Teska 22.10.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 chyba to pierwsze trawa skoszona na krótko przed mrozami jest w wiekszym stopniu narażona na choroby(pleśń śniegowa) Janusz i mnie tak radzono - właśnie z powodu pleśni śniegowej. Jak najkrócej się da. No to ja już nic nie rozumiem... Radzono nie kosić krótko, bo narażona na pleśń i zaraz potem "jak najkrócej się da". A może chodzi o to, że jak najkrócej do skoszenia, a jak najwięcej zostawić...? Dobrze wykombinowałam? No i co zrobić, jeżeli cała działka praktycznie obsiana jest trawą i pewnie dzieciaki na śniegu będą chciały na sankach jeździć, bałwany lepić, biegać ze śnieżkami itp. Nie pozwalać im?! Nasza trawa też ślicznie wzeszła (sadzona we wrześniu) i planujemy dosiać i nawieźć na wiosnę. Może w takim układzie można poszaleć zimą na śniegu? Jagna nie dajmy sie zwariowac sypnij teraz nawoz jesienny na trawnik, nie kos juz i nie odgarniaj sniegu z podjazdow na trawe, jak bedzie gruba skorupa sniegu to ja rozbijaj.A dzieci niech lepia bałwany.....po to sa ogrody nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 22.10.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Jagna nie dajmy sie zwariowac sypnij teraz nawoz jesienny na trawnik, nie kos juz i nie odgarniaj sniegu z podjazdow na trawe, jak bedzie gruba skorupa sniegu to ja rozbijaj.A dzieci niech lepia bałwany.....po to sa ogrody nie? Ufff...ulżyło mi. Dzieki Teska http://www.gifygg.com/gifs/gifs/382cmok.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.10.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Jagna nie dajmy sie zwariowac sypnij teraz nawoz jesienny na trawnik, nie kos juz i nie odgarniaj sniegu z podjazdow na trawe, jak bedzie gruba skorupa sniegu to ja rozbijaj.A dzieci niech lepia bałwany.....po to sa ogrody nie? Ufff...ulżyło mi. Dzieki Teska http://www.gifygg.com/gifs/gifs/382cmok.gif chyba ze trawke masz dluzsza niz 10 cm.....to ciut ja skroc. ( konsultacja ogrodnicza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IH 22.10.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 To na ile centymetrów w końcu radzicie ją ściąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 23.10.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 A dzieci niech lepia bałwany.....po to sa ogrody nie? otóż to )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 23.10.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Natka jak ja zetniesz to jej mroz zaszkodzi.Plesn sniegowa powstaje pod gruba skorupa sniegu i gdy trawa jest za krotko scieta. a ja w ubiegłym roku w ogóle nie ścinałam trawy przed opadami sniegu - miaa ok 10-15 cm - i mialam straszny problem z plesnia sniegowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 29.10.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 A ja sie powtórze bezwstydnie!Trawę na zimę ściąć jak najkrócej!Dotyczy to oczywiście PRZYDOMOWYCH TRAWNIKÓW, gdzie lepione sa bałwany, czasem zdarzy się kupa śniegu na trawie z odśnieżonego chodnika, i czasem ktoś nie rozkruszy lodowych brył powstałych po ugnieceniu sniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 29.10.2005 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 czasem zdarzy się kupa śniegu na trawie z odśnieżonego chodnika, i czasem ktoś nie rozkruszy lodowych brył powstałych po ugnieceniu sniegu. brrrr mam nadzieję że zima mi nie dokuczy tak jak w ubiegłym sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 29.10.2005 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 Zima TRAWIE nie szkodzi!Szkodzi jej intensywne użytkowanie w zimie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 30.10.2005 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 Zima TRAWIE nie szkodzi!Szkodzi jej intensywne użytkowanie w zimie! ale ja nie napisałam, że zima dokuczyła mojej trawie - to mnie zima bardzo dokuczyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 30.10.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 Zima TRAWIE nie szkodzi!Szkodzi jej intensywne użytkowanie w zimie! ale ja nie napisałam, że zima dokuczyła mojej trawie - to mnie zima bardzo dokuczyła zapowiadaja zime mrozna..... ze sniegiem i wielgasnymi mrozami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 30.10.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 zapowiadaja zime mrozna..... ze sniegiem i wielgasnymi mrozami ja słyszałam że bardzo mroźną ale bezśnieżną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 08.04.2006 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Nie mam wątpliwości, że najpierw grabimy i aerujemy, ale co dalej?Specyfik na pleśń śniegową, wapno, anty-mech, nawóz - w jakiej kolejności to robimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.04.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 A dlaczego to wszystko robić????? Czy konieczny oprysk? Może tylko porządnie wygrabić? Po co wapno, jakie pH? Jak wapno, to nie nawóz ? Antymech jak się ociepli- jeżeli mchu niewiele, sypnij nawóz, w gęstej trawie mech ma marne szanse. Róbmy tylko to co konieczne. A podobno można kota na śmierć zagłaskać przy nadmiarze troskliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 08.04.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Róbmy tylko to co konieczne. A podobno można kota na śmierć zagłaskać przy nadmiarze troskliwości też prawda ale co zrobić z istniejącym już mchem, którego jest sporo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.04.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Wygrab, co się da, a póżniej można antymech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 08.04.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Wygrab, co się da, a póżniej można antymech a wiosenne nawożenie kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 09.04.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 ale co zrobić z istniejącym już mchem, którego jest sporo? hm... to ja znam takich co po piekny mech (Mirek zaslon uszy) do lasu jezdza... a wy zaraz grabic i pryskac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.04.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Mam kawałek trawnika w wiecznym cieniu, trawę diabli wzięli, rośnie dywanik mchu i bardzo mi się podoba A trawka już rusza. Można posypać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.04.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 ja juz wczoraj wysypalam hydrokompleksik na trawke:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts