hanka55 10.08.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Lifting trawnikadr Hanna Legutowska, SGGW W październiku warto zainwestować w trawnik - zwróci się to z nawiązką w przyszłym sezonie. Odpowiednie prace pielęgnacyjne pomogą nam zwalczyć uciążliwe choroby i szkodniki oraz, co najważniejsze, zapobiegną ich ponownemu pojawieniu się.Filc kontra grabie W chłodne, jesienne dni trawa rośnie dużo wolniej, dlatego kosimy ją znacznie rzadziej niż w pełni sezonu, nawet co dwa tygodnie. Przeważnie na przełomie października i listopada po raz ostatni.Jesienią trzeba dokładnie grabić ścięte źdźbła traw, przy okazji wyczesując nagromadzony przez lato filc, czyli zbitą warstwę powstałą z obumarłych części roślin. Należy też systematycznie usuwać z trawników opadające liście, by nie leżały na nim przez zimę. W przeciwnym razie zalegająca materia organiczna utworzy szczelną warstwę, pod którą murawa gnije i "łysieje". Taka "izolacja" sprzyja też rozwojowi chorób grzybowych. Gleba musi oddychać Podstawowym zadaniem aeracji (napowietrzania), polegającej na nakłuwaniu darni, jest rozluźnienie zbitego podłoża i poprawa stosunków wodno-powietrznych, w przestrzeni gdzie rozwijają się korzenie traw. Zabieg ten osusza glebę zbyt wilgotną, dzięki czemu zapobiega chorobom grzybowym trawnika i zarastaniu mchem, a także występowaniu szkodników: drutowców, pędraków i komarnic. Napowietrzanie pobudza ponadto rozwój systemu korzeniowego traw (wpływa na szybszą regenerację darni, jej gęstnienie) oraz ułatwia wnikanie nawozów. Na ogół aerację wykonuje się tylko jeden raz w roku, ale na murawach intensywnie użytkowanych i na glebach ciężkich, zwięzłych (tam gdzie stoi woda) powinno się ten zabieg powtarzać nawet kilka razy w sezonie. Niezbędne pierwiastki Trawnik regularnie nawożony fosforem i potasem jest mniej podatny na choroby grzybowe. Fosfor m.in. stymuluje rozwój silnego systemu korzeniowego, dlatego dostarczony do gleby jesienią sprawia, że wiosną wzrost trawy następuje wcześniej. Najlepiej użyć do tego celu specjalnych gotowych nawozów wieloskładnikowych (np. Agrofoska jesienna, Agrecol jesienny), można też zastosować mączkę kostna, superfosfat lub mączkę fosforytowa. W przypadku maczki na 100 m2 potrzeba 0,6-0,8 kg P2O5 na gleby zwięzłe i 0,8-1,0 kg P2O5 na gleby piaszczyste. Fosfor wolno przenika do gleby - dopiero po roku dostaje się na głębokość 2-3 cm; by się nie gromadził, nawozi się nim raz na kilka lat. Potas m.in. stymuluje zdrowy wzrost i hartuje trawę, czyniąc ją mniej podatną na przymrozki, suszę, choroby i odbarwienia. Stosuje się go w postaci gotowych mieszanek nawozowych lub siarczanu potasu. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek zależy przede wszystkim od rodzaju gleby - ciężkie i zwięzłe są w potas zasobne, lekkie i piaszczyste mają go mniej. Ponieważ jest on łatwo wymywany do głębszych warstw ziemi, potasem nawozi się raz w roku. Na gleby lekkie potrzeba 1,2-1,6 kg K2O na 100 m2, na zwięzłe - 0,8-1,0 kg K2O. pH w górę Najlepszą porą na wapnowanie trawnika jest jesień lub wczesna wiosna. Ten zabieg wykonuje się je tylko na glebach kwaśnych, o pH poniżej 5,5, gdyż zmniejsza on zakwaszenie gleby. Wapnowanie zwiększa działanie nawozów mineralnych - aktywizuje potas, pomaga w wykorzystaniu fosforu (gdy gleba jest zbyt kwaśna, rośliny mają problemy z przyswajaniem go). Zapobiega też chorobom grzybowym i powstawaniu mchu na murawie oraz przeciwdziała występowaniu larw szkodników traw. Najlepsze do wapnowania są nawozy wapniowo-węglanowe lub wapniowo-węglanowo-magnezowe (np. Agrecol). Powinno się je stosować raz na kilka lat, gdyż dopiero po trzech latach wapń przenika do warstwy, w której znajduje się większość masy korzeniowej traw (czyli na głęboko 10-15 cm). Gleby lekkie, piaszczyste wapnuje się co trzy-cztery lata (w ilości 5-8 kg na 100 m2), gleby zwięzłe rzadziej - co pić -sześć lat, ale większymi dawkami (8-1,2 kg na 100 m2). Kompostu nigdy dosyć Nawożenie organiczne poprawia strukturę gleby, ożywia działalność glebowej mikroflory i fauny, dostarcza odpowiednich składników pokarmowych, a co najważniejsze, nie można nim gleby przenawozić, bo zawarte w kompoście pierwiastki są już w odpowiednich stosunkach ilościowych. Stosowany jesienią, zabezpiecza darń przed wysychaniem i mrozem. Należy używać kompostu dobrze rozłożonego; rozsypuje się go na powierzchni trawnika równomierną, cieniutką warstewką grubości 1-2 cm.http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72078,1684470.html***************Wapnowanie- ma na celu odkwaszenie podłoża i polepszenie wzrostu trawy. Ułatwia walkę m.in. z mchem i skrzypami rosnącymi wśród trawy. Wapnowanie małymi dawkami możemy przeprowadzić praktycznie o każdej porze roku, choć najlepie wybrać okres powegetacyjny- jesienny. Większe dawki stosujemy na glebach cięższych i zakwaszonych, mniejsze na piaszczystych. Stosować można tylko łagodne nawozy węglanowe np. dolomit lub kreda. Do pogłównego wapnowania trawnika nie nadają się znawozy tlenkowe (wapno budowlane palone i gaszone). Nawozy wapniowe bardzo powoli przenikają do głębszych warstw trawnika, dlatego nie zaleca się wapnowania corocznego lecz w odstepnie 3-4 lat. Wapnowanie polepsza odczyn gleby, poprawia jej strukturę i wpływa na lepsze przyswajanie składników pokarmowych przez trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 11.08.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 [ Jesienią trzeba dokładnie grabić ścięte źdźbła traw, przy okazji wyczesując nagromadzony przez lato filc, czyli zbitą warstwę powstałą z obumarłych części roślin. dzięki Haniu!! wlasnie mialam pytac o jesienne wyczesywanie - po ulewach moj trawnik doszedl do siebie, ale po upalnym lipcu zostalo sporo filcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 11.08.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Proszę uprzejmie, ja też się cały czas uczę i dowiaduję nowych rzeczy U nas trawnik piekny i kosmaty, aczkolwiek psy wydłubują dziury i z lubościa zajadają gliniastą ziemię. Więc co rusz muszę robić trawiaste "przeszczepy" A tu jeszcze coś o trawnikach: http://www.iglak.pl/trawnik/trawnik.htm A datury teraz TAK zabójczo pachną, że gdyby nie te 11C na dworze, to...ho, ho, ho! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FERGO 15.08.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Dziękuję Haniu za cenne rady - widać u mnie spore braki. Mam nadzieję, że do wiosny dam radę pochłonąc tę wiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśka1719499870 18.08.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 a jak to jest z sianiem trawnika na jesieni??? bez sensu czy może być??? własnie nawiexlismy ziemi i kształtujemy teren. za tydzień - półtora moglibysmy zasiać trawnik ale zaczynam się wachac czy to nie za późno... a jeśli tak, to jak to zrobić najlepiej??? chodzi mi o przygotowanie ziemi, odzywki itd. jakie macie doświadczenia? poradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpot 19.08.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Spokojnie mozna siac trawe. Ja sialem na koncu wrzesnia i super wyrosla na slabym podlozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 19.08.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Spokojnie mozna siac trawe. Ja sialem na koncu wrzesnia i super wyrosla na slabym podlozu. Akurat teraz najlepsza pora. Do zimy urośnie, chłodniej, nie grożą upały, mniej podlewania, same plusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 21.08.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Posiałem trawę 9 dni temu. Wczoraj widziałem, że miejscami są już trawki na 3 cm Tak więc pora teraz jest bardzo dobra, przynajmniej na południu Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunnychris 04.02.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Idzie powoli wiosna a ja nie wiem jak sie do tego zabrac... Trawa byla kiedys bardzo ladna.... ale jeden sezon bez podlewania i zrobila sie kepiasta/krzewista...... co i jak po kolei zrobic ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 11.02.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Możnaby przekopać i posiać nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunnychris 11.02.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 to jedna z nielicznych chwil kiedy ciesze sie ze mamy mala dzialke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwoznicz 09.03.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam, Jaki nawóz (może wraz z odchwaszczaczem) możecie polecić na trawę, którą posiałem we wrześniu ubiegłego roku. Trawa była już kilka razy koszona, ale dotychczas niczym jej nie nawoziłem. Kiedy najlepiej rozpocząć takie nawożenie, czy powili już czy może trochę jeszcze zaczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 09.03.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Nowomix lub Pokon z odchwaszczaczem , ale na trawniki strasze niż półroczne. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=49718&highlight=ko%F1czyna+trawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 09.03.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 My sypiemy Azofoskę. Trawa super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 09.03.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Również sypię azofoskę -trawka super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariozdr 09.03.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Nawozy z Polic.Seria nawozów do trawników.Teraz wiosną mocznik + polimag 405 - czyli dł. efekt dywanowy i nawóz do trawy uniwersalny z magnezem. Do kupienia min.w Tesco i Leroy Merlin. http://foto.onet.pl/bvbfu,cs0cyckkgc5c,5bi1l,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 13.03.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Jaką dawkę stosujecie na trawnik? I kiedy pierwszy raz nawieźć? pozdrawiam w. Również sypię azofoskę -trawka super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 13.03.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Ja daję pokon z odchwaszczaczem, dzięki temu nie mam chwastów (no, znaczy się w zeszłym roku 3 mlecze mi zakwitły na całej działce i mąż był ) - trawa super rośnie, ale żeby chwasty nie rosły to trzeba sypać co ok. 3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 13.03.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Również sypię azofoskę -trawka super to ja w tym roku tez sprobuje azofoska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunnychris 14.03.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 kurka mozna jakos mechanicznie przekopac trawnik..... jakas glebogryzarke moge do tego uzyc czy cos.... musze to szybko zrobic a z lapata to zejdzie mi kilka dni tak wygladala trawa kiedys.... http://img59.imageshack.us/img59/2497/11me8.th.jpg teraz mam jakies gole place.... i przeswity http://img466.imageshack.us/img466/544/dsc01933zv1.th.jpg http://img466.imageshack.us/img466/5419/dsc01929yu1.th.jpg]http://img89.imageshack.us/img89/9691/dsc01930wc7.th.jpg]http://img89.imageshack.us/img89/53/dsc01931po9.th.jpg]http://img89.imageshack.us/img89/9223/dsc01934qa7.th.jpg]http://img466.imageshack.us/img466/3782/dsc01935az2.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts