__Aneczka_ 18.03.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 a ja myślę, że nie zaszkodzi takie wałowanie po zimie. W każdym bądź razie ja tak zamierzam zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noag 18.03.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Po zimie warto trawnik zwałowac; warto też wcześniej wygrabic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 20.03.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 a jaki cel ma takie wałowanie kilkuletniego trawnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walor 03.04.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Czy ktoś z was może mi polecić jaki zastosować nawóz do trawy?Słyszałem ,że warto stosować coś na bazie amonowej?dodatkowa w niektórych miejscach pojawiły mi się wyschnięte placki na trawniku!czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie i co polecacie żeby temu zapobiec! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 03.04.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 było nie 1 raz... poszukaj! znajdziesz "tonę" wiadomości.. a tak na szybko - jesli trawa intensywnie cięta to trzeba uzupełniać azot (główny składnik budulcowy liści). W jakiej formie go dasz, to już zalezy od tego na jakiej glebie zakładałeś trawnik i czy trzeba glebę lekko zakwaszać (wówczas nawóz fizjologicznie kwaśny) czy odwrotnie; można też podlewać wyciągiem z kompostu - dodatkowo dostarcza mikroelementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 03.04.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Stosuję najtańszy nawóz - saletrę amonową, trawa jest boska, ale nie nadążam z koszeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 placki moze powodować wiele czynników:- fizjologiczne - gleba niepszepuszczalna, stoi woda i rośliny gniją- zewnętrze - pies nasikał i wypalił- biologiczne - pleśń sniegowa- mechaniczne - pedraki wyjadły korzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 19.04.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Ja też mam takie puste placki. Pełno tego. W dodatku już sami nie wiemy, czy to co mamy to trawa czy perz - rośnie jakby kępkami a trawa ma chyba pojedyncze źdźbła? Wygląda to tak: http://images50.fotosik.pl/103/5de3e333d3462b17m.jpg Trawnik (?) ma rok. Wysiany niestety z najtańszej mieszanki, ponieważ jest go sporo (30arów). Wcześniej teren był bardzo 'zaperzony', ale zgodnie z zasadą że koszenie spowoduje że trawa zwalczy perz, kosiliśmy ją bardzo często. Dziś jak na to patrzę to juz nie wiem: może perz wyrósł wcześniej i kosiliśmy tylko perz a nie trawę. Co z tym teraz zrobić? Czy to rzeczywiście jest samo perzowisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 19.04.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Kosić, zasilać, podlewać. I nie przejmować się pierdołami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 19.04.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 A można dosiać szlachetnej trawy na te puste place? (np. z Iławy?) i tak jak piszesz kosić, podlewać ,zasilać - jeśli to co już jest to perz to wyginie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 19.04.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Tak na moje oko masz zwięzłą glebę (może się mylę), trawa rośnie w kępach więc wertykulacja i papu. Trawę (mieszankę) warto jednak dopasować do gleby - choć najlepiej najpierw zapewnić trawie najlepsze warunki, bdzie luz. Inka1 saletra jest tania..... ale czy na trawnik koło domu??? Poza innymi składnikami warto by nawóz miał przynajmniej dwie formy azotu. Może się trochę mniej zmęczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 19.04.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Glebę mam nawet baardzo zwięzłą. Po deszczu robi się 'beton'. Nie wiem czy jest wertykulator na takie warunki (betoniasta gleba i spory areał) tzn. na pewno jest ale też kosztuje niemało... . Myśleliśmy o kupnie takiego z Castoramy lub wypożyczeniu z firmy ale boimy się że zajedziemy sprzęt w pięć minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 19.04.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Wertykulacja i piaskowanie, jeśli nie zostawiłaś tam kamoli spoko. Tylko zrób to na wilgotnej ziemi, piasek płukany gruby i ostry, dużo, sypać z łopaty. Wał kolczasty też się przyda tylko lekki byle się kolce wbijały. Nic nie wiem więcej o glebie ale mogę zasugerować kosiarkę mulczującą - nie przepadam za nimi ale... przy czym są pewne konsekwencje stosowania ale przy dużej powierzchni - czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.04.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 OK. Dzięki. Mam tylko nadzieję, że nie będę wertykulowała perzu... te kępki mi się nie podobają, ale tonący brzytwy się chwyta czyli ja nadziei, że to jednak trawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.04.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 A można dosiać szlachetnej trawy na te puste place? (np. z Iławy?) i tak jak piszesz kosić, podlewać ,zasilać - jeśli to co już jest to perz to wyginie? Perz wyginie, a trawa jak to trawa- posiada zdolność krzewienia się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Aneczka_ 04.05.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Przy ostatniej wizycie na działeczce podczas koszenia zauważyłam sporo chwastów na trawniku, który założyłam w ubiegłym roku jesienią. Niestety nie pstryknęłam fotki aby pokazać jakie to chwaściska zagościły ale może doradzicie, co zastosować aby dziadostwo poznikało? Wyrywanie nie wchodzi w rachubę, szkoda trawnika Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batata 04.05.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Kup preparat o nazwie Mniszek- działa na wszystkie chwasty dwuliścienne, a jednoliścienne łaskawie oszczędza. Czyli trawie nic się nie dzieje, a mniszki, koniczyny itp. likwiduje. Trzeba tylko uważać, żeby nie opryskać roślin typu byliny, krzewy- w ulotce jest opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Aneczka_ 05.05.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Dzięki, rozglądnę się zatem za Mniszkiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.05.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 ewentualnie naturalnie częste koszenie też pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 06.05.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 U mnie znacznie lepiej podziałało STARANE zamiast Mniszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts