Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 637
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajne to Elfir, tylko stare, niektóre odmiany już wyszły z użycia, a np więcławicki ma inną nazwę,

W Dianie użyta jest od jakiegoś czasu Bokser, a nie Nira,

To świetna wąskolistna odmiana.

Trawa posiana :) Czekamy aż urośnie :)

AgroLand Diana:

http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/93/a4/52/93a4528f89ba55ba89e976a17401e0d4.jpg

• 3 weeks później...
  • 4 years później...

Witam.

Trawnik zalozony w zeszle lato, do jesieni był ok. Teraz po zimie trawnik wygląda na przesuszony jak na foto. Widać przewagę suchych połaci. Mieszanka Diana. Wysiew w sierpniu. Ziemia nawieziona przed wysiewem. Co może być przyczyną takie trawnika? Warunki klimatyczne są teraz idealne. Pada prawie codziennie od 3 tygodni. Jaki nawoz polecacie? Czy taki z Biedronki może być?

Najśmieszniejsze jest to że na nasiona tej trawy i nawoz zapłaciłem kupę kasy a po zimie wygląda dużo dużo gorzej niż dziki trawnik na dzialce obok, którego nikt nie nawozi,sam sie posiał, jeżdzą po nim auta itp. Oczywiscie nigdy nie widzial kosiarki (raz na rok rolnik kosi to kosą). Ale jest mocno zielony i zdrowy.

traw.jpg

Trawnik trzeba bylo zasilić jesienią nawozem PK, wiosną nawozem NPK.

Nie wiem, ci to "nawóz z Biedroki", może podaj skład.

Po pierwszej, drugiej zimie trawnik traci swoj efektowny wyglad - niektóre odmiany traw z mieszanki mogą nie przezimować z powodzeniem.

Wyglada na to, ze bez dosiewki się nie obejdzie.

Właśnie o tą mieszankę moge miec pretensję bo jak mogła nie przetrwać tak łagodnej zimy? Nie wiem czy w tym roku temperatura w ogole spadła poniżej -10C chociaż na jedną noc....

Jesli nawóz nie pomoze to jak mam to dosiać? jakas specjalna mieszanka ? Nie bardzo wierze że trawa wzejdzie w tak utwardzonych i cieżkich warunkach (korzenie obecnej trawy).

• 2 weeks później...

Witam

Zakupiłem parę dni temu działkę rod i chcę polepszyć stan trawnika. Przez poprzednich właścicieli nie był ani razu odchwaszczany ani nie była przeprowadzona wertykulacja więc stan jest średni.

Mój plan działa jaki sobie zalożem wygląda tak.

A. w środę skosiłem trawę na 55 mm

1. po 7 dniach od ostatniego koszenia (oby tylko nie padało) czyli wychodzi środek - odchwaszczenie trawnika używając chwastox trio.

Z informacji które uzyskałem nie może padać przez min. 6 godzin żeby środek został wchłonięty przez liście chwastów, im dłużej tym lepiej ale jak widac pogodę mamy jaką mamy za oknem ;)

2. Po 7 dniach stwierdzić czy chwasty zniknęły i wtedy skosić 55 mm

3. następnego dnia planuje przeprowadzić wertykulacje najpierw ustawiając noże na 5 mm a następnie drugi raz w poprzek ustawić noże na 10 mm. Usuwając oczywiście skoszony filc do kosza.

4. Następnego dnia siewnikiem wysiać trawę na całym trawniku samo zagęszczającą się renowacyjną (substral) oraz posypać cały trawnik nową ziemią lekko przykrywając nasiona czyli tak taką cienką warstwą 0,5 cm - zagrabiajać to lekko i podlać zraszaczem i lekko ubijać.

5. Teraz nie wiem czy następnego dnia czy ile dni później siewnikiem nawieść nawóz i podlać (Nawozu substral 100 dni).

6. Jak trawa urośnie nowa do min. 8 cm kosić do 55 mm

Mam dwie wątpliwości jeśli mój plan jest właściwy:

1. po wysianiu trawy chce przykryć ziemią i nie wiem czy dobrym rozwiązaniem będzie kupno ziemi (jak wyliczyłem na 140 m2 trawy żeby ją przykryć tak na 0,5 cm potrzeba będzie około 1.4 tony ziemi) wraz z transportem. Właściciel tweirdzi że jest to ziemia nie torf i sprzedaje osobom,firmom zakładające trawnik. Czy brnąć w taki zakup i kupić workowaną ziemię do trawnika w sklepie ogrodniczym??? Bo ta z castorami itp. to torf posiada i dość sporo ma negatywnych opinii.

2. Czy po wysianiu już trawnika, można użyć następnego dnia nawóz do trawy? Czy odczekać kilka tygodni a nawet 2 miesiące? Bo takie informacje znalazłem na stronach-poradnikach. Choć chce użyć nawozu 100 dni więc nie wiem czy wyrządzi on krzywdę jak za szybko go uzyje?

dziękuje za pomoc

Hmmm a w wertykulatorze elektrycznym nie ustawia się noży na danej długości? fakt że nie mam go jeszcze w posiadaniu, ale z opisu wynika że się można ustawić np. na 5 mm i tak chyba pracuje? czy jesteś w błędzie

Sądziłem że przejadę wertykulatorem najpierw na -5 mm a potem na -10 mm w poprzek i nie będzie to za głęboko. A potem siewnikiem wysieje nasiona i posybie to lekko ziemia, zagrabiając to. Za głęboko będzie to dla nich??

Edytowane przez dominikzw

ja pisałam o kultuwatorze a nie wertykulatorze. Ale chodziło mi o działanie po siewie trawy a nie dosiewki na istniejącym trawniku. Na istniejącym nic nie trzeba specjalnie robić po dosiewce oprócz podlewania. Edytowane przez Elfir

To się nie zrozumieliśmy po prostu.

1. A czy Pana zdaniem mój plan jaki sobie założyłem jest prawidłowy? czyli te sześć pkt działania które wypisałem (nie chce kopiować żeby nie zaśmiecić )

2. Czy mogę też prosić o odpowiedź na moje dwie wątpliwości które też napisałem wyżej dot. wyboru ziemi czy kupno luzem czy lepiej i tylko z worka oraz czy po wysianiu można używać nawozu do traw czy czekać 2 miesiące?

• 2 weeks później...

Szanowni forumowicze, założyłem konto ponieważ na mojej i tak nieidealnej trawie zauważyłem bardzo dziwne zjawisko. Pojawiają się w różnych miejscach kępy niezwykle gęstej i ciemnozielonej trawy. Niestety reszta trawy w tamtej okolicy wygląda odwrotnie bardziej sucha, jasna i rzadka. CO to może być? Jak to zbilansować? Załączam zdjęcia pokazowe.

Pozdrawiam,

Łukasz

61908358_413508349379164_8260395907590127616_n.jpg

62063140_1227342750773402_6557757355470094336_n (1).jpg

62063140_1227342750773402_6557757355470094336_n (1).jpg

Albo mieszanka mala jakiś nieporządany dodatek, albo cos wiatr przywiał.

Jesli te kępki mają inne tempo wzrostu, kolor i ksztalt źdźbel, to raczej czeka cie ich usunięcie i dosiewka

Ja używam

https://www.ceneo.pl/44008750?se=NvvFGVA5qwfjlRJuFayFFR7H0C1TBDZh&gclid=CjwKCAjwlujnBRBlEiwAuWx4LVS-XEmNyj9AIZNYuKRNehzpqx9TGfK3uMFmM_6uhqHgAyjrbCi8ChoCr7QQAvD_BwE