Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Serdecznie dziękuję, za "oświecenie".

Mam aktualnie problem z działaniem poziomicy przewodowej. We 2-je za pomocą lejka wleliśmy prawie pełno wody. Wskazania poziomów są złe. W wężyku oprócz wody jest dużo powietrznych bąbli. Co mam zrobić? Najlepiej byłoby wejść do głębokiego jeziora - wtedy powietrze zostałoby wypchnięte do góry. Może ktoś mi doradzi?

https://forum.murator.pl/topic/80094-kupi%C5%82em-poziomic%C4%99-przewodow%C4%85-o-d%C5%82-25-m/

Napełnij owe urzadzenie woda tak by nie było "bonbelków" :wink: .

i odczekaj chwile.

Chwila = długosci wypalonego papierosa :wink:

A powaznie, nie ma bardziej prawdomównego narzędzia.

Należy pamiętać, że powietrze w postaci bąbelków ma tendencje wędrowania ku górze.

Wymaga to cierpliwości, ale coś za coś :D(masz płuca)

Serdecznie dziękuję, za "oświecenie".

Mam aktualnie problem z działaniem poziomicy przewodowej. We 2-je za pomocą lejka wleliśmy prawie pełno wody. Wskazania poziomów są złe. W wężyku oprócz wody jest dużo powietrznych bąbli. Co mam zrobić? Najlepiej byłoby wejść do głębokiego jeziora - wtedy powietrze zostałoby wypchnięte do góry. Może ktoś mi doradzi?

To "skomplikowane" urządzenie nie da się zepsuć :D

Najlepsza byłaby trzecia osoba, która cierpliwie opuka rurkę, tak aby pęcherzyki powietrza zniknęły.

Wtedy poziom muisi byc jednakowy po obu stronach

Zanurzaj powoli w wiadrze z wodą poczynając od jednego końca i układając na dnie w zwoje. Jak już cała będzie pod wodą złap za oba końce i wyciągnij, jeżeli nie robiłeś tego zbyt szybko powietrza nie będzie.
Najprostszy sposob to taki jak sie zlewa np.wino :lol: jeden koniec do naczynia z wodą,ssanie i drugi puść swobodnie.Rurka ma na tyle małą średnice że woda pociągnie powietrze za sobą.Warunek: ten koniec w wodzie nie może łapać powietrza.Po skończonej pracy nie wylewaj wody tylko powieś ją gdzieś(pozomicę).Przy odrobinie wprawy sam wyznaczyś wszelkie poziomy.

Kiedyś to przećwiczyłem- najlepiej napełnić rurkę, wciągając po prostu

wodę z wiaderka jednym końcem rurki, drugi koniec w ustach.

Zero bąbelków. Oba końce trzymać mniej wiecej na tym samym

pożiomie, ten w ustach lekko wyżej. Po napełnieniu rurki zatkać

palcami obydwa końce i wyjąć z wody.

Można ale po co?? I tak patrzysz z odległośći 30-40cm,nawet jednym okiwm poziom wody zobaczysz :wink:

Zrób sobie haczyki z drutu na końcach rurek wtedy wystarczy powiesić na gwożdziach i po chwili masz poziom.

Nie musicz "celować" wodą żeby naniesć poziomy,wystarczy dodać lub odjąć brakujące cm od lustra wody

Najlepiej napełnić poziomicę swieżo przegotowaną wodą. Taka woda jest odgazowana i nie bedą się pojawiać bąbelki . Po napełnieniu najlepiej poziomicę zostawić na noc zawieszoną gzdieś w pozycji pionowej (np na drzewie, przymocowana do dachu itp.) oczywiście dwa końce na górze. Jak juz mamy taka poziomicę napełniona to nie wylewamy z niej wody do końca budowy. Jak chcemy uzywać poziomicy zimą to najlepiej napełnić ją denaturatem. Oczywiście w czasie uzytkowania naalezy pamietać aby otworzyć zaworki.

Pozdrawiam

... po ustabilizowaniu sie poziomu wody jak przestawie miarke np o 0,5cm to woda praktycznie stoii w miejscu

jesli podnosisz lub opuszczasz jeden koniec rurki, a woda pokazuje nadal poziom - to znaczy ze kupiłeś nieuszkodzona szlauchwaga i działa ona prawidłowo ...

poziomica ma pokazywac poziom

gdyby zaś poziom wody podnosił sie lub opadał - swiadczyło by to o tym ze np. ktos Ci ukratkiem wody dolewa lub przedziurawił Ci te rure ...

bo przeciez - rura nie ocean i tu zjawisko przypływów i odpływów nie wystepuje ...

chyba ... :-?

... po ustabilizowaniu sie poziomu wody jak przestawie miarke np o 0,5cm to woda praktycznie stoii w miejscu

jesli podnosisz lub opuszczasz jeden koniec rurki, a woda pokazuje nadal poziom - to znaczy ze kupiłeś nieuszkodzona szlauchwaga i działa ona prawidłowo ...

poziomica ma pokazywac poziom

gdyby zaś poziom wody podnosił sie lub opadał - swiadczyło by to o tym ze np. ktos Ci ukratkiem wody dolewa lub przedziurawił Ci te rure ...

bo przeciez - rura nie ocean i tu zjawisko przypływów i odpływów nie wystepuje ...

chyba ... :-?

Sprecyzuje moje pytanie:

Woda stoii w miejscu czyli na tej samej podziałce a nie wzgledem poziomu morza.

Poziomica działa ale przy małych ruchach rurka okolo 0,5cm woda praktycznie sie nie rusza...tzn rusza ale bardzo wolno i nie zaowazalnie.

Mozliwe ze jest to spowodowane waskimi połaczeniami miarki z rurka elastyczna...chyba ze wszystkie tak działaja leniwie?!

Dla sprawdzenia działania, rurki trzeba usytuować w jednym miejscu, koło siebie.

Poziomy w obu rurkach powinny byc jednakowe.

Przemieścić jedna z rurek w pionie. Ile czsu zabierze wyrównanie poziomów i czy wogóle nastąpi ?