Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 637
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Czy ktoś z was może mi polecić jaki zastosować nawóz do trawy?Słyszałem ,że warto stosować coś na bazie amonowej?dodatkowa w niektórych miejscach pojawiły mi się wyschnięte placki na trawniku!czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie i co polecacie żeby temu zapobiec!

było nie 1 raz... poszukaj! :roll: znajdziesz "tonę" wiadomości..

a tak na szybko - jesli trawa intensywnie cięta to trzeba uzupełniać azot (główny składnik budulcowy liści). W jakiej formie go dasz, to już zalezy od tego na jakiej glebie zakładałeś trawnik i czy trzeba glebę lekko zakwaszać (wówczas nawóz fizjologicznie kwaśny) czy odwrotnie; można też podlewać wyciągiem z kompostu - dodatkowo dostarcza mikroelementów.

• 3 weeks później...

Ja też mam takie puste placki. Pełno tego. :( W dodatku już sami nie wiemy, czy to co mamy to trawa czy perz - rośnie jakby kępkami a trawa ma chyba pojedyncze źdźbła? Wygląda to tak:

http://images50.fotosik.pl/103/5de3e333d3462b17m.jpg

Trawnik (?) ma rok. Wysiany niestety z najtańszej mieszanki, ponieważ jest go sporo (30arów). Wcześniej teren był bardzo 'zaperzony', ale zgodnie z zasadą że koszenie spowoduje że trawa zwalczy perz, kosiliśmy ją bardzo często. Dziś jak na to patrzę to juz nie wiem: może perz wyrósł wcześniej i kosiliśmy tylko perz a nie trawę. Co z tym teraz zrobić? Czy to rzeczywiście jest samo perzowisko?

Tak na moje oko masz zwięzłą glebę (może się mylę), trawa rośnie w kępach więc wertykulacja i papu. Trawę (mieszankę) warto jednak dopasować do gleby - choć najlepiej najpierw zapewnić trawie najlepsze warunki, bdzie luz.

Inka1 saletra jest tania..... ale czy na trawnik koło domu??? Poza innymi składnikami warto by nawóz miał przynajmniej dwie formy azotu. Może się trochę mniej zmęczysz

Glebę mam nawet baardzo zwięzłą. Po deszczu robi się 'beton'. Nie wiem czy jest wertykulator na takie warunki (betoniasta gleba i spory areał) tzn. na pewno jest ale też kosztuje niemało... . Myśleliśmy o kupnie takiego z Castoramy lub wypożyczeniu z firmy ale boimy się że zajedziemy sprzęt w pięć minut.

Wertykulacja i piaskowanie, jeśli nie zostawiłaś tam kamoli spoko. Tylko zrób to na wilgotnej ziemi, piasek płukany gruby i ostry, dużo, sypać z łopaty. Wał kolczasty też się przyda tylko lekki byle się kolce wbijały. Nic nie wiem więcej o glebie ale mogę zasugerować kosiarkę mulczującą - nie przepadam za nimi ale...

przy czym są pewne konsekwencje stosowania ale przy dużej powierzchni - czemu nie

• 2 weeks później...
Przy ostatniej wizycie na działeczce podczas koszenia zauważyłam sporo chwastów na trawniku, który założyłam w ubiegłym roku jesienią. Niestety nie pstryknęłam fotki aby pokazać jakie to chwaściska zagościły ale może doradzicie, co zastosować aby dziadostwo poznikało? Wyrywanie nie wchodzi w rachubę, szkoda trawnika :wink: Dzięki za odp.