Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Chciałbym się podzielić z Wami problemem za który nie bardzo wiem jak się zabrać!

Przymierzam się do połączenia wewnętrznymi schodami dwóch mieszkań w starym budownictwie będących bezpośrednio nad sobą.

Problem polega na tym, że nie mam żadnych planów budynku i nie bardzo wiem jak zabrać się za podtrzymanie, czy też wzmocnienie drewnianych belek stropowych, przez które i przez drewnianą podłogę będę się musiał przebić!

Najmniej inwazyjne wydają mi się schody kręcone, ale takie wzdłuż ściany też biorę pod uwagę.

Najważniejsze jednak jest jak uzyskać ten otwór stropowy, by całość nie zwaliła mi się na głowę.

Czy pozostaje tylko podparcie kolumną?

Bardzo proszę osoby mające w tym względzie jakieś doświadczenie o podpowiedź jak się do tego zabrać!

Z góry dzięki!

j.w., nie inaczej

jeżeli belki są w odpowiednim( dla przyszłego otworu) rozstawie to praktycznie może odpaść problem ze wzmacnianiem

w ostateczności dołożyć trzeba będzie równolegle do istniejących nową/e, lub rozsunąć stare dokładając nową/e

zacznij od zerwania podłogi, bo bez tego to nic i nikt nic nie powie mądrego

...jeżeli belki są w odpowiednim( dla przyszłego otworu) rozstawie to praktycznie może odpaść problem ze wzmacnianiem...

czego Ci życzę :)

u mnie wprawdzie nie drewniany strop lecz Ackerman i dwa zbrojenia trzeba było wyciąć i zrobić podciąg. Obyło sie bez słupka - z drewnianym stropem będzie prawdopodobnie inaczej. Co do schodów - powstały kręcone, właśnie w celu ograniczenia wielkości otworu w stropie.

• 9 years później...
Witam wszystkich!

Chciałbym się podzielić z Wami problemem za który nie bardzo wiem jak się zabrać!

Przymierzam się do połączenia wewnętrznymi schodami dwóch mieszkań w starym budownictwie będących bezpośrednio nad sobą.

Problem polega na tym, że nie mam żadnych planów budynku i nie bardzo wiem jak zabrać się za podtrzymanie, czy też wzmocnienie drewnianych belek stropowych, przez które i przez drewnianą podłogę będę się musiał przebić!

Najmniej inwazyjne wydają mi się schody kręcone, ale takie wzdłuż ściany też biorę pod uwagę.

Najważniejsze jednak jest jak uzyskać ten otwór stropowy, by całość nie zwaliła mi się na głowę.

Czy pozostaje tylko podparcie kolumną?

Bardzo proszę osoby mające w tym względzie jakieś doświadczenie o podpowiedź jak się do tego zabrać!

Z góry dzięki!

Witam

Pozwoliłem sobie znaleźć podobny temat do problemu który mam ja

Identycznie jak przedmówca chciałbym przebić się przez strop do pomieszczeń bezpośrednio poniżej

Też jest to stara kamienica bez projektów tylko różnica jest taka ze pieszczenia poniżej mają sufit łukowy ceglany i podejrzewam że są one tak skonstruowane aby podtrzymywać cały ciężar budynku

czy jest jakaś firma która by to zrobiła z projektem tak jak pisał poprzednio przedmówca aby nie zawaliło się to wszystko na głowę\mieszkam w woj. małopolskim w Tarnowie

Może ktoś powie czy jest to możliwe do zrobienia oraz kto by to zaprojektował

andrzej

konstruktor.

Na taką przebudowę musisz mieć normalny projekt od architekta. A architekt ma własnego konstruktora zwykle.