redpradnik 25.04.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 siać i nawozić. Dosiałem i rozrzuciłem nawóz ale problem taki ze nie przyrzuciłem ziaren ziemią:/ Rano wstałem i kuropatwy miały raj:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 01.05.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 co można teraz dać na trawnik celem odkwaszenia go? Myślałem o Florovicie wapno do trawników z mchem. Po miesiącu chcę wysiać azofoskę. Chyba dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.05.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 saletra wapniowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 01.05.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 czyli zamiast azofoski?Lepsza jest?niby ma więcej azotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.05.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 to jest azot i wapń. Azofoska jest nawozem wieloskładnikowym - zawiera też fosfor, potas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 02.05.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 fosfor i potas źle wpływa na trawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Potas potrzebny jest głównie jesienią - pomaga w zimowaniu, wiec daje się go wraz z ostatnim nawożeniem pod koniec sierpnia.Fosfor daje się tylko wiosną, bo pobudza trawę do kwitnienia, a to nie jest pożądane w trawniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borusek 12.08.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Mimo moich skromnych doświadczeń z trawnikiem który dopiero kilka tygodni założyłem mogę śmiało polecić nawóz norweski YARA MILA COMPLEX w 25 kg opakowaniach. W takim worku można go kupić za 70-90 zł, znacznie taniej niż Azofoska wychodzi, bo 25 kg norweskiego ma wydajność na 500-600 m2. ja rozsiałem na 900 m2.http://www.yara.pl/doc/63999_Yara%20Complex%20ulotka%20A5%20v2013%20www.pdfpolecił mi go znajomy, jestem pod wrażeniem efektywnościtu znalazłem najtańszą ofertę po 67 złhttp://allegro.pl/yara-mila-complex-hydrocomplex-25kg-najtaniej-i3459476349.html Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez borusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 12.08.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Mimo moich skromnych doświadczeń z trawnikiem który dopiero kilka tygodni założyłem mogę śmiało polecić nawóz norweski YARA MILA COMPLEX w 25 kg opakowaniach. W takim worku można go kupić za 70-90 zł, znacznie taniej niż Azofoska wychodzi, bo 25 kg norweskiego ma wydajność na 500-600 m2. ja rozsiałem na 900 m2. http://www.yara.pl/doc/63999_Yara%20Complex%20ulotka%20A5%20v2013%20www.pdf polecił mi go znajomy, jestem pod wrażeniem efektywności tu znalazłem najtańszą ofertę po 67 zł http://allegro.pl/yara-mila-complex-hydrocomplex-25kg-najtaniej-i3459476349.html Pod jaką postacią jest ten nawóz, tzn. małe czy duże granulki i jakiego koloru? (osobiście wolę szaro białe, bo są lepiej widoczne na trawie i łatwiej równomiernie rozsiać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borusek 20.08.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Kolor biało turkusowy, jasno niebieski. Dobrze widoczne są i dość konkretnego rozmiaru. Także powoli się rozpuszczają w kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 21.08.2013 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Elfirku przygotowujemy teren pod trawnik. Wcześniej chwasty były spryskane ( bo teren spory) , później wszystko dokładnie oczyściliśmy z suchych kłączy i kamieni. Nie sialiśmy trawy, bo jest bardzo sucho i czekamy na zmianę pogody. Pojawiające się pojedyncze chwasty wyrywałam ręcznie. Wczoraj pojawił się wreszcie deszcz, a dziś cały prawie teren jest zielony wschodzą znowu maleńkie chwasty - czy mam odczekać aż wzejdzie reszta i jeszcze raz pryskać? Czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 możesz też przekopać. Możesz opryskać.W ziemi jest mnóstwo nasion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea_m 22.08.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Pryskać to można cały czas a i tak zawsze jakiś chwaścior wylezie. Wysiana trawa hamuje chwasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaczarowanyOgród 17.10.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Ja oprócz nawożenia, koszenia i wyrywania chwastów to jeszcze tak około dwa razy w miesiącu (po koszeniu) napowietrzam trawnik. A jaką trawę wybrać? Ja mam boiskową i u mnie się sprawdza, ale w innych miejscach może być potrzebna np. parkowa. Dużo można dowiedzieć się z artykułu na blogu eurobudowa. Ja wlasnie dzieki ich radom, napowietrzam glebe po koszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 20.10.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 można teraz sypać wapno na trawnik? Ostatnio swój trawnik wapnowałem późną wiosną i używałem wapna z Florovitu. Czy można trawnik posypać zwykłym wapnem budowlanym, oczywiście w granicach rozsądku, żeby nie wypaliło. Działka jest zalesiona. Wokół rosną dęby i sosny i na trawniku można znaleźć podgrzybki i opieńki. Może zna ktoś jakiś inny preparat wapniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Stosuje się różne nawozy wapniowe. Pytanie tylko czy trzeba, ostatno wapnowałeś? Jaki masz odczyn gleby? Wapnowania raczej nie przeprowadza się co roku.Na ciezkich glebach można zastosować wapno tlenkowe, ale jest to odradzane amatorom. Na cele amatorskie zaleca się wapno węglanowe, najlepiej pochodzenia naturalnego - mieloną kredę, dolomit. Jeśli latem stosuje się nawozy wapnowo-azotowe (saletra wapniowa), to wapnowanie zwykle nie jest konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 16.11.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 czy widzial ktos jak wyglada trawnik z mieszanki " polska łączka "podobno sie nie kosiale jak to wyglada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 nie jest to trawnik tylko łąka. Czyli trawa z ładnymi chwastami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 16.11.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 ale podobno nie jest wysoka ta trawa, czy to prawda ?a jezeli sie nie spodoba i sie skosi to bedzie zwykly trawnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 to jest skład:kostrzewa czerwona 25%kostrzewa różnolistna 10%życica trwała 30%mietlica biaława 5%kostrzewa trzcinowa 20%kostrzewa owcza 10%rośliny ozdobne(kwiaty łąkowe) Życica, kostrzewa czerwona, owcza, trzcinowa to składniki normalnych mieszanek do trawników.Jak dodasz składy procentowe to wychodzi 100% - czyli gdzie są te nasiona kwiatów łąkowych? Jak widzisz - ściema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts