Elfir 07.06.2019 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 to są albo miejsca w których skumulowały się substancje odżywcze albo pies gdzieś sika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.02.2021 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 (edytowane) Czym sypnąć na wiosnę jako pierwszy raz w tym sezonie? Yara Bela 27% (CAN) - N(Ca,Mg) 27(7-4)Saletromag - N(Mg,S) 25(6-17,5)Salmag - N(CaO,S) 27(6,6-4,8 ) Czyli wiadomo do-azotować, ale które dodatki ważniejsze Ca, Mg, S, inne? edit.- ziemia zbita- bywają grzyby, mchu nie stwierdziłem, miejscowo skrzyp- pH jeszcze nieznane Edytowane 26 Lutego 2021 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2021 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 wapnuje się zwykle przed zimą. i to tylko, jeśli odczyn jest za niski. Za to na start przyda się też fosfor. Na samym azocie to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2021 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Czym sypnąć na wiosnę jako pierwszy raz w tym sezonie? https://polifoska.pl/nawozy/polifoska-plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.02.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 wapnuje się zwykle przed zimą. i to tylko, jeśli odczyn jest za niski. To wiem, nie planuje teraz wapnować Za to na start przyda się też fosfor. Na samym azocie to za mało. OK, czyli jednak wieloskładnikowy NPK, ale dominujący azot, tak? https://polifoska.pl/nawozy/polifoska-plus Ale, ze na wiosnę, pierwsze nawożenie tak bardzo ubogie w azot. Pytam, więc nie wiem, ale jednak z tego co czytałem to azot ważny na start a tu tyle co nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2021 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Ja w poniedziałek rozsypałem Florovit Mikroflora, a za dwa tygodnie właśnie tę PolifoskęNo, ale skoro planujesz sypać wiosną, to faktycznie możesz trochę więcej azotu, np Compo Novatec Classic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.02.2021 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Na stronie Florovit piszą, ze on od kwietnia, ale ten sobie daruję skoro producent nie podaje dokładnego składu. Ten Novatec wygląda ciekawie. Ok, mam już ogólny zamysł, pogrzebię na stronach Yary, Azotów czy Compo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2021 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Który producent nie podaje składu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Który producent nie podaje składu ?Konkretnie, chodziło mi o ten:https://www.fungichem.pl/wapno-nawozowe-florovit-mikroflora-3w1-5kg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.02.2021 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Racja za szybko wygooglałem "Florovit Mikroflora" i nie sprawdziłem dokładnie. Faktycznie podaje (chociaż nie w pierwszym zdaniu jak wszyscy inni ) http://www.mikroflora.florovit.pl/produkt/nawoz-do-trawnikow/ NPK 6-3-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 To wiem, nie planuje teraz wapnować . Pytałeś się o nawozy z wapniem (Ca). Daj wieloskładnikowy z mikroelementami. Póki nie jest ciepło azot nie jest aż tak potrzebny, bo trawa szybko nie rośnie. Azot w przewadze dasz w kolejnych nawożeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 26.02.2021 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Ja w poniedziałek rozsypałem Florovit Mikroflora, a za dwa tygodnie właśnie tę Polifoskę No, ale skoro planujesz sypać wiosną, to faktycznie możesz trochę więcej azotu, np Compo Novatec Classic Nie za wcześnie ?Wiem, że człowiek już by chciał ale nadają jeszcze zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 27.02.2021 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 https://polifoska.pl/nawozy/polifoska-plus prośba o podanie ile tego nawozu na 1m2 - nie znalazłem żadnej instrukcji co do dawkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.02.2021 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 https://oferta.grupaazoty.com/upload/1/files/ga_prod_a5_nawozy_polif_plus.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 28.02.2021 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Im więcej czytam o nawożeniu tym większy mętlik. Bardzo różne opinie.Ale jednak ta polifoska plus to taka bardziej jesienna z tak dużym potasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2021 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Bo kombinujesz. po pierwszym koszeniu lub wertykulacji azofoska (wersja z mikro) i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.02.2021 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 U mnie się sprawdza. Przynajmniej nie musiałem kosić co 3 dni. Teraz mam w sumie robota, więc mnie szybkość wzrostu mniej interesuje, ale trawa jest zdrowa, intensywnie zielona, więc ją stosuję.A jak się wczytasz do dojdzesz do tego, że wczesnowiosenne (a włąaściwie zimowe) nawożenie nie powinno zawierać zbyt dużo azotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 28.02.2021 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Ja na trawnik na wiosnę i lato daję 4kg polifoski 6 i 2 kg mocznika wszystko na 100 m2 /miesiąc.Na jesień można dawać bez mocznika lub z mniejszą ilością. Można dawać też biohumus i mączkę bazaltową w nie ograniczonych ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 28.02.2021 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Bo kombinujesz. Zawsze. To kliniczne, nie mogę przestać A jak się wczytasz do dojdzesz do tego, że wczesnowiosenne (a włąaściwie zimowe) nawożenie nie powinno zawierać zbyt dużo azotu. Na razie po wczytaniu się w 10 czy 20 poradników. Wniosek jest taki: - Wiosna: N lub NP - Lato: NP lub NPK - Jesień PK Mikroelementy dorzucają do każdego. Żelazo w zależności od poziomu walki z mchem. Albo drugi wniosek - "zrób badania gleby". U mnie się sprawdza.. I to najważniejsze. Ja za 2 sezony będę praktykiem u siebie. Na razie świeżak więc i teoretyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 28.02.2021 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Mam saletrę wapniowo - amonową. Jak podają rozsypuje się go na trawnik w dawce 1,5 - 2,0 kg/100m2. Podana ilość nawozu jak podają stosować w 2 -3 dawkach co 30 dni.Kiedy można ten nawóz rozsypać na trawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts