Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ocalić ptaszka +fotki min.jajeczek :-)

Recommended Posts

Spryt kobiet polega na tym, żeby faceci myśleli, że są niezbędni

babkom do "tych ' spraw. Musimy pamietać, że one są z innej

planety, i bardzo dobrze, że tak jest, bo strach pomyśleć, co

by sie dzialo, jakby ta piękniejsza połowa ludzkości miala w głowie

ciągle takie same brzydkie myśli, jak my, reszta. Fajnie, że one są,

jest dla kogo biegać po tym świecie.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
I.W.czytalam,ze przez jakiegos cwaniaka masz opuznienie?wiec moze ptaszki w spokoju zdaza dorosnac.

Niestety ) a właściwie STETY własnie znalazłem ekipe i kładą strop. Gdyby nie ten ....pi.... (cenzura) dom już by stał z dachem. Ale to nie ten temat.

Nie wiem czy nie będą "znerwicowane" bo obok nich dzieje się dużo.

• 2 weeks później...

No,witam..... :D

Ja też mam ptaszka...a właściwie ptaszki :lol: .... zrobiły sobie gniazdko w styropianie którym był zatkany otwór pod stropem....jak wchodzę do domku, to widać że się denerwują.... latają, krzyczą, próbują odciągnąc od gniazdka....są już tam jakieś 2 tygodnie (ja wcześniej nie widziałam, ale mąż mówi że widział).... nam nie przeszkadzają :D ... najgorzej że w tym miejscu bedzie ściana działowa na parterze :D ....mam nadzieję, że zdążą ze swoim planem...a jeśli nie to akurat tą działówkę górale postawią na sam koniec :D ....na moja osobistą prośbę.

Pozdrawiam, smoczyca.

możesz poczkać z pracami?

Niestety, co najwyżej moge uprzedzic fachmanów ale nie sądze żeby to jakis skutek odniosło. W najblizszym czasie nie bedzie nic robione z kominem ale będzie dużo ruchu i te ptaki z nerwów sie przekręcą albo porzucą gniazdo.

W zeszłym roku kumpel pokazał mi gniazdo, które ptaszki uwiły sobie na nadkolu naczepy (!) wywrotk o ładowności kilkunastu ton . I tam były już małe :) Co ciekawe to już drugi rok z rzędu tak robią. Samochód prawie codziennie wyjeżdża na kilka godzin w trasę a gniazdo z nim. Rodzice mają czas wolny, fruwają i czekają. Ciekawe, nie? :lol:

:o o kurcze :D

się ptaszki urządziły :lol:

A ja w ostatni weekend zauważyłem po otwarciu prowizorycznych drzwi do budującej się chałupy coby trochę przewietrzyć - jak jaskółka przyfrunęła i wbiła się dosłownie w ścianę i...zniknęła. Oczom nie wierzyłem, podchodzę i co wodzę? na styku ścian zewnętrznej i dzielącej od garażu jest niewypełnoiny zaprawą otworek między bloczkami komórkowymi i tam sobie załozyła gniazdo MOJA jaskółka. Murarze partacze ale co tam...

Jak ostrożnie wkładałem tam cienki patyczek to słyszałem takie "pneumatyczne" fukanie.

Potem siedząc z piwkiem już na zewnątrz, widziałem jak nisko nad ziemią kursowały dwie dorosłe jaskółki (rodzice?) co kilka minut tam i spowrotem. Co zanosiły do gniazda w domu tego nie zdołałem zaobserwować - jaskółka to przecież bardzo szybki ptaszek!

pzdr.

-romwis

Widzę że kopciuszek to bardzo popularny ptaszek. U mnie już wychował dwa pokolenia na więźbie. A najfajniejsze było to jak się przyjeżdżało do domu, to zawsze nas pilnowały i odprowadzały niemal do samochodu. A jak się weszło do ich pokoju to już makabra. Wrzask, pisk, uciszanie małych. :p Jeszcze tam nie mieszkamy a już nie mamy wstępu do swojej sypialni.

W dziupli starej gruszy za plotem u sąsiada zagnieżdziły sie szpaki. Nasz i nie

tylko nasz kot bardzo interesuje sie tym miejscem. Młode szpaki, jak przylatuje

matka (ojciec?) drą sie na całe gardło. Zauważyłem, że jak w pobliżu nie ma

kota, karmienie odbywa się normalnie. Ale jak kot jest niedaleko, stary szpak

przylatuje, wydaje jeden pojedynczy dżwięk i wtedy młode błyskawicznie

milkną, az do chwili, kiedy zrobi się bezpieczniej.