Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pora na wiosenne nawożenie trawnika się zbliża.

Poczytałem trochę o różnych nawozach i zdecydowałem się na zestaw Saletrzak + Polifoska w proporcji 1 do 1.

Skład nawozów mam pod nosem i taka mieszanka wychodzi bardzo korzystnie cenowo. Ponadto przemawiają za tym opinie rolników oraz części forumowiczów.

Proszę teraz o informację jaką ilość należy wysiać na młody trawnik ??

Znalazłem informację, że powinno się wysiać ok 20 - 30 g/m2, ale czy nie jest to przesada??

Trawnika jest 15 arów. Był on założony w zeszłym roku na glinie przykrytej 20cm warstwą gleby torfowej (z łąki). Zaznaczę, że trawa rzadko rośnie.

Ponadto ile daje się nawozu pod iglaki, drzewka owocowe itp. ??

• Odpowiedzi 637
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sunnychris, ty nic nie przekopuj!

1. Porządnie wygrab wszystkie zagniwające śmieci z trawnika i wykoś go nisko ustawioną kosiarką

2. Leć do sklepu i kup nasiona traw, czasem można dostać nawet specjalne mieszanki do dosiewek

3. Ponakłuwaj trawnik widłami, żeby wpuścić powietrze do korzeni

4. W brakujące łyse miejsca wsyp nasiona trawy

5. Przywieź sobie taczkę ziemi i posypując delikatnie przykryj dosiane nasiona

6. Jakieś 3 tyg. po wzejściu zasil trawnik nawozem do trawy - tylko delikatnie, żeby nie "spalić" młodych roślinek

7. Podlewaj i koś, koś i podlewaj, podlewaj i koś

8. Po jakichś 400 latach pielęgnacji będziesz miał fantastyczny angielski trawnik!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: 8)

a ja sypie hydrokompleks.....nawet jak sypnie sie wiecej z siewnika to nic sie z trawka nie dzieje.Nawoz jest super.

co do mocznika ( azot 46%) w zeszłym roku moj sasiad takowy sypał....piekny trawnik a i owszem...tylko teraz po zzimie jest beznadziejny...trawka szybko mu rosla nie rozkrzewiajac sie...

• 2 weeks później...

Nawozy z Yary są ok.

A ja nie myślałem o nawożeniu samym azotem - trochę mocznika jako startem a potem NPKMgS.

a ja sypie hydrokompleks.....nawet jak sypnie sie wiecej z siewnika to nic sie z trawka nie dzieje.Nawoz jest super.

co do mocznika ( azot 46%) w zeszłym roku moj sasiad takowy sypał....piekny trawnik a i owszem...tylko teraz po zzimie jest beznadziejny...trawka szybko mu rosla nie rozkrzewiajac sie...

Szanowni,

wiele sie juz naczytalem Waszych porad dot. trawnikow, co generalnie zaowocowalo u mnie zasianiem na jesieni ub. roku trawnika - ale niestety tylko na czesci ogrodu (zabraklo juz sily, czasu i pieniedzy).

Teraz zabieram sie za pozostala czesc dotychczsowego pobudowlanego ugoru. Sytuacja jest taka, ze chwasty i inne niepozadane roslinki z tego ugoru zaczely dosc intensywnie "wchodzic" na trawnik metodą SAMOSIE... Trawa jeszcze nie zaczela na dobre rosnac po zimie, a za to chwasty z dnia na dzien wieksze i wiecej... Wg mnie, nie dam sobie z tym rady "ręcznie" zakupiłem juz mniszek do chwastów, który zamierzam w najbliższym czasie użyć.

Prosze, poradzcie, pomóżcie mi usystematyzować najbliższe działania, dotyczace zarowno walki z chwastami jak i wiosennej pielegnacji trwanika. Mam nadzieje, ze z tego kanonu skorzystaja także kolejne osoby zaczynające GRĘ W ZIELONE :wink:

A zatem, wg mnie musze:

1. TRAWNIK - przegrabić sprezystymi grabiami (usuniecie martwych czesci itp.)

2. TRAWNIK - pierwsze wiosenne koszenie

3. TRAWNIK i UGOR - spryskac mniszkiem (dzien sloneczny, temp. min. 10 st., brak wiatru i deszczu).

4. TRAWNIK - kilka dni po koszeniu - pierwsze nawożenie, po nim pożądany deszcz lub podlewanie.

5. UGOR - chwasty zamierają :D , przekopać (ziemia dosc dobra, co widac po zasianym wczesniej trawniku) i siać trawe :D

Prosze, prosze bardzo o Wasze opinie do powyzszego planu, czy kolejnosc dobra, czy cos dodac, czy cos poprawic ?

Witam

po punkcie 1, a przed 2, dodał bym jeszcze aerację (nakłuwanie) które rozluźni i napowietrzy darń, można wykonać specjalnym aeratorem (wertykulatorem) lub zwykłymi widłami, ostatnio w sklepie widziałem też nakładki na buty w kolcami w podeszwie, potem można treawnik też zwałować, ale nie zawsze jest to konieczne

więcej o tym jak przywrócić dobrą kondycję trawnika po zimie:

http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/trawnik_po_zimie.html

pozdrawiam

Hej,

jesli to kogoś zainteresuje - zgodnie z planami, w minioną sobotę na spółkę z sąsiadem wypożyczyłem wertykulator i przeprowadzilem wertukulację trawnika. I od tej pory mam już jedenaste przykazanie - NA WIOSNĘ PORZĄDNA WERTYKULACJA :wink:

Mamy z sąsiadem podobne wielkości trawników - ok. 500 m.kw. Różnica taka, że on ma trawnik 5-letni, a ja - roczny (z sierpnia 2006). No i widać było, że taką robotę trzeba robić co rok. Moja trawa po zgrabieniu tego, co maszyna wyciągnęła - zrobiła sie jakby ją ktoś świeżą zieloną farbą pomalował :p

Trawnik sąsaiada na pewno odzyje, ale na razie troche jakby klepisko - zielonego wśród suchego było może 30 %...

Poza tym, to co u mnie było do zgrabienia, zajęło 3 taczki. U sąsiada (pomogłem za dobre piwo :D ) wyszło tych taczek na oko 15... Nie za bardzo miał co z tym sianem zrobić...

W KAŻDYM RAZIE - NA PEWNO NIGDY W ZYCIU NIE WYRGABI SIE ZA POMOCĄ WŁASNYCH MIĘŚNI TAK DOKŁADNIE I TYLE, CO ZA POMOCĄ MECHANICZNEGO WERTYKULATORA ! Polecam !

Są takie fajne zraszacze http://www.wialan.com.pl/pliki/zdjecia/GARDENA%20ZRASZACZ5.jpgmożna je ustawiać na różne areały, a podlewają płaszczyzny prostokątne

Warto kupić coś takiego, na początku będzie sporo zabawy, ale jak się opanuje o co tam chodzi to może stać się tym jednym z najważniejszych...

Są takie fajne zraszacze http://www.wialan.com.pl/pliki/zdjecia/GARDENA%20ZRASZACZ5.jpgmożna je ustawiać na różne areały, a podlewają płaszczyzny prostokątne

Warto kupić coś takiego, na początku będzie sporo zabawy, ale jak się opanuje o co tam chodzi to może stać się tym jednym z najważniejszych...

Osobiście nie polecam takiej zabawki. No chyba, że chodzi o pokazy psikania, zwłaszcza w bezwietrzny dzień.

...