1.)

Właśnie będę siał trawnik za pomocą siewnika. Zastanawiam się czy razem z nasionami nie załadować do siewnika jakiegoś nawozu lub czy można to zrobić zaraz po posianiu ?

2.)

Jakie nawozy polecacie dla dużego trawnika ? mogą być jakieś nawozy rolnicze, duże opakowania - chodzi o ekonomię.

3.)

Zapewne będę walczył chemicznie z chwastami, czy istnieją dobre, skuteczne środki przeciwko dwuliściennym, które można podać za pomocą siewnika, czy skuteczny jest tylko oprysk ?

A może byśmy tak wrócili do tematu wątku i pytań autora ?

Przyznam, ze sam się tym zaciekawiłem. Dopiero co posiałem trawę (6 dni temu) i przy obecnej suszy codziennie pod wieczór podlewam działkę. To podlewanie na razie dobrze posłużyło wszelkim chwastom, których części w jakiś sposób ostały się w ziemi albo po prostu je nawiało z okolicy :evil:

Trawa jeszcze nie kiełkuje a pojawiły się różne dwuliścienne oraz skrzyp.

Co z tym teraz zrobić ? Poczekać aż wzejdzie trawa i po 1 koszeniu spryskać czymś na dwuliścienne czy jakieś inne propozycje (może już pryskać) ?

Tak wogóle zwalczę czymś ten skrzyp (trawa juz posiana jak pisałem) ?

• 2 months później...
  • 1 month później...

Czy slyszeliscie o takiej metodzie? Dzisiaj ktos mi ja polecal,ale nie jestem do niej przekonana :-? Czy to nie wypali calego trawnika? Ta metoda jest bardzo tania,bo wapno na 150m kw kosztuje 5zl,ale czy skuteczna? I czy to sie nie bedzie roznosilo po kostce?

Z tego co wiem to sa nawozy likwidujace mech i to chyba jest lepszy sposob :roll:

• 5 months później...