Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wapno dość długo wnika w glebę i właściwie potrzebuje 2-3 lat aby przeniknąć na głębokość kilkunastu centrymetrów dlatego pora jesiennych opadów jest bardzo dobra ale nie ma żadnych przeszkód żeby ten zabieg wykonać tak jak proponujesz lub wczesną wiosną .

• Odpowiedzi 637
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wapno zobojętnia kwaśny odczyn gleby - jeżeli trawnik został założony na kwaśniej glebie , lub po latach użytkowania trawnik zakwasił się poprzez stosowanie nawozów , czy poprzez zostawianie pokosu na darni etc ... zaczynają się problemy z trawnikiem : mech , grzyby ,słaba kondycja darni itp .

Wówczas należy trawnik specjalnie pielęgnować - wertykulować - aby usunąć martwą darń , mech , filc i obumarłe części trawnika , siano , nacinać darń aby ułatwić przenikanie składników pokarmowych do korzeni trawy , napowietrzać je , i między innymi wapnować - czyli zobojętniać kwaśny odczyn gleby który nie sprzyja pięknemu wzrostowi darni .

Roczny trawniczek - jedynie użyłbym nawozu jesiennego do trawnika aby go lepiej przygotować do zimowania - nic poza tym bym nie czynił - za młody Twój trawniczek jest .

Edytowane przez pablitoo

majki - teoretycznie nie, ale zdarzało mi się wysiewać trawę nawet później (w tym roku też tak będzie). Odpowiedź na Twoje pytanie zależy od wielu czynników. Gdzie mieszkasz, jaki masz budżet, jakie oczekiwania, jaki jest skład mieszanki (wskazane z 60% życicy, która najszybciej kiełkuje), czy będziesz nasiona po siewie przykrywać 2 cm warstwa ziemi (byłoby wskazane).

Ryzukujesz to, że będziesz musiała w przyszłym roku dosiewać. Zyskać możesz tyle, że wiosną będziesz miała w ogrodzie zieloną mgiełkę zamiast gołej ziemi.

Wapno dość długo wnika w glebę i właściwie potrzebuje 2-3 lat aby przeniknąć na głębokość kilkunastu centrymetrów dlatego pora jesiennych opadów jest bardzo dobra ale nie ma żadnych przeszkód żeby ten zabieg wykonać tak jak proponujesz lub wczesną wiosną .

Zbadałem sobie dzisiaj odczyn pH ziemi / trawnika / w trzech miejscach ogrodu - wyniki zbliżone do siebie - około 5-6pH - takoż - wapnowanie nie jest potrzebne ...

A nie mozna zostawic tych lisci do wiosny,co sie stanie?

Trawa pod liśćmi wygnije. Ja zeszłej jesieni tylko spóźniłam się z grabieniem i już miałam piękne dziury w trawniku. W tym roku już trzy razy było grabione i nie zapowiada się, żeby się na tym skończyło.

Ale leżące różnokolowe liście to urok jesieni. Po co je od razu grabić. I koniecznie do kompostownika jeśli już je usuniemy - szczególnie jeśli kompostownik zasilany gównie trawą jest.

Dzień dwa niech sobie polezą, ale jak zmokną to nie są piękne i trawnik potem też nie jest. To po pierwsze. Do kompostownika to nie wszystkie liście a nawet jeśli się nadają to lepiej do osobnej pryzmy (zmieszanej z częścią kompostu), bo mogą do wiosny nie zostać przerobione albo wręcz do worków foliowych po nakłuwanych widłami.

Ja na przykład mam głównie dąb. Potrafi leżeć w stanie prawie nienaruszonym 2-3 lata. Jak bym wrzuciła do kompostownika to nie mogłabym kompostu wykorzystać wiosną. A tak to sobie stoi w workach i "się robi". Liście orzecha włoskiego też mam. Z roku na rok coraz więcej. Z tymi wcale nie jest łatwiej. Żeby trochę dopomóc przepuszczam liście przez ogrodowy odkurzacz, który zasysając liście do worka rozdrabnia je.

A poza tym ani liście dębu ani liście orzecha włoskiego nie są szczególnie piękne jak już leżą na ziemi. Co innego klony. Tych to faktycznie trochę szkoda grabić. No ale trawnikiem cieszę się przez większość roku i wolę, żeby wyglądał jako tako i nie wymagał ode mnie dodatkowych zabiegów pielęgnacyjnych na przykład z powodu wygniłych dziur.