Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 637
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja juz wczoraj wysypalam hydrokompleksik na trawke:):)

ja wygrabiłam wczoraj, nawozić będę jutro :)

Dobrze, ze mam elektryczny aerator, bo z mojego trawnika "wyczesało" się 5 pełnych taczek filcu!

ja grabilam...grabiami....rece mi odmowily posluszenstwa.....w przyszlym roku wypozycze takowe cudo na spolke z sasiadami....

• 2 months później...

mam swierzutko posadzony trwanik wczoraj po pierwszym koszeniu

kiedy potraktowac gop nawozem

są małe pola bardzo rzadkiej trawy - chciałe w [ierwszej kolejności potraktować cały trwanik nawozem a poxniej jak to nie pomoże place dodatkowo obsiać

ale niestety nie wiem czy mozna nak młody trawnik nawozić, czy sa pory roku kiedy mozna nawozic itp?

Mam podobny problem, trawka dopiero wzeszła i chciałbym ją trochę podgonić, żeby placyki rzadkiej trawki trochę zrównać z resztą. Czy mozna taką młodą trawkę nawozić, jeżeli tak to czym, jakim preparatem (sypkim czy rozpuszczonym w wodzie). Przed siewem niczego nie sypałem, po prostu się zgapiłem.

Ja również wczoraj po raz pierwszy kosiłem. Także mam pytanko o rodzaj nawozu, który należy zastosować (fosforowy, azotowy), termin nawożenia i możliwość potraktowania młodego trawnika Sterane, bo dość sporo chwastów typu mniszek, oset itp. się pojawiło. Czy przez jakis czas usuwać je mechanicznie, czy tylko kosić? Bo oset sam chyba nie wyginie. :(

A co ile nawozi się trawnik? I lepiej przed czy po koszeniu? Trawa posiana w zeszłym roku, ale strasznie marna była. W tym roku dwa razy skoszona, dosiana i raz nawożona, widać jakieś tam efekty (efektem nawożenia jest dwukolorowa trawa, jasno i ciemno zielona :wink: ) ale nie chcę przedobrzyć...

Do trawnika zastosowałem Azofoskę:

http://www.inco-veritas.com.pl/chemia_gospodarcza/nawozy/azofoska.html

Zgodnie z instrukcjš należy nawozić najpoŸniej do wrzeœnia, w kilku podejœciach nie przekraczajšc 5kg/100m2, po koszeniu i zebraniu œciętej trawy.

Efektów jeszcze nie znam :)

A co ile nawozi się trawnik? I lepiej przed czy po koszeniu? Trawa posiana w zeszłym roku, ale strasznie marna była. W tym roku dwa razy skoszona, dosiana i raz nawożona, widać jakieś tam efekty (efektem nawożenia jest dwukolorowa trawa, jasno i ciemno zielona :wink: ) ale nie chcę przedobrzyć...

Też tak mam, ale powoli dochodze to właściwej ilości nawozu. Z początku bałem się aby nie przenawozić i spalić trawy, ale widzę że przyjąłem za małe dawki. Teraz dosypałem w żółte miejsca, powinno być lepiej.

Na podstawie zalecanych ilości na np. 100m2 trudno jest wyczuć sypiąć ręką ile powinno być.

Może w końcu trzeba będzie kupić siewnik do nawozów, ale tak sobie myślę, że jak się sypie nawóz to nie widać go w trawie, więc jak się go rozsiewa siewnikiem to jak to zrobić aby nie jeździć dwa razy po jednym lub zostawiać puste miejsca?

Chłopaki dzięki bardzo :D No właśnie a na jakim poziomie ustawić siewnik? Mam jakiś taki zwykły Gardeny skala chyba do 10 . Użyłam go na początku coś pomiędzy 4 a 5 (nie pamiętam :oops: ), ale potem wydawało mi się, że ręką lepiej i...tylko mi się wydawało :wink: Teraz mam jasno i ciemno zieloną trawkę w ciapki jak krowa i pasek jak autostrada pięknie zielony :lol: (na szerokość siewnika)

Krzysztofh, na mojej trawce kółka od siewnika się odbijają więc mniej więcej wiem jak nim "jeździć" :wink: Gorzej jak masz taki ręczny siewnik, wtedy to tylko jakieś chorągiewki chyba tylko zostają :wink:

Chłopaki dzięki bardzo :D No właśnie a na jakim poziomie ustawić siewnik? Mam jakiś taki zwykły Gardeny skala chyba do 10 . Użyłam go na początku coś pomiędzy 4 a 5 (nie pamiętam :oops: ), ale potem wydawało mi się, że ręką lepiej i...tylko mi się wydawało :wink: Teraz mam jasno i ciemno zieloną trawkę w ciapki jak krowa i pasek jak autostrada pięknie zielony :lol: (na szerokość siewnika)

Krzysztofh, na mojej trawce kółka od siewnika się odbijają więc mniej więcej wiem jak nim "jeździć" :wink: Gorzej jak masz taki ręczny siewnik, wtedy to tylko jakieś chorągiewki chyba tylko zostają :wink:

ja siewnik mam ustawiony na 4, staram sie kolami omijac juz miejsce sypniete.da rade...raz po raz...w kazdym razie moj nawoz ma niebieski kolorek wiece widac gdzie sie jechalo...

Ja pierwsze koszenie zrobiłem jak trawa miała ok 15cm, bo bałem się że kosiarka ją wyrwie, więc czekałem aż się nieco ukorzeni.

Generalnie ta trawka była wątła i nie jednakowo wysoka.

Kosiłem na dwa razy. Pierwsze koszeni jak najwyżej ile się da, a drugie po kilku dniach nieco niżej.

Witam,

Mocno,obficie podlewac,najlepiej pod wieczor i potem kosic,

zadnej chemii na poczatku,byc cierpliwym poprostu i bedzie oki ..

Za rok mozna jakis Starane na chwasty zastosowac, jak bedzie potrzeba ...i jakis nawoz na wiosne jak wszystko rusza...to juz wg wyboru...

A nie można w roku w którym się siało zastosować środki chwastobójcze?

Bo u mnie pełno wysypało :(

Witam,

Ja bym nic nie robil tylko podlewalo jak trzeba i kosil...

To ze sie wysypaly chwasty to chyba zle przygotowana ziemia tak se mysle...Fakt ze chwasty i inne badziewia kradna trawie pozwywienie ale ja bym poczekal min. rok i tak zrobilem... zdjecia na forum :)

PS:Ale kazdy sie moze mylic... pamietaj... tu jest wielu fachowcow od trawniczka...No nie Natka? :D

• 1 month później...

Czy można zwapnować (zwapnić?) glebę zwykłym wapnem? Zostało mi tego sporo po budowie? Jeśli nie to czy jest jakiś inny (TANI) preparat?

Czytałam, że to dobrze robi dla trawy i ponoć działa na usunięcie skrzypu.??? Mam tego pełno.

Czy można to zrobić jednocześnie z zasianiem trawki? i jak często takie zabiegi można powtarzac?

No i jeszcze jedno czy chwasty jednoroczne giną od częstego koszenia? Prawda czy fałsz.

Proszę o jakieś linki bo pewnie takie są, ale czytanie wszyskich postów u mnie graniczy z cudem.