szczukot 15.03.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 jeśli masz czas na jeżdżenie do sanepidu to lepiej u nich. większość firm zrobi to za ciebie też w sanepidzie, i sobie policzą dodatkowo Jaki jest przyblizony koszt takiego badania ? Osobno za chemie i osobno za bakterie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.03.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 podstawowa analiza wody do spożycia (bez potwierdzeń): 350 zł analiza bakteriologiczna wody (bez potwierdzeń): 160 zł http://psse-starachowice.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=53&Itemid=41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arc-en-ciel 15.05.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Pomóżcie, bo już wychodzę z siebie, wgryzam się w temat od kilku dni i nigdzie nie trafiłem na informację, jaki cykl powinien być ustawiony na odżelaziaczu.Najpierw zestaw:Studnia wiercona + pompa głębinowa EVJ 2,5-60-0,75 Zbiornik hydroforowy 300l bez przepony prod. WIMESTOdżelaziacz-odmanganiacz KLARSAN 13x54 z głowicą CLACK CIilość złoża: 69lZłoże: klarsanit-defemanzmiękczacz z zasobnikiem na sól (pastylki) również z głowicą CLACK CIprzed zbiornikiem zamontowany napowietrzacz (wygląda jak dysza venturiego)Przed zbiornikiem filtr PP 20 mikronówZa zbiornikiem, ale przed odżelaziaczem, filtr PP 5 mikronówŻelazo: 0,717 mg/lTwardość: 240 mg/l CaCO3 Mam następujące pytania:1. Jaki cykl powinien być ustawiony na odżelaziaczu? 2. Co ile powinno być przeprowadzone płukanie odżelaziacza?3. Ile wody potrzeba na płukanie (bo wydaje mi się, że niesamowite ilości)?4. Gdzie dokładnie powinien być zamontowany napowietrzacz, bo biegam co kilka dni i upuszczam powietrza ze zbiornika jak z parowozu?5. Zbiornik ustawiony jest na zakres 2-3,5bar i woda do wanny leci z taką prędkością, że pewnie sam szybciej nabrałbym do wiaderka ze studni i przyniósł do domu. Czy zwiększenie ciśnienia na łączniku ciśnieniowym do zakresu np. 3 – 4,5 bar coś da?6. Czy filtry mechaniczne różnią się czymś między sobą, czy istotnym jest jedynie wkład? Chodzi mi o przepływ wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 16.05.2010 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Pomóżcie, bo już wychodzę z siebie, wgryzam się w temat od kilku dni i nigdzie nie trafiłem na informację, jaki cykl powinien być ustawiony na odżelaziaczu. Najpierw zestaw: Studnia wiercona + pompa głębinowa EVJ 2,5-60-0,75 Zbiornik hydroforowy 300l bez przepony prod. WIMEST Odżelaziacz-odmanganiacz KLARSAN 13x54 z głowicą CLACK CI ilość złoża: 69l Złoże: klarsanit-defeman zmiękczacz z zasobnikiem na sól (pastylki) również z głowicą CLACK CI przed zbiornikiem zamontowany napowietrzacz (wygląda jak dysza venturiego) Przed zbiornikiem filtr PP 20 mikronów Za zbiornikiem, ale przed odżelaziaczem, filtr PP 5 mikronów Żelazo: 0,717 mg/l Twardość: 240 mg/l CaCO3 Mam następujące pytania: 1. Jaki cykl powinien być ustawiony na odżelaziaczu? 2. Co ile powinno być przeprowadzone płukanie odżelaziacza? 3. Ile wody potrzeba na płukanie (bo wydaje mi się, że niesamowite ilości)? 4. Gdzie dokładnie powinien być zamontowany napowietrzacz, bo biegam co kilka dni i upuszczam powietrza ze zbiornika jak z parowozu? 5. Zbiornik ustawiony jest na zakres 2-3,5bar i woda do wanny leci z taką prędkością, że pewnie sam szybciej nabrałbym do wiaderka ze studni i przyniósł do domu. Czy zwiększenie ciśnienia na łączniku ciśnieniowym do zakresu np. 3 – 4,5 bar coś da? 6. Czy filtry mechaniczne różnią się czymś między sobą, czy istotnym jest jedynie wkład? Chodzi mi o przepływ wody. Ale kicha! Sam nie wiem od czego zacząć. Napisz na priva, jakie masz nastawy w głowicy odżelaziacza. Jeżeli nie masz instrukcji, to możesz ją zassać chociażby ze strony: http://www.alamowaterpoland.com/ftp/instrukcje/CI_instalatora_318.2.pdf Kto Ci dobierał odżelaziacz? Według mnie Twoja pompa nie jest w stanie go wypłukać (oczywiście potrzebne są: charakterystyka pompy, głębokość studni itp.) ad 2. To zależy od zużycia wody, 4-7 dni powinno wystarczyć. ad 4. Napowietrzacz powinien byc zamontowany przed zbiornikiem hydroforowym. Na zbiorniku musi być zainstalowany odpowietrznik automatyczny (taki do kaloryferów) ad 6. Wywal wkłady z filtrów i zobacz, czy wanna się szybciej napełnia (fitr 20 mikronów przed zbiornikiem hydroforowym jest bez sensu, 5 mikronów dałbym ewentualnie za zmiękczczem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arc-en-ciel 16.05.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.Zacznę od tego, że studnie mam wierconą. Źródło wody jest na 9m i 15m (krzyżówka 2 żył)Studnia niestety nie jest zbytnio wydajna, lustro jest na 5m, pompa wisi na ok. 14m, rura fi110.Czekam więc na studniarza, żeby przerobił ją na studnię z kręgów, gdyż tak mała ilość wody w rurce powoduje, że studnia momentalnie się opróżnia i zaczyna zasysać taki żółty mułek, więc dlatego zamontowany jest ten filtr 20 mikronów. Doszło już do tego, że wymieniam filtr co tydzień, dlatego też decyzja o zmianie studni z wierconej na kopaną (2-3 kręgi fi120cm z wodą, czyli utworzy się odpowiedni bufor wody)Wydajność pompy to chyba ok. 40l/minNastawy na odżelaziaczu: backwash 3, rinse 1, backwash 3, rinse 1W którym miejscu powinien być zamontowany ten odpowietrznik na zbiorniku?Na zbiorniku u góry mam zamontowany wentylek samochodowy, czy to zamiast tego wentyla ma być ten odpowietrznik zamontowany?Wiem, że z pewnością usunie on całkowicie powietrze. Takie coś już testowałem, usunąłem powietrze i łącznik ciśnieniowy zaczął szaleć, co sekundę się włączał i wyłączał, jak skaczący zając. Jeżeli dam 5 mikronów za zmiękczaczem, to czy wspomniany mułek ze studni nie zabije mojego odżelaziacza?Nie pisze na priv, bo może te informacje będą komuś jeszcze potrzebne. Masz jeszcze kolejny problem, dlatego też pytałem ile wody zużywa odżelaziacz na płukanie. Doczytałem w instrukcji mojej oczyszczalni biologicznej, że nie należy wykonywać dużych zrzutów wody, gdyż wypłucze się bakterie. Mam w pobliżu jeszcze studnię chłonną, więc mogę małym kosztem przepiąć odżelaziacz do tejże studni, jednakże oznacza to znowu remont. Dlatego też pytałem o ilość wody do płukania. Czemu pytasz kto mi dobierał odżelaziacz? Jest za mały / za duży / nieodpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.05.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Na pytanie kto dobierał odpowiedź masz w nazwie filtra - KLARSAN Ogólnie wydaje mi się, że lekko przesadzili z wielkością filtra w stosunku do poziomu zanieczyszczeń. Filtr wstępny (20 mikronów) powinien być przed filtrem, ale jeśli masz dużo zanieczyszczeń mechanicznych to może być większy, albo często wymieniany. Ciśnienie w hydroforze możesz dać większe - zawsze są straty przy filtracji. Odpowietrzenie nie powinno być na samym szczycie hydrofora tylko odpowiednio niżej. Ilość wody na płukanie można policzyć dość łatwo - musisz tylko sprawdzić jaki masz restryktor (zazwyczaj na szarym kolanku gdzie podłączasz odpływ ścieków jest markerem jakaś cyfra). Płukanie odżelaziacza powinno się odbywać dosyć często, ale przy tak niskim poziomie żelaza te 4 dni to chyba będą OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arc-en-ciel 17.05.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 zgadza się, dobierał Klarsan, jednakże nie podałem tu nazwy, gdyż nie chcę robić im ani reklamy ani antyreklamy. Zastanawiam się, gdzie i w jaki sposób umieścić ten odpowietrznik. Restryktor (szary) na zmiękczaczu to 1.3, natomiast na odżelaziaczu jest wyjście pionowe, bez żadnego kolanka i bez żadnego napisu. Może mógłbyś mi podpowiedzieć, gdzie i jakie kolanko powinienem zakupić? Szczerze mówiąc, to podczas płukania woda leci z zawrotną prędkością i dosłownie chwilę później nie ma już wody w zbiorniku hydroforowym. A co do programu głowicy, czy wystarczy 3/1, 3/1? Średnio oceniam, że na płukanie odżelaziacz zużywa ponad 1000l, czy to jest możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.05.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Jeśli zamiast kolanka masz pionowe przyłącze to znaczy że masz płukanie minimum 40 l/min (maksymalnie to 102 l/min). W środku jest gumowy restryktor na którym jest cyfra z wartością przepływu. Nie musisz już mieć kolanka (ono jest dla mniejszych przepływów).Co do ilości wody to masz w sumie 8 minut płukania. Myślę że masz tam restryktor ok 95 l/min, więc zużycie wody to 8x95=760 litrów. Jeśli masz za słabą pompę to można to ustawić w programowaniu tak żeby były przerwy po każdym cyklu, w których pompa napełni hydrofor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 17.05.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 (edytowane) Zbiorniki hydroforowe Wimest na samej górze mają wentyl. Nie będzie Ci do niczego potrzebny i możesz go wywalić. Z boku są dwa gwinty 1/2" do podłączenia cieczowskazu.Cieciowskaz wywalasz, dolny króciec zaślepiasz, na górny nakręcasz kolanko z odpowietrznikiem automatycznym 1/2". Powinno działać.Filtr jest stanowczo za duży (albo pompa za mała). Twoja daje max. 42 l/min, przy wolnym wypływie. W Twoim przypadku: 14m (głębokość zamontowania pompy) + 15m (potrzebne do wypłukania filtra) = ok. 3bary. Nie mam charakterystyki, ale przy takim ciśnieniu może dawać ok. 20-25 l/min.Płukania za krótkie! Edytowane 17 Maja 2010 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 17.05.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Zacznę od tego, że studnie mam wierconą. Źródło wody jest na 9m i 15m (krzyżówka 2 żył) Studnia niestety nie jest zbytnio wydajna, lustro jest na 5m, pompa wisi na ok. 14m, rura fi110. Czekam więc na studniarza, żeby przerobił ją na studnię z kręgów, gdyż tak mała ilość wody w rurce powoduje, że studnia momentalnie się opróżnia i zaczyna zasysać taki żółty mułek, więc dlatego zamontowany jest ten filtr 20 mikronów. Doszło już do tego, że wymieniam filtr co tydzień, dlatego też decyzja o zmianie studni z wierconej na kopaną (2-3 kręgi fi120cm z wodą, czyli utworzy się odpowiedni bufor wody) ? Mam pytanie czy po wykonaniu studni „rozpompowaliście” ją tj. czy włączyliście pompę Abt przez około 3 dni pompowała non stop celem ukształtowania źrodła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikiZkostaryki 17.06.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Witam wszystkich Uzdatniajacych Mam nastepujace wyniki badania wody Fe - 0,791 mg/l Mangan- 0,171 mg/l twardosc - 14 stopni niemieckich Zapach/smak - nieakceptowalny (gnilny) - dla mnie troche siarkowodorem jedzie ale moge sie mylic pH - 7,5 Azotyny - ponizej oznaczonosci azotany 0,11 mg/l zadnych bakterii ani innych zyjatek nie stwierdzono Ujecie o gl. 18 m z tego od gory patrzac : 10 metrow gliny twardej jak beton (studniarze kleli w zywy kamien ) i potem 8 m. pokladu wodnego .Studnia uzywana dla koni i do sanitariatu jak na razie ale systematycznie pompowana po kilka godz na dobe . I teraz pytanie do madrzejszych ode mnie ... jak toto uzdatnic...zdaje sobie sprawe ze nie ma tragedii ani z zelazem/manganem , twardosc wiadomo ...ten zapach mnie nieco meczy aczkolwiek dosc szybko znika w otwartym naczyniu typu wiadro,beczka itp . Mam na razie filtr wstepny BB 20 cali , 20 mikronow ...nie widac aby sie zbytnio zanieczyszczal .Planuje zbiornik 200-300 l ocynk bezworkowy i teraz.... najchetniej dalej zalozylbym cos opartego na CR ... brak mi miejsca ( i srodkow platniczych ) troche na osobny odzelaziacz i zmiekczacz bo bojler od solarow zajal wiecej miejsca jak planowalem Z tego co wyczytalem CR poradzi sobie z zelazem i twardoscia ale.... nie chce raczej zmiekczac calkowicie a bypas pusci mi troche zelaza z manganem ... nie potrafie powiedziec o ilosci zuzywanej wody ale w domu sa dwie lazienki i na razie 2 osoby , docelowo do 6 .... Calosc hydrauliki konczy sie oczyszczalnia biologiczna wiec zaden nadmanganian potasu do plukania nie wchodzi w gre a solanka ...no wlasnie tu nie jestem pewien , podobno nie szkodzi bakteriom ale...nie lubie slowa "podobno" Licze na Wasza pomoc i porade bo tyle juz przeczytalem forow o uzdatnianiu ze calkowicie zglupialem Pozdrawiam Miki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.06.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Solanka po regeneracji jest już tak rozcieńczona i "zużyta" do regeneracji złoża, że nie powinna wpływać na całość oczyszczalni. U mnie tak jest od ponad 2 lat i nie ma problemu. Jednak jeśli chcesz mieć na wyjściu wodę tylko częściowo zmiękczoną to jednostopniowo na CR da się to zrobić stosując częściowy bypass z wkładem odżelaziającym (jeśli chcesz mogę ci podesłać schemat na maila). Ale wydaje mi się, że użycie zaworu mieszającego nie będzie sprawiało problemu przy tak małej ilości żelaza i manganu.Na zapach przydałby się filtr z węglem, ale jak nie masz miejsca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 17.06.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Ja bym zrezygnował ze zmiękczacza i CR'a. Tak, czy inaczej, wprowadza się do oczyszczalni kilka (3 do 5, tak z dużego palca) kilogramów soli na miesiąc. Jeżeli bakterie to wytrzymają, to idzie to w glebę. Twardość jest do przyjęcia (nie wiem jakie wymagania mają konie), kamień kotłowy będzi Ci się odkładał, ale ne będzie zbyt uciążliwy. Zawsze możesz później dostawić zmiękczacz. Co do zapachu (gnilny), jaka jest "utlenialność"? Na podstawie Twoich wyników, zaproponowałbym: - apirator (napowietrzacz) - zbiornik hydroforowy bezprzeponowy 300 l - odżelaziacz (np. ze złożem Birm) Ale nie daję gwarancji bez wyników utlenialności i barwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikiZkostaryki 17.06.2010 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Dziekuje za zainteresowanie moja woda .... Co do utlenialnosci to nie mam oznaczonej (najwyrazniej nie byla badana), barwa - 15 ,metnosc NTU 5.6 i amoniak 0,172 .Widze tez ze wkradl sie blad w ilosci zelaza , jest go 0,691ale to chyba drobiazg raczej .Poczatkowo myslalem wlasnie o aspiratorze i jakims prostym odzelaziaczu .Mysle ze napowietrzanie mogloby usunac sporo zapachu z wody ale.... moge sie mylic , kamien kotlowy mialem cale zycie w miescie w ilosciach dosc znacznych wiec nie chcialbym powtórki z rozrywki ,ale moze tu tez sie myle i nie bedzie tak zle .... Przy gotowaniu wody w garneczku osad sie wytraca na sciankach wiec lekko mnie to drazni , muszla po polrocznym splukiwaniu surowa woda ze studni nie ma zadnych zaciekow czy rdzawych sladow ....ale wiadro (platikowe jasne ) jest rudawe .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 18.06.2010 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Jeżeli masz silny zapach w wodzie nie ma lepszej metody na usunięcie jak napowietrzenie aspiratorem, przepuszczenie przez zbiornik 300l ocynk a później odfiltrowanie na tradycyjnym odżelaziaczu najlepiej ze złożem dolomitowym w celu neutralizacji „siary” z wody. Birm przy dużych zawartościach siarkowodorów potrafi emitować mangan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.06.2010 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 W sumie przy tak małym poziomie żelaza to i sam zmiękczacz by wystarczył... Nie byłoby to "idealne" rozwiązanie, ale na pewno tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 18.06.2010 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 (edytowane) Jeżeli masz silny zapach w wodzie nie ma lepszej metody na usunięcie jak napowietrzenie aspiratorem, przepuszczenie przez zbiornik 300l ocynk a później odfiltrowanie na tradycyjnym odżelaziaczu najlepiej ze złożem dolomitowym w celu neutralizacji „siary” z wody. Birm przy dużych zawartościach siarkowodorów potrafi emitować mangan. Po pierwsze primo. Cukry, sole , OK. (może być liczba mnoga). Ale siarkowodór to raczej liczba pojedyńcza? Humus ( z wcześniejszych wypowiedzi) jest tylko organiczny (nie ma innego!). To tak jak masło śmietankowe. A z czego drzewiej robiło się masło? Zapach gnilny nie oznacza, że jest siarkowodór w wodzie.(mogą to być związki humusowe, napowietrzanie może nic nie dać). Po drugie pimo: Złoża dolomitowe używałbym z rozwagą. Przy twardych wodach chyba się nie nadają. Jeżeli chodzi o "neutralizację siary", to też mam wątpliwości. Większość siarkowodoru jest usuwana mechanicznie (po prostu, przy zastosowaniu aspiratora, wypychana przez powietrze). Jeżeli tworzy się kwas siarkowy, to są to niewielkie ilości (oczywiście zależy to od składu wody), które nie wpływają na pH. Woda studzienna z reguły ma pewną pojemność buforową (np. zawiera wodorowęglany) i złoża dolomitowe nie mają sensu. Wystarczy (a nawet jest lepszy) zwykły odżelaziacz. Reasumując, tak jak napisał qbek17: zmiękczacz byłby chyba najlepszym rozwiązaniem. Zmiękczyć wodę o połowę (z 14 stopni do np. 7). Żelazo i mangan też zejdą o połowę. Ale ścieki ze zmiękczacza wyrzucałbym jak najdalej od studni:) Edytowane 18 Czerwca 2010 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikiZkostaryki 19.06.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 (edytowane) No dobrze...klaruja mi sie dwie opcje ..albo aspirator+zbiornik 300 l (pozbede sie smrodku z wody ) + odzelaziacz a w przyszlosci jakis zmiekczacz , lub sam zmiekczacz ale za to chyba bez aspiratora bo tak na chlopski rozum wytracone zelazo zacznie zapychac mi sam zmiekczacz (chyba ze jakis filtr 5-10 mikronow przed zmiekczaczem ale nie wiem z kolei czy zarobie na wklady ) ... czyli miekka woda ale w duzym prawdopodobienstwem pozostania w niej smrodku . cos na CR jeszcze do konca nie wylecialo mi z glowy ale zapach nadal moze zostac wiec jestem w kropce . I jeszcze jedno ...jak pisalem wczesniej zapach dosc szybko sie ulatnia z otwartych naczyn wiec czy po napowietrzeniu nie bedzie tak samo tylko lepiej ? (moge sie mylic) Edytowane 19 Czerwca 2010 przez MikiZkostaryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 20.06.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Potrzebuję filtra mechanicznego do wody, żeby zatrzymywał piasek. Gdzie to można kupić i ile kosztuje ? Mieszkam pod Warszawą. Pozdrawiam,mim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.06.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 W każdej firmie wodziarskiej, w markecie budowlanym (np. Leroy Merlin), na allegro czy w sklepach internetowych. Jeśli chcesz żeby ktoś ci to zamontował to polecam pierwszą opcję. Ceny bez montażu powinny się zmieścić w 100 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts