NatkaB 09.04.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 ja juz wczoraj wysypalam hydrokompleksik na trawke:) ja wygrabiłam wczoraj, nawozić będę jutro Dobrze, ze mam elektryczny aerator, bo z mojego trawnika "wyczesało" się 5 pełnych taczek filcu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.04.2006 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 ja juz wczoraj wysypalam hydrokompleksik na trawke:) ja wygrabiłam wczoraj, nawozić będę jutro Dobrze, ze mam elektryczny aerator, bo z mojego trawnika "wyczesało" się 5 pełnych taczek filcu! ja grabilam...grabiami....rece mi odmowily posluszenstwa.....w przyszlym roku wypozycze takowe cudo na spolke z sasiadami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 13.06.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 mam swierzutko posadzony trwanik wczoraj po pierwszym koszeniukiedy potraktowac gop nawozemsą małe pola bardzo rzadkiej trawy - chciałe w [ierwszej kolejności potraktować cały trwanik nawozem a poxniej jak to nie pomoże place dodatkowo obsiaćale niestety nie wiem czy mozna nak młody trawnik nawozić, czy sa pory roku kiedy mozna nawozic itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 13.06.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Zdaje się że młodego trawnika się nie nawozi. To tylko może spowodowac zatrzymanie lub spowolnienie wzrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.06.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 ja jak siałam trawe to przed siewem sypnełam hydrokompleks, na to posiana trawka ziemia i podlewanko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangoo 13.06.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Mam podobny problem, trawka dopiero wzeszła i chciałbym ją trochę podgonić, żeby placyki rzadkiej trawki trochę zrównać z resztą. Czy mozna taką młodą trawkę nawozić, jeżeli tak to czym, jakim preparatem (sypkim czy rozpuszczonym w wodzie). Przed siewem niczego nie sypałem, po prostu się zgapiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 14.06.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Ja również wczoraj po raz pierwszy kosiłem. Także mam pytanko o rodzaj nawozu, który należy zastosować (fosforowy, azotowy), termin nawożenia i możliwość potraktowania młodego trawnika Sterane, bo dość sporo chwastów typu mniszek, oset itp. się pojawiło. Czy przez jakis czas usuwać je mechanicznie, czy tylko kosić? Bo oset sam chyba nie wyginie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 14.06.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Witam,Mocno,obficie podlewac,najlepiej pod wieczor i potem kosic,zadnej chemii na poczatku,byc cierpliwym poprostu i bedzie oki ..Za rok mozna jakis Starane na chwasty zastosowac, jak bedzie potrzeba ...i jakis nawoz na wiosne jak wszystko rusza...to juz wg wyboru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 14.06.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 A co ile nawozi się trawnik? I lepiej przed czy po koszeniu? Trawa posiana w zeszłym roku, ale strasznie marna była. W tym roku dwa razy skoszona, dosiana i raz nawożona, widać jakieś tam efekty (efektem nawożenia jest dwukolorowa trawa, jasno i ciemno zielona ) ale nie chcę przedobrzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemac 15.06.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Do trawnika zastosowałem Azofoskę: http://www.inco-veritas.com.pl/chemia_gospodarcza/nawozy/azofoska.html Zgodnie z instrukcjš należy nawozić najponiej do wrzenia, w kilku podejciach nie przekraczajšc 5kg/100m2, po koszeniu i zebraniu ciętej trawy. Efektów jeszcze nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 16.06.2006 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 A co ile nawozi się trawnik? I lepiej przed czy po koszeniu? Trawa posiana w zeszłym roku, ale strasznie marna była. W tym roku dwa razy skoszona, dosiana i raz nawożona, widać jakieś tam efekty (efektem nawożenia jest dwukolorowa trawa, jasno i ciemno zielona ) ale nie chcę przedobrzyć... Też tak mam, ale powoli dochodze to właściwej ilości nawozu. Z początku bałem się aby nie przenawozić i spalić trawy, ale widzę że przyjąłem za małe dawki. Teraz dosypałem w żółte miejsca, powinno być lepiej. Na podstawie zalecanych ilości na np. 100m2 trudno jest wyczuć sypiąć ręką ile powinno być. Może w końcu trzeba będzie kupić siewnik do nawozów, ale tak sobie myślę, że jak się sypie nawóz to nie widać go w trawie, więc jak się go rozsiewa siewnikiem to jak to zrobić aby nie jeździć dwa razy po jednym lub zostawiać puste miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 16.06.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Witam,Ja uzywam Substral 100 dni raz i to wszystko http://www.substral.pl/nawoz_100dni_t.phpPolecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 16.06.2006 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Chłopaki dzięki bardzo No właśnie a na jakim poziomie ustawić siewnik? Mam jakiś taki zwykły Gardeny skala chyba do 10 . Użyłam go na początku coś pomiędzy 4 a 5 (nie pamiętam ), ale potem wydawało mi się, że ręką lepiej i...tylko mi się wydawało Teraz mam jasno i ciemno zieloną trawkę w ciapki jak krowa i pasek jak autostrada pięknie zielony (na szerokość siewnika) Krzysztofh, na mojej trawce kółka od siewnika się odbijają więc mniej więcej wiem jak nim "jeździć" Gorzej jak masz taki ręczny siewnik, wtedy to tylko jakieś chorągiewki chyba tylko zostają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 16.06.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Chłopaki dzięki bardzo No właśnie a na jakim poziomie ustawić siewnik? Mam jakiś taki zwykły Gardeny skala chyba do 10 . Użyłam go na początku coś pomiędzy 4 a 5 (nie pamiętam ), ale potem wydawało mi się, że ręką lepiej i...tylko mi się wydawało Teraz mam jasno i ciemno zieloną trawkę w ciapki jak krowa i pasek jak autostrada pięknie zielony (na szerokość siewnika) Krzysztofh, na mojej trawce kółka od siewnika się odbijają więc mniej więcej wiem jak nim "jeździć" Gorzej jak masz taki ręczny siewnik, wtedy to tylko jakieś chorągiewki chyba tylko zostają ja siewnik mam ustawiony na 4, staram sie kolami omijac juz miejsce sypniete.da rade...raz po raz...w kazdym razie moj nawoz ma niebieski kolorek wiece widac gdzie sie jechalo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris_1999 22.06.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Witam, firmy zakładające trawnik z reguły maja wliczone pierwsze koszenie podkreślając, jakie to ważne dla młodego trawnika. Czy poza tym, aby sciąć go 2-3 cm powyżej docelowej wysokości jest w tym jeszcze jakiś knyf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.06.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Ja pierwsze koszenie zrobiłem jak trawa miała ok 15cm, bo bałem się że kosiarka ją wyrwie, więc czekałem aż się nieco ukorzeni.Generalnie ta trawka była wątła i nie jednakowo wysoka.Kosiłem na dwa razy. Pierwsze koszeni jak najwyżej ile się da, a drugie po kilku dniach nieco niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 22.06.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Witam, Mocno,obficie podlewac,najlepiej pod wieczor i potem kosic, zadnej chemii na poczatku,byc cierpliwym poprostu i bedzie oki .. Za rok mozna jakis Starane na chwasty zastosowac, jak bedzie potrzeba ...i jakis nawoz na wiosne jak wszystko rusza...to juz wg wyboru... A nie można w roku w którym się siało zastosować środki chwastobójcze? Bo u mnie pełno wysypało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 22.06.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Witam, Ja bym nic nie robil tylko podlewalo jak trzeba i kosil... To ze sie wysypaly chwasty to chyba zle przygotowana ziemia tak se mysle...Fakt ze chwasty i inne badziewia kradna trawie pozwywienie ale ja bym poczekal min. rok i tak zrobilem... zdjecia na forum PS:Ale kazdy sie moze mylic... pamietaj... tu jest wielu fachowcow od trawniczka...No nie Natka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 26.06.2006 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Dlatego kosiarki mają regulację wysokości koszenia, żeby ją w tym momencie wykorzystać. Wysokość pierwszego koszenia trawnika to ok 8-9cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FERGO 10.08.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Czy można zwapnować (zwapnić?) glebę zwykłym wapnem? Zostało mi tego sporo po budowie? Jeśli nie to czy jest jakiś inny (TANI) preparat?Czytałam, że to dobrze robi dla trawy i ponoć działa na usunięcie skrzypu.??? Mam tego pełno.Czy można to zrobić jednocześnie z zasianiem trawki? i jak często takie zabiegi można powtarzac?No i jeszcze jedno czy chwasty jednoroczne giną od częstego koszenia? Prawda czy fałsz.Proszę o jakieś linki bo pewnie takie są, ale czytanie wszyskich postów u mnie graniczy z cudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts