Alanta 28.02.2002 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 Czytałam wypowiedź Kodi i natknęłam się na słowo, którego nie znam "szajerek" ... Może stworzymy słownik, oto propozycje z mojego regionu(w zapisie fonetycznym, bo nie wiem jak to się pisze ): "colsztok"-metrówka, przymiar budowlany, "lauba"-lukarna, "kalfas"-pojemnik na wapno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2002 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 "kwas"-wiadomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.02.2002 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 W Wielkopolsce wiele takich słów ma niemieckie korzenie:"waserwaga" - poziomica"wichajster" - drobna rzecz, której nazwy zapomnieliśmy (od "wie heiBt er?")"laubzega" - to jakaś piła, ale już nie pamiętam dokładnie jaka"krajzega" - piła tarczowa"sklep" - piwnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 28.02.2002 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 kij z wodą-poziomica:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 28.02.2002 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 Troszkę bardziej nowoczesne - "wibratorka" to szlifierka oscylacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 01.03.2002 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 01.03.2002 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Na Kurpiachkukawka - lukarnasipa - łopata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 01.03.2002 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 "majzel"-przecinak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 01.03.2002 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Alanta mam nadzieję, że wiesz co to jest jeśli nie - szajerek nie wiem po jakiemu i kto to wymyślił /nie ja/ - to taki mały baraczek, składzik, itp. Nazw w całej polsce na różne rzeczy jest masę i wolę w to nie wchodzić bo nie będę wiedział o czym mówicie. Np. żona pochodzi z Torunia i mówi, że w Toruniu mówi się przykliszczyć a u nas na pomorzu przykleszczyć. Ot ciekawe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 01.03.2002 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Nie wiem czy dobrze piszę: śrubstak - imadło,czy poza Galicją też istnieje śrubunek i półśrubunek? Ale dokładnie nie wiem co to jest - w każdym razie związane z hydraulikamii rurami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 01.03.2002 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 bukfel-piłka do cięcia metaluskoczek-zagęszczarka płytowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 03.03.2002 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2002 Niektóre z nich znałem, ale są takie, że leżałm 5 min na plecach turlając się ze śmiechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 03.04.2002 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Śrubunek ostatnio napotkałam w Castoramie w DC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 03.04.2002 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Śrubunek jest bardzo popularna nazwą kształtki gwintowanej do łatworozłącznych połączeń rur. Nazwę tą spotyka się nawet w literaturze. Występują dwa rodzaje śrubunków:-holender - z uszczelką gumową lub klingierytową zwany inaczej dwuzłączką,-śrubunek mosiężny stożkowy zwany złączką grzejnikowa.Dawniej kiedy śrubunki nie były dostępne połączenia łatworozłączne były wykonywane na długi gwint. Na jednej rurze nacinany byłgwint normalny, a na drugiej trzy razy dłuższy. Do kompletu takiego połączenia potrzebna była mufka zwana złączką nakrętną i przeciwnakrętka, no i oczywiście len czesany, lub konopie czesane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 04.04.2002 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 No i mamy wachowy opis rzeczy, której nazwa bardzo mnie rozbawiła!!!! Dzięki Sanipro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 04.04.2002 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 Tradycyjne nazwy kstałtek są bardziej akceptowane przez hydraulików, ponieważ są prostsze od handlowych, takich jak:- złączka dwuwkrętna,- złączka wkrętno-nakrętna itp.Czasami nawet fachowcy maja z tymi handlowymi problem.Nowe oficjalne nazwy nie zawsze się przyjmują i obok nazwy poziomica funkcjonuje naleciałość z niemieckiego waserwaga, ale znalazła się polska nazwa stworzona oddolnie to jest - kij z wodą. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-07-18 01:59 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 04.04.2002 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 Te handlowe nazwy są dla takich jak ja, które od wielkiego święta (a prawie była Wielkanoc) biegają gorączkowo po dziale hydraulicznym, szukając w amoku czegoś czego na oczy nie widziały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 13.04.2002 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2002 Można spotkać się z takimi okreśśleniami jak:welbunek - strop,framuga - ościeżnica,glajch - zaprawa murarska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Opaves 21.04.2002 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2002 To ja jeszcze dodam ze Śląska: malta, maras = beton, spaprać robotę = chyba się każdy domyśli )) Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 23.04.2002 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2002 Kaczka - Tak hydraulicy nazywają (obecnie rzadko używany) żeliwny, wannowy syfon nadstropowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts