PIOT_R 25.08.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie ( może dla niektórych trywialne) Czy użycie glebogryzarki zastępuje przekopywanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 25.08.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Podejrzewam, że glebogryzarka potnie kłącza perzu i bedzie trudniej usunąć. Brona nie byłaby lepsza? Tzn pierwsza orka i bronowanie do upadłego.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszż 20.10.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Witam serdecznie wszystkich, mam pytanie, posiałem we wrześniu trawę, wzeszła pięknie ma już prawie 10cm i mam zamiar ją skosić przynajmniej raz przed zimą (w tym tygodniu ja zwałuję), oczywiście pojawiły się również chwasty, jest już chłodno i nie wiem czy jest sens je pryskać czyli zwalczać chemicznie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 20.10.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 moja trawka rosnie od lipca( posialam 1 lipca) w tym roku nie pryskałam na chwasty, zrobie to na wiosnę...ale rożnie mawiaja ogrodnicy....mysle ze jak to zrobisz na wiosne to bedzie oki.A trawke przystrzyz ale nie krotko- bo mroz jej zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 20.10.2005 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 skosić króciutko na zimę jak się da to nawet ze dwa razy w tym sezonie. I nie łazić po niej za bardzo podczas mrozów, ujemna temperatura nie szkodzi trawie tylko jej "użytkowanie" podczas mrozu, zwłaszcza gdy trawka młoda. No i nie dopuszczać by śnieg który ją przykryje zamienił sie w lód (np pod wpływem ugniecenia pod stopami, albo podczas składowania na trawniku sniegu z odśnieżonego chodnika). Przy takiej pogodzie jak dziś można było smiało pryskać przeciw dwuliściennym zwłaszcza jeśli masz w trawce dużo mniszka i babki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszż 21.10.2005 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Dzieki Wam wszystkim za odpowiedzi, tylko jeszcze jedno pytanie pomocnicze, pryskać przed czy po pierwszym koszeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 21.10.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 skosić króciutko na zimę jak się da to nawet ze dwa razy w tym sezonie. I nie łazić po niej za bardzo podczas mrozów, ujemna temperatura nie szkodzi trawie tylko jej "użytkowanie" podczas mrozu, zwłaszcza gdy trawka młoda. No i nie dopuszczać by śnieg który ją przykryje zamienił sie w lód (np pod wpływem ugniecenia pod stopami, albo podczas składowania na trawniku sniegu z odśnieżonego chodnika). Przy takiej pogodzie jak dziś można było smiało pryskać przeciw dwuliściennym zwłaszcza jeśli masz w trawce dużo mniszka i babki. no wlasnie na zime nie mozna sciac krociótko, to trawce szkodzi. z reszta to sie zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 czy jest sens je pryskać czyli zwalczać chemicznie? Pozdrawiam w chwili obecnej nie ma już sensu opryskiwać .Ponieważ panują już niskie temperatury.i chwasty nie będą w stanie wchłonąć środka Odchwaszczanie odłóż do wiosny Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benezis 21.10.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Dokładnie jak piszą moi przedmówcy nic z nią nie rób i daj jej spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 21.10.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Skoś, przed zimą na krótko, odchwaszczanie zostaw do wiosny. Nota bene kupiłam sobie POKON nawóz z odchwaszczaczem w tym roku i zamiast nawozu upiększającego sypałam tenże zakupiony. Mam śliczną trawę, bez chwastów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 21.10.2005 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 no wlasnie na zime nie mozna sciac krociótko, to trawce szkodzi. z reszta to sie zgadzam Skoś, przed zimą na krótko, odchwaszczanie zostaw do wiosny. ?? Które twierdzenie jest poprawne ?? Arkadly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 21.10.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Powiem tak: założyliśmy trawnik w zeszłym roku, jesienią nie zdążyliśmy (czytaj: nie chciało się nam) ściąć na krótko. Wiosną to był obraz nędzy i rozpaczy (żółte siano) Do lata trwało zanim go przywróciłam do porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 no wlasnie na zime nie mozna sciac krociótko, to trawce szkodzi. z reszta to sie zgadzam Skoś, przed zimą na krótko, odchwaszczanie zostaw do wiosny. ?? Które twierdzenie jest poprawne ?? Arkadly chyba to pierwsze trawa skoszona na krótko przed mrozami jest w wiekszym stopniu narażona na choroby(pleśń śniegowa) a gdy zima będzie bez pokrywy śnieznej to jeszcze na wymarznięcie(wypszenie) Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 21.10.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 chyba to pierwsze trawa skoszona na krótko przed mrozami jest w wiekszym stopniu narażona na choroby(pleśń śniegowa) a gdy zima będzie bez pokrywy śnieznej to jeszcze na wymarznięcie(wypszenie) Janusz i mnie tak radzono - właśnie z powodu pleśni śniegowej. Jak najkrócej się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Powiem tak: założyliśmy trawnik w zeszłym roku, jesienią nie zdążyliśmy (czytaj: nie chciało się nam) ściąć na krótko. Wiosną to był obraz nędzy i rozpaczy (żółte siano) Do lata trwało zanim go przywróciłam do porządku. Tak sie często dzieje,gdy nie jest przeprowadzana areacja przezimowanie trawy zależy od długości zalegania pokrywy śnieżnej.Pamietaj nigdy nie chodż i nie wjeżdżaj na trawnik pokryty śniegiem Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 22.10.2005 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 dla trawy lepiej by była skoszona na krótko tuż przed mrozami i śniegiem, ale to w końcu wasza trawa więc możecie jej zrobić jak chcecie. Mozna, albo nawet trzeba, zostawić ciut dłuższą(skosić trzeba.. i to nie podlega dyskusji ... chyba...) pod warunkiem że trawnika w zimie się nie użytkuje. Co do oprysku przed zimą to można go wykonać nawet teraz. Mniszek i babka padną od "Sterane". Te roslinki "Sterane" uśmierca w 3-4 dni gdy temperatura w dzień powyżej 8-10 stopni. No i "Sterane" jest obojętne dla trawy, zarówno młodej jak i starej.Poza Mniszkiem i Babką reszta dwuliściennych padnie w zimie albo oleje nasz oprysk. Więc nie warto ich pryskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 22.10.2005 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 chyba to pierwsze trawa skoszona na krótko przed mrozami jest w wiekszym stopniu narażona na choroby(pleśń śniegowa) Janusz i mnie tak radzono - właśnie z powodu pleśni śniegowej. Jak najkrócej się da. No to ja już nic nie rozumiem... Radzono nie kosić krótko, bo narażona na pleśń i zaraz potem "jak najkrócej się da". A może chodzi o to, że jak najkrócej do skoszenia, a jak najwięcej zostawić...? Dobrze wykombinowałam? No i co zrobić, jeżeli cała działka praktycznie obsiana jest trawą i pewnie dzieciaki na śniegu będą chciały na sankach jeździć, bałwany lepić, biegać ze śnieżkami itp. Nie pozwalać im?! Nasza trawa też ślicznie wzeszła (sadzona we wrześniu) i planujemy dosiać i nawieźć na wiosnę. Może w takim układzie można poszaleć zimą na śniegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.10.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 no wlasnie na zime nie mozna sciac krociótko, to trawce szkodzi. z reszta to sie zgadzam Skoś, przed zimą na krótko, odchwaszczanie zostaw do wiosny. ?? Które twierdzenie jest poprawne ?? Arkadly chyba to pierwsze trawa skoszona na krótko przed mrozami jest w wiekszym stopniu narażona na choroby(pleśń śniegowa) a gdy zima będzie bez pokrywy śnieznej to jeszcze na wymarznięcie(wypszenie) Janusz dokladnie tak czytałam i dokladnie tak powiedział mi ogrodnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.10.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 chyba to pierwsze trawa skoszona na krótko przed mrozami jest w wiekszym stopniu narażona na choroby(pleśń śniegowa) a gdy zima będzie bez pokrywy śnieznej to jeszcze na wymarznięcie(wypszenie) Janusz i mnie tak radzono - właśnie z powodu pleśni śniegowej. Jak najkrócej się da. Natka jak ja zetniesz to jej mroz zaszkodzi.Plesn sniegowa powstaje pod gruba skorupa sniegu i gdy trawa jest za krotko scieta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.10.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Powiem tak: założyliśmy trawnik w zeszłym roku, jesienią nie zdążyliśmy (czytaj: nie chciało się nam) ściąć na krótko. Wiosną to był obraz nędzy i rozpaczy (żółte siano) Do lata trwało zanim go przywróciłam do porządku. Tak sie często dzieje,gdy nie jest przeprowadzana areacja przezimowanie trawy zależy od długości zalegania pokrywy śnieżnej.Pamietaj nigdy nie chodż i nie wjeżdżaj na trawnik pokryty śniegiem Janusz janusz...moj trawnik ma tylko jeden sezon, ogrodnik mi mowil ze areacje wykonuje sie na starszych trawnikach gdzie darn jest starsza i mocno zbita...... Na wiosne mam zgrabic grabiami wachlarzem trawe i na poczatku kwietnia sypnac nawoz......co myslisz? ( ten ogrodnik juz 3 sezon opiekuje sie ogrodem sasiada i tenze wyglada pięknie( ogrod) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts