monieq 02.06.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 w moim mieszkaniu na 3 pietrze prawie od poczatku maja zanika cisnienie zimnej wodyw dzien jest jako tako ale tragedia jest od 22/23 do 5/6 ranokiedys wstalam o 5tej - woda prawie w ogole nie leciala a czesto myje sie ok 22/23 to po prostu nie ma sensu uzywac przysznica bo leci strumyczek w spoldzielni twierdza, ze z innych blokow tez sa zgloszenia, ale tlumaczy to tym, ze ludzie podlewaja ogrodki w czasie upalow - mieszkam pod W-wasasiadka z dolu tez narzekala swego czasuw zakladzie melioracyjnym, czy jak to sie tam nazywa, wciskaja mi kit z tymi ogrodkamia ja sie wkurzami mam pytanie - czy jest na nich wszystkich jakis bat i czy moge sie ubiegac o rabat w ramach reklamacji - czy w umowach z zakladami sa zagwarantowane jakies parametry dostarczanej wody - cisnienie npplace ciezka kase za ta wode, ktora jest drozsza niz w innych miejscowosciach i naprawde nie satysfakcjonuje mnie tekst pana z zakladu, ze place tylko za wode wykorzystana przeciez, wiec on nie wie o co mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 03.06.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Sprawę ciśnienia wody wypływającej z punktów czerpalnych w mieszkaniu reguluje ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690) § 114. 1. Ciśnienie wody w instalacji wodociągowejw budynku, poza hydrantami przeciwpożarowymi, powinnowynosić przed każdym punktem czerpalnym niemniej niż 0,05 MPa (0,5 bara) i nie więcej niż 0,6 MPa(6 barów).2. Jeżeli minimalne ciśnienie, określone w ust. 1,nie może być uzyskane ze względu na występujące stalelub okresowo niedostateczne ciśnienie wody w sieciwodociągowej, należy zastosować odpowiednie urządzeniatechniczne, zapewniające wymaganą jego wielkośćw instalacji wodociągowej w budynku. Brak wymaganego przepisami ciśnienia, to jest niedotrzymanie wymaganych standardów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monieq 03.06.2007 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 dzieki wielkie, przesledze to i zareklamujezobaczymy jaki skutek to odniesie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 27.05.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 podciągnę i zapytam co zrobić jeśli przy wodomierzu(na dole w kotłowni) mam niecały 1 bar(czyli wymagania ustawy są spełnione), ale jak odkrece wodę na górze to ona nie leci...Nie mówiąc już o tym, żeby włączyć jednocześnie pralkę i np. umyć ręce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.05.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 podciągnę i zapytam co zrobić jeśli przy wodomierzu(na dole w kotłowni) mam niecały 1 bar(czyli wymagania ustawy są spełnione), ale jak odkrece wodę na górze to ona nie leci...Nie mówiąc już o tym, żeby włączyć jednocześnie pralkę i np. umyć ręce... Jak odkręcisz kran na górze to woda nie leci, ale bez włączonej pralki możesz umyć ręce? Tak wynika z Twojej wypowiedzi. Problem może być ukryty w wadach instalacji. Przejrzyj całą. Jeśli jesteś pewny, że to problem ciśnienia zasilania to podjedź do dostawcy i popytaj jak to wygląda bo pewnie nie tylko ty masz taki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 27.05.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Myślę, że może to być wynik dławienia. Dla przykładu zasuwa na przyłączu jest tylko częściowo otwarta. Przed wodomierzem jest filtr mechaniczny (sitko). Być może jest zanieczyszczony zanieczyszczeniami jakie znajdują się w wodzie. w wodzie. Inna możliwość, to co pisze zbigmor - jakieś dławienie w wewnętrznej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 28.05.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 dzięki, ale sąiedzi też mają kiepsko, czyli to chyba nie jest wina instalacji...oczywiście trochę zagmatwałam i przejaskrawiłamręce można umyć na górze, ale wziąć prysznic to już nie bardzo.dzwoniłam do dostawcy mówił, ze to wina słabej(starej?) przepompowni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.05.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 dzięki, ale sąiedzi też mają kiepsko, czyli to chyba nie jest wina instalacji... oczywiście trochę zagmatwałam i przejaskrawiłam ręce można umyć na górze, ale wziąć prysznic to już nie bardzo. dzwoniłam do dostawcy mówił, ze to wina słabej(starej?) przepompowni... Stara, czy nie powinna być utrzymana w dobrym stanie technicznym. Prawdopodobnie jest za słaba bo gdy była budowana to odbiór był sporo mniejszy. Niech wszyscy męczą odpowiedzialnych za przepompownię o modernizację. Jak nikt nie narzeka to nikt nic nie będzie robił. Jak ciśnienie jest rzeczywiście tak słabe to latem pod wieczór powinno momentami wody brakować (kąpiele, podlewanie) i to trzeba reklamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 28.05.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 dokładnie tak jestlatem jest zdecydowanie gorzej niż zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newbie 07.01.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Ale pytanie moje jest takie: czy te min 0.5 bara należy przemnożyć przez ilość punktów poboru wody? Bo tak mi się to wydaje - przecież 0.5 bara na całe mieszkanie to jest tak jakby w ogóle wody nie było. W związku z tym jeśli mam 6pkt poboru wody (zmywarka, dwa krany, pralka, kibel i kabina prysznicowa) to mam prawo żądąc ciśnienia na wejściu przy wodomierzu min 3bar? Zainstalowałem sobie niedawno hydrofor w piwnicy. Mieszkam w 2-piętrowej kamienicy. Ciśnienie wody na dole na całą kamienicę (3 mieszkania) jest mniejsze jak 2bary! Po zainstalowaniu hydrofor podwyższa je do 4-5bar ale wynikł nagle problem, że sąsiad z parteru skarży się, iż mój hydrofor dławi jemu ciśnienie. Od jednej rury doprowadzającej wodę idą dwa piony - jeden tylko do sąsiada na parterze i do niego nie jest podłączony hydorofor i drugi pion do dwóch mieszkań wyżej wspólny (podpięty pod hydrofor). W związku z tym czy istnieje jakaś możliwość podłączenia tego by sąsiadowi to nie powodowało kłopotów? Ponadto jeśli zgodnie z zacytowaną ustawą z Dz. U. "zapewniłem sobie urządzenie techniczne " itd. to czy wspólnota mieszkaniowa może mi zarzucić nielegalne zamontowanie hydroforu? Czy w ogóle tu coś może być nielegalnego? Proszę o odp bo nie wiem jak mam sobie z tym poradzić. Nie po to wydałem ponad 2 tysiące by to mi rdzewiało bezczynnie w piwnicy i nadal męczył się z brakiem ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crab 07.01.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 pytanie moje jest takie: czy te min 0.5 bara należy przemnożyć przez ilość punktów poboru wody? Bo tak mi się to wydaje - przecież 0.5 bara na całe mieszkanie to jest tak jakby w ogóle wody nie było. W związku z tym jeśli mam 6pkt poboru wody (zmywarka, dwa krany, pralka, kibel i kabina prysznicowa) to mam prawo żądąc ciśnienia na wejściu przy wodomierzu min 3bar? Odpowiem pytaniem.... Mam cztery łazienki/toalety średnio po 4-6 punktów (spłuczka, bidet, prysznic/wanna, zlew/dwa zlewy etc) , dwie kuchnie (zlew, zmywarka, lodówka), pralnię, garażową umywalnię i cztery punkty poboru na ogródku. Jakieś 30-40 punktów poboru wody. To mam prawo żądać na wodomierzu ciśnienia minimum 15-20bar? W teorii uznaje się, że zakład wodociągowy powinien dostarczyć wodę dla mieszkań do 4-5 piętra.... ale teoria a praktyka to dwie różne sprawy. Jeśli brakuje Tobie ciśnienia to sam musisz sobie radzić stosując hydrofor.... tak gdzieś było zapisane w przepisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newbie 08.01.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Odpowiem pytaniem.... Mam cztery łazienki/toalety średnio po 4-6 punktów (spłuczka, bidet, prysznic/wanna, zlew/dwa zlewy etc) , dwie kuchnie (zlew, zmywarka, lodówka), pralnię, garażową umywalnię i cztery punkty poboru na ogródku. Jakieś 30-40 punktów poboru wody. To mam prawo żądać na wodomierzu ciśnienia minimum 15-20bar? W teorii uznaje się, że zakład wodociągowy powinien dostarczyć wodę dla mieszkań do 4-5 piętra.... ale teoria a praktyka to dwie różne sprawy. Jeśli brakuje Tobie ciśnienia to sam musisz sobie radzić stosując hydrofor.... tak gdzieś było zapisane w przepisach. No dobrze - więc zastosowałem hydrofor a teraz wspólnota na mnie z tzw. "mordą" że nie mam pozwolenia, że wodę zabiera innym itp. Czy mam się tym przejmować? Nawet mi zarzucili, że ja sobie nielegalnie to zamontowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts