VIP Jacek 15.06.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 no i dosiałem trawę tam gdzie brakowało. Na początku długo nic nie wschodziło. Nie wiedziałem o co chodzi, ale po prostu było zimno. Przed dosianiem posypałem nawozem do trawników, no i teraz widać efekty. Trawa zasuwa aż miło. Teraz tylko: koszenie, nawożenie, podlewanie, pryskanie i tak w kółko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 17.06.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Mam bardzo zaniedbany i zachwaszczony trawnik. Chcę go doprowadzić do jakiegoś wyglądu. Najwięcej mam mleczu i babki lancetowatej. Mam też sporo mchu i takiego nalotu, coś podobnego do łuski rybiej. Większe zacząłem wyrywać ręcznie, ale z mniejszymi już jest problem - tyle tego jest. Który preparat polecacie, żeby jednocześnie zwalczał mlecz i babkę? 1. BOFIX 260 EW zwalcza babkę i mlecz 2. FERNANDO 225 EC zwalcza babkę i mlecz 3. STARANE 250 EC zwalcza tylko mlecz, tak pisze w ulotce. Po odchwaszczeniu przejadę trawnik wertykulatorem i dosieję trawę. Jestem za STARANE - zwalcza wiele chwastów dwuliściennych ! nie tylko mniszka = mlecza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agafaw2 20.06.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 co to jest za chwast i jak z nim walczyć, pomocy:-)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 20.06.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Chwastnica. Wyrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 26.06.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Witam, w zeszłym roku zakładałam trawnik, w tym z powodu haniebnego zaniedbania spowodowanego długotrwałym choróbskiem mam trochę trawy i mnóstwo koniczyny i babki Nawiozłam ze 2 tygodnie temu substralem, ale niestety albo umiejętności raczej w kierunku siedzenia za biurkiem niż wysiewania, albo siewnik do d.py, generalnie mnóóóóstwo plam niedonawiezionych I teraz mam pytanie: chciałabym nawieźć (tak się mówi???) azofoską, ale czy mogę tak szybko jedno po drugim? Jak nie, to czy mogę chociaż na tych plamach nienawiezionych, czy wtedy już kompletnie mi się trawnik rozjedzie i rozpocznie życie paralelne? W sumie i tak są dwa światy: zielony i żółty... Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 26.06.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Chwastnica. Wyrywać. Pod warunkiem, że trawnika niedużo. Jak trawnik spory to zignorować i kosić regularnie, żeby nasiona nie dojrzały. Po sezonie samo zdechnie i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 26.06.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Witam, w zeszłym roku zakładałam trawnik, w tym z powodu haniebnego zaniedbania spowodowanego długotrwałym choróbskiem mam trochę trawy i mnóstwo koniczyny i babki Nawiozłam ze 2 tygodnie temu substralem, ale niestety albo umiejętności raczej w kierunku siedzenia za biurkiem niż wysiewania, albo siewnik do d.py, generalnie mnóóóóstwo plam niedonawiezionych I teraz mam pytanie: chciałabym nawieźć (tak się mówi???) azofoską, ale czy mogę tak szybko jedno po drugim? Jak nie, to czy mogę chociaż na tych plamach nienawiezionych, czy wtedy już kompletnie mi się trawnik rozjedzie i rozpocznie życie paralelne? W sumie i tak są dwa światy: zielony i żółty... Dzięki za pomoc A nie lepiej tym samym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.06.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 I tym razem ręcznie rozsypywać, jak to robili siewcy zanim wymyślono siewniki O wiele lepsze rezultaty. No, chyba że się ma hektary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groda 27.06.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum , więc proszę o wyrozumiałość. Na początku maja posiałem trawkę i teraz jest już jakieś 4-5 razy skoszona, ale mój problem polega na tym , że podłoże jest bardzo nierówne .Widać to gołym okiem a i też czuć pod kosiarką.Niestety nie wałowałem po posianiu:(Wałowanie było nożne Moje pytanie brzmi : Czy mogę jeszcze zwałować ten teren?? Czy nie uszkodzę trawy??Na moje oko nie jest jeszcze on dobrze utwardzony.Dziękuję i Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.06.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Hmm.. można spróbować, ale nie spodziewałabym się spektakularnych efektów. Teren wyrównuje się i wałuje przed siewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.06.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Po też można, ale już nie ma tego efektu, bo darń swoje zrobiła. Ew. można zwertykulować trawnik i wtedy może wałowanie coś da. Chociaż pewnie też niewiele Proces ten można co jakiś czas powtarzać w połączeniu z piaskowaniem - z biegiem czasu nierówności powinny zanikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 27.06.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 A nie lepiej tym samym ? I tym razem ręcznie rozsypywać, jak to robili siewcy zanim wymyślono siewniki O wiele lepsze rezultaty. No, chyba że się ma hektary No dobra, ale kiedy? Ile muszę odczekać po tamtym nawożeniu żeby nie przesadzić, tym bardziej że substral ma być długo działający? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 28.06.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 No dobra, ale kiedy? Ile muszę odczekać po tamtym nawożeniu żeby nie przesadzić, tym bardziej że substral ma być długo działający? Zaletą tych nawozów jest to że jak sypniesz za dużo to nie wpływa to negatywnie na trawnik ,można dosypać w każdej chwili lub poczekać do następnego nawożenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 29.06.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Zaletą tych nawozów jest to że jak sypniesz za dużo to nie wpływa to negatywnie na trawnik ,można dosypać w każdej chwili lub poczekać do następnego nawożenia oki doki dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 03.07.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Zaletą tych nawozów jest to że jak sypniesz za dużo to nie wpływa to negatywnie na trawnik ,można dosypać w każdej chwili lub poczekać do następnego nawożenia Substrala Extra (6 miesieczny) nie należy już stosować! Nawet na stronie Substrala jest takia informacja http://www.substral.pl/index.php?site=1&m=page&pg_id=38 (na pudełku pewnie też) Najlepiej dosiac po prostu trochę azotu (około 15g/m2 saletry amonowej, tym razem równomiernie, koniecznie po skoszeniu i od razu podlać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 01.08.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Substrala Extra (6 miesieczny) nie należy już stosować! Nawet na stronie Substrala jest takia informacja http://www.substral.pl/index.php?site=1&m=page&pg_id=38 (na pudełku pewnie też) Najlepiej dosiac po prostu trochę azotu (około 15g/m2 saletry amonowej, tym razem równomiernie, koniecznie po skoszeniu i od razu podlać). Czy na rynku jest dostępny tylko substral ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 20.04.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam , po zimie moj trawnik ktory zakladalem na wiosne tamtego roku wyglada zle:/dzisiaj skosilem trawe na minimum ustawiona kosiarke , w poniedzialek wertykulacja. Kiedy można podrzucic ja nawozem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.04.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Zaraz po wertykulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 21.04.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Zaraz po wertykulacji. a jezli pojawily mi sie placki bez trawy i chcialbym dosiac to wstrzymac sie z tym nawozeniem czy siac i nawozić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 siać i nawozić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts