Elfir 14.03.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Czyli można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 14.03.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Dzięki to lecę szukać wypożyczalni. Tylko jeśli możesz to podpowiedz co dalej po wertykulacji robić? Zasypać piaskiem? Bo nawóz to wiem, że azotowy i że w kwietniu, a wertykulować chcemy w następny weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 po wertykulacji nie trzeba bezwzględnie zasypywać piaskiem. Chyba, że masz zbitą, ciężką glebę i nie rozluźniłaś jej przed sianiem trawy. Albo masz trawnik silnie udeptany (jak na boisku) Wygrabia się co wyciągnęła maszyna, wysypać nawóz i podlać. Z resztą tu masz to dokładnie opisane: http://www.blog.shibumi.pl/blog.php?art=38&t=Chwila_oddechu_dla_trawnika_-_aeracja,_wertykulacja,_piaskowanie_-_zabiegi_pratotechniczne Nawóz daje się, kiedy ruszy wegetacja. Miesiąc nie ma znaczenia tylko pogoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 14.03.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Dziękuję, dziękuję kochana kobieta z Ciebie Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acerspacer 18.03.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Dziękuję za podpowiedzi.Właśnie przejechałem trawnik aeratorem(tymi drucikami na walcu).SPOROOO koszy siana wyniosłem.Teraz wygląda całkiem całkiem.Za tydzień chciałbym go nawieżć nawozem bo miejscami trawa z pod filcu wychodziła zieloniutka czyli wegetacja chyba ruszyła.Czy jest jeszcze sens robić to tymi nożami(wertykulatorem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edak 20.03.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 to ja też poproszę o pomoc. W sierpniu 2011 założyłam trawnik. Czy muszę teraz, na wiosnę potraktować ją aeratorem, czy wystarczy wygrabić, nawieźć i ewentualnie dosiać w miejscach, gdzie kiepsko wzejdzie? I jaki konkretnie nawóz do takiego młodego trawniczka polecacie? z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 20.03.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 acerspacer: Na wertykulację jest jeszcze za wcześnie. Trawa musi odbudować korzenie, zanim się ją potnie. No i jest jeszcze pytanie o sens wertykulacji. Jeśli masz kępy trawy, a pomiędzy nimi puste przestrzenie, to owszem - wertykulacja może pomóc. edak: trawa nie jest wybredna Dla młodego warto dać dużo potasu, aby korzenie się dobrze rozwinęły. Może być unifoska, albo azofoska. Można też nawozem wzbogaconym w żelazo, aby mech nie porastał. Z tym, że musisz ograniczyć ilość stosowanego nawozu. Młode rośliny są wrażliwe i nadmiar może doprowadzić do ograniczenia ich wzrostu. Dla młodych roślin dobre efekty daje nawożenie dolistne nawozem płynnym, aczkolwiek jego działanie jest krótkotrwałe, więc trzeba je wykonywać odpowiednio częściej. Aha, jeśli chodzi o użycie areatora, to wszystko zależy od tego, czy zrobił Ci sie filc, czy nie. Spróbuj na jakimś fragmencie wygrabić przemarznięte rośliny. Jeśli będzie tego sporo, to warto przejechać areatorem (w sensie takim wałkiem z drutami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acerspacer 20.03.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Ja mam nawóz(taki dostałem) amofoska.Czy taki mogę sypnąć na trawnik na początek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 20.03.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Hmm... Amofoska, ale która konkretnie? Jaki ma stosunek składnikowy? Popatrz na worku za dokładnym opisem. Nie wiem, czy Amofoska nie jest czasem nawozem jesiennym. Z informacji wyczytanych w internecie wynika, że najbardziej nadaje się na zboża ozime, ale może są różne wersje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acerspacer 26.04.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Hmm... Amofoska, ale która konkretnie? Jaki ma stosunek składnikowy? Popatrz na worku za dokładnym opisem. Nie wiem, czy Amofoska nie jest czasem nawozem jesiennym. Z informacji wyczytanych w internecie wynika, że najbardziej nadaje się na zboża ozime, ale może są różne wersje. Witam po przerwie.Nie mogłem zająć się ogrodem przez miesiąc choć plany były ambitne:( Spisałem skład nawozu 5% N azot całkowity w formie amonowej 10% P2O5 Pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w kwasach mineralnych conajmniej:5%P2O5 pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie,2,5%P2O5 pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w wodzie 25% K2O tlenek potasu rozpuszczalny w wodzie 8% CaO tlenek wapnia rozpuszczalny w wodzie 15%SO3 trójtlenek siarki (w postaci siarczanów) rozpuszczalny w wodzie 0,10%B Bor rozpuszczalny w wodzie A na dole napis:NAWÓZ WE Jeszcze niczym nie sypałem trawnika.Czy taki się nada,czy dać go do "archiwum"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.04.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 dużo potasu a bardzo malo azotu, jak na trawniki. Rzeczywiście wygląda jak nawóz jesienny. Chociaż ja bym trawy na jesień nie nawoziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 30.04.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Mam pytanie dotyczące koszenia trawy. Mam dosyć duży (ok 15 arów) i gęsty trwanik. Mam dużą kosiarkę spalinową z napędem. Zbieram trawę do kosza. I niestety dużo trawy już skoszonej pozostaje mi na trwaniku. Część przykleja się do kół kosiarki i odpada a część po prostu wypada spod kosiarki. Drugiego dnia trawnik wygląda nieładnie, ta ścięta trawa żółknie itp. Czy u was też tak się dzieje ? Nie wiem czy to wina kosiarki, czy nasza nieumiejętność. Może za rzadko koszę (raz w tygdoniu) i trawy jest za dużo ? Często też zatyka mi się wlot do kosza - myślę że to też może być przyczyna ten rozsypanej wszedzie trawy. Czy mieliście podobne doświadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mortor 30.04.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Zależy jaka kosiarka i jaka trawa (jak banalnie to brzmi) ja przy podobnej działce koszę, też raz w tygodniu czasami częściej czasami rzadziej, w zależności od potrzeb, także nie wydaje mi się żeby tutaj był problem, aczkolwiek u siebie ustawiam tryb mielenia bo zabawa z koszem jednak była dla mnie zbyt czasochłonna (tak samo jak grabienie potem tego wszystkiego). Kosiarka z silnikiem briggsa moc około 5,5 kM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 30.04.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) moja też briggs tylko 6kM i cholernie gęsta trawa. Edytowane 30 Kwietnia 2012 przez mirela99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mortor 30.04.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 To nawet mocniejsza niż u mnie, obstawiam ze swojej strony dwie opcje:stępione ostrza (swojej kosiarce zawsze robię przegląd raz w roku przed sezonem)albo zbyt rzadkie opróżnianie kosza u mnie jest bodajże 65L i nie wiem czy miesiąc z niego korzystałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 30.04.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 miesiąc ?? O czym mówisz ? Ja opróżniam 14 razy w trakcie koszenia ... a kosz mam 60l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mortor 30.04.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Miesiąc to chodziło mi o to, że tyle z niego korzystałem (zaraz po kupnie kosiarki) , potem poszedł w kąt i włączony tryb mielenia po prostu przy dłuższej trawie strasznie szybko mi się zapełniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 30.04.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) Żółknięcie końcówek ściętej trawy najczęściej jest spowodowane tępym ostrzem. Sprawdź noże, czy się nie stępiły. Jeśli tak, to naostrz, bądź wymień na nowe, jeśli zużycie jest na tyle duże, że nie nadają się do ostrzenia. Odnośnie używania kosza, to hmm.... ja swój też rzuciłem w kąt Teraz próbuję jakoś uzbierać kasiorkę na wertykulator z wałkiem do usuwania zeschłej trawy.... Myślę, że znakomicie się nada też do zbierania pokosu Jeno jakoś 1000 innych wydatków ważniejszych Edytowane 30 Kwietnia 2012 przez Martinezio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mortor 02.05.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Skąd ja to znam kosz jest fajny, ale na naprawdę małe trawniki, jakbym miał go zdejmować, wyrzucać po kilkanaście razy podczas jednego koszenia to cały dzień by mi sie z tym schodziło, a wokół domu zawsze jest co robic tylko czasu brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 04.05.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Nic mi nie żółknie, pisałam, że kosiarka pozostawia skoszoną trawę za sobą (nie cała trafia do kosza). Ja sobie nie wyobrażam nie zebrać całej trawy - po pierwsze wygląda fatalnie na dugi dzień, po drugie nosi się do domu a po trzecie wcale tak "dobrze" mojemu trwanikowi nie robi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts