Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów.

Jestem w trakcie (na początku) budowy mojego domku, do którego to próbuję dobrać odpowiednie grzejniki. Moje preferencje to REGULUS. Pojawiają się jednak pewne niedopowiedzenia, których nikt nie potrafi (albo nie chce) mi wyjaśnić – włączając w to samą firmę Regulus.

Otóż, z pewnych względów kocioł gazowy, kondensacyjny, firmy Vaillant (zamontowany w moim domku) posiadać będzie moc 21 kW (NIE MOŻE MIEĆ MNIEJ!), z możliwością modulowania od 33 %, czyli moc kotła z modulacją zawierać się będzie w przedziale około 7 do 21 kW.

Zapotrzebowanie domku na moc cieplną to około 9 kW, grzejniki dobrano (próbuję dobrać) na moc grzewczą 10 kW przy temperaturze zasilającej 55/45/20 C.

Podczas normalnej pracy, w warunkach przejściowych (jesień, wiosna) zapotrzebowanie na moc grzewczą będzie znacznie mniejsze.

Proszę mi odpowiedzieć na następujące pytania:

1.

Jak będzie zachowywał się TEN kocioł podczas zapotrzebowania na moc grzewczą np. 2 kW, biorąc pod uwagę bardzo małą pojemność wodną grzejników – czy nie będzie występował tzw. efekt migotania (częste załączenia i wyłączenia palnika?).

2.

Biorąc pod uwagę warunki opisane w punkcie pierwszym, jak zachowa się kocioł, jeżeli np. zamknięty zostanie przepływ wody we wszystkich grzejnikach z głowicami termostatycznymi (osiągnięty zostanie punkt zadania temperatury), a jedynymi grzejnikami z otwartym przepływem będą trzy grzejniki RD6/100 zainstalowane w salonie. Nie dosyć, że zapotrzebowanie na moc w salonie w danej chwili będzie wynosić np. 0,5 kW (minimalna moc kotła to 7 kW!!!), to jeszcze nie będzie przepływu w pozostałych grzejnikach.

3.

Jeżeli wyżej opisane przypadki to problem (niebezpieczeństwo szybkiego zużycia kotła, niższa sprawność), to jak go rozwiązać. Moc kotła nie podlega wymianie – musi nagrzać jeszcze c.w.u..

4.

Jak zachowują się w w/w przypadkach zwykłe grzejniki (duża pojemność wodna - duża bezwładność – brak efektu migotania?).

Firma Regulus odpowiedziała mi jedynie, iż do zapotrzebowania w energię na poziomie 10 kW, kocioł powinien mieć zmodulowany palnik na 8-9 kW przy -20 st. C na zewnątrz; a co z pozostałymi przypadkami (jesień, wiosna, przypadki wymienione wyżej)!?

Kupując grzejniki Regulus, chcę mieć absolutną pewność, iż wszystko będzie działało należycie i decyzja ta nie spowoduje np. szybkiego zużycia kotła, zwiększenia zużycia gazu, etc..

Proszę Forumowiczów o wszelkie sugestie, opinie itp.

https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę przeglądać odpowiednie posty. Już o tym pisałem.

To oczywiste. Podczas dużych mrozów wszystko będzie działać poprawnie.

Podczas okresów przejściowych na pewno dojdzie do tak, jak Pan to nazwał migotań palnika. Problem pogłębi się znacznie w przypadku drugim, gdy zapotrzebowanie na moc grzewczą będzie jeszcze mniejsze.

Co to oznacza? Ano szybkie zużycie palnika, kiepską sprawność kotła i ogólny bezsens zakupu kotła kondensacyjnego.

Propozycje:

Założyć grzejniki płytowe, stalowe: Purmo, Kermi itp.

Oczywiście można założyć dwa kotły: oddzielny do grzejników, oddzielny dla wody użytkowej. Rozwiązanie to niestety jest mało ekonomiczne. Można oczywiście także zwiększyć pojemność wodną układu. Pociąga to za sobą także dodatkowe koszta, jak i wygląda mało estetycznie.

Grzejniki Regulus - O.K., ale nie za wszelką cenę. Przeraża mnie lansowanie takiego rozwiązania przez niektóre osoby na forum za wszelką cenę!!!

Jestem doświadczonym instalatorem układów CO, CWU. Nie produkuję niczego i absolutnie nie mam żadnego interesu w proponowaniu takich, a nie innych rozwiązań.

https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/#findComment-1816141

Nie bardzo rozumiem dlaczego ten "nadmiar" mocy dla CWU. W "normalnych" warunkach 10kW wystarcza na pogodzenie CO i CWU - tak sądzę.

Co do meritum sprawy. Zbiornik buforowy załatwia opisywany problem - nie powodując (w ogólnym bilansie) zwiększenia zużycia gazu. Im wiekszy zbiornik (bufor) tym stabilniejsza praca kotła.

https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/#findComment-1816163

Nie bardzo rozumiem dlaczego ten "nadmiar" mocy dla CWU. W "normalnych" warunkach 10kW wystarcza na pogodzenie CO i CWU - tak sądzę.

Co do meritum sprawy. Zbiornik buforowy załatwia opisywany problem - nie powodując (w ogólnym bilansie) zwiększenia zużycia gazu. Im wiekszy zbiornik (bufor) tym stabilniejsza praca kotła.

Nie drogi Panie. 10 kW to dużo za mało na komfort C.W.U. Oczywiście taka moc wystarczy, szczególnie z dodatkowym naczyniem buforowym, najlepiej jeszcze warstwowym, niemniej jednak nie można tego nazwać komfortem!

Moc rzędu 20-25kW to absolutne minimum dla zapewnienia bezproblemowego poboru ciepłej wody w kilku punktach jednocześnie: prysznic, kuchnia itp.

A co do meritum sprawy, to wspomniałem o dodatkowym zbiorniku buforowym, nazywając to zwiększeniem pojemności układu. Nadmieniłem jednak, że pociąga to za sobą dodatkowe koszta, a także wygląda mało estetycznie. W ogólnym bilansie znacznie taniej jest nie kupować regulusów, nie kupować bufora i całego osprzętu, a wielkość zładu powiększyć poprzez zmianę typu grzejników. Automatyka nowoczesnych kotłów bezproblemowo poradzi sobie z taką bezwładnością. Oczywiście nie może być mowy wówczas o nagłych (szybkich) zmianach temperatury w pomieszczeniach - znaczna bezwładność układu.

Oczywiście można powiększać sprawność układów grzewczych za wszelką cenę. 1-5% większa sprawność i kilka tysięcy mniej w kieszeni. Może jak na świecie zabraknie źródeł energii będzie to opłacalne, na razie nie jest.

https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/#findComment-1816183

Zbiornik buforowy odpada. Już jeden mam (120l) na cele c.w.u., na drugi nie ma po prostu miejsca, a i chyba szkoda pieniędzy.

Żegnajcie Regulusy?

Naprawdę nie ma innej możliwości pogodzenia zaistniałych problemów?

https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/#findComment-1816204

Zbiornik buforowy odpada. Już jeden mam (120l) na cele c.w.u., na drugi nie ma po prostu miejsca, a i chyba szkoda pieniędzy.

Żegnajcie Regulusy?

Zupełnie nie rozumiem po co tak wielka moc (20 kW) przy zapotrzebowaniu

10 kW ?????

Piszesz, że masz już zbiornik 120l CWU, więc tak jak pisał sSiwy12 to 10 kW

w zupełności wystarczy.

Trzy grzejniki w salonie bez głowic termostatycznych i dobry elektroniczny regulator temperatury ze zwłoką zadziałania powinny rozwiązać sprawę.

Jedyny minus to to, że w pewnych warunkach kocioł będzie się częściej załączał.

https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/#findComment-1816238

Żegnajcie Regulusy?

Zupełnie nie rozumiem po co tak wielka moc (20 kW) przy zapotrzebowaniu

10 kW ?????

Piszesz, że masz już zbiornik 120l CWU, więc tak jak pisał sSiwy12 to 10 kW

w zupełności wystarczy.

Trzy grzejniki w salonie bez głowic termostatycznych i dobry elektroniczny regulator temperatury ze zwłoką zadziałania powinny rozwiązać sprawę.

Jedyny minus to to, że w pewnych warunkach kocioł będzie się częściej załączał.

DEJA VU

cytat 1:

"...posiadać będzie moc 21 kW (NIE MOŻE MIEĆ MNIEJ!)..."

cytat 2:

"...Nie drogi Panie. 10 kW to dużo za mało na komfort C.W.U. Oczywiście taka moc wystarczy, szczególnie z dodatkowym naczyniem buforowym, najlepiej jeszcze warstwowym, niemniej jednak nie można tego nazwać komfortem!
    Moc rzędu 20-25kW to absolutne minimum dla zapewnienia bezproblemowego poboru ciepłej wody w kilku punktach jednocześnie: prysznic, kuchnia itp. ..."

z życia wzięte:

Mój kolego pobudował dom o podobnej kubaturze do mojego. W projekcie miał kocioł gazowy 24 kW z zasobnikiem c.w.u. 150 l. Pewien fachman stwierdził, iż kocioł jest przewymiarowany i kazał założyć 10 kW. Kolega nieufny nikomu założył 14 kW.
    Epilog: wieczne problemy z P Ł Y N N O Ś C I Ą ciepłej wody, występujęce np. po kąpieli żony - zurzywa cały zapas. Na nagrzanie następnej partii trzeba trochę poczekać, ponieważ moc 14 kW nie wystarcza do nagrzewania online podczas dużego zapotrzebowania.
    Takich przypadków znam więcej.

Wniosek:

MOC KOTŁA NIE PODLEGA DYSKUSJI!!!!!!!!

https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/#findComment-1816280

z życia wzięte:

Mój kolego pobudował dom o podobnej kubaturze do mojego. W projekcie miał kocioł gazowy 24 kW z zasobnikiem c.w.u. 150 l. Pewien fachman stwierdził, iż kocioł jest przewymiarowany i kazał założyć 10 kW. Kolega nieufny nikomu założył 14 kW.

Epilog: wieczne problemy z P Ł Y N N O Ś C I Ą ciepłej wody, występujęce np. po kąpieli żony - zurzywa cały zapas. Na nagrzanie następnej partii trzeba trochę poczekać, ponieważ moc 14 kW nie wystarcza do nagrzewania online podczas dużego zapotrzebowania.

Policzmy. Zbiornik CWU 120l o temp. około 53 stopni celcjusza. Pojemność wanny - około 100l

Wniosek: moc kotła zbyt mała, bo 21kW

nie wystarcza do nagrzewania online podczas dużego zapotrzebowania.

Może jest to przewrotne, ale realne. Nawet przy 21kW czas oczekiwania i tak będzie znaczny - zapomnij o "online"

https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/#findComment-1816290

z życia wzięte:

Wniosek:

MOC KOTŁA NIE PODLEGA DYSKUSJI!!!!!!!!

Przy mocy 21 kW czas nagrzewania zbiornika 120l przy dT=40 wyniesie ok 16 min.

a przy 10 kW będzie ponad 2x więcej czyli ok. 33 min.

albo inaczej:

- 10 Kw - wydajność (dT=40) - 3,57 l/min

- 21 kW - wydajność (dt=40) - 7,5 l/min

Jakoś nie mogę zrozumieć, ze 10 kW nie moze wystarczyć dla zapewnienia odp. ilości wody na potrzeby CWU ....

Moja siostra ma piec miałowy stałopalny i zasobnik 120l z płaszczem o mocy

chyba ok. 7-8 kW i bez problemu starcza dla 4 osób, w tym dwoje nastolatków, którzy nie wiedzą co to oszczedność .... :lol:

https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/#findComment-1816668

Gdybym miał zaproponować jakieś rozwiązanie to radził bym kociołek Vaillanta o mocy 12 kW i do tego zasobnik 160L ACV(obowiązkowo) i ładowanie zasobnika ustawił bym na równoległe z co i to powinno rozwiązać problem
https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/#findComment-1816791

Nie można tak projektować instalacji, że do kotła o mocy 20 kW podpina się jeden grzejnik 2 kW i uważa, że będzie dobrze. Chcesz aby dobrze działała instalacja na regulusach czy innych grzejnikach to zamontuj grzejniki o takiej mocy aby odbierały moc z kotła przy jego pełnej modulacji. Zamiast 10 grzejników po 1 kW daj 10 po 2 kW. Odbiorą one całe wyprodukowane ciepło z kotła.

Nie ma się co bać dużej teoretycznej mocy grzejników.

Problemem jest też często dodatkowo ustawianie niskiej temperatury zasilania. Montuje się grzejniki o i tak za małej mocy jak na kocioł a ta moc jest wyliczana przy parametrach np. 70/55. potem ustawia się temperaturę zasilania np 50 bo usłyszało się o kondensowaniu. Moc grzejników spada do 50%. :-?

https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/#findComment-1816809

Żegnajcie Regulusy?

Można zastosować sprzęgło hydrauliczne i po stronie instalacji dodatkową pompę za sprzęgłem do mieszania w grzejnikach a przy tej dodatkowej pompie zawór nadmiarowo upustowy 8) [/url]

https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/#findComment-1816853

Panowie! Powolutku!

Ja już posiadam kocioł. Jest to Vaillant VSC ecoCOMPACT, o mocy 21 kW. Kosztował mnie prawie 10.000 zł i nie będę go wymieniał!!!

W projekcie domku mam zastosowany kocioł 24 kW, czyli i tak go zmniejszyłem.

Wszelkie dywagacje na temat zmiany mocy kotła są więc już po fakcie.

Co do porad Pana "Jezier". Grzejniki są dobrane na około 10 kW przy 55/45/20, co napisałem na samym początku! Czyli w temperaturze odpowiednio wyższej osiągną te 20 kW. Problem dotyczy jednak specyficznych warunków pracy, które to opisałem na samym początku i dotyczy MIGOTANIA kotła.

Co do wypowiedzi Pana slawek_wlkp 33 minuty do 16 to dla mnie kosmos (nie pokusiłem się o samodzielne wyliczanki).

Pan mariobros35 rzucił mi pewien pomysł, którego nie rozumiem (jestem kompletnym laikiem). Muszę poszperać trochę w necie co to w ogóle jest.

Dziękuję wszystkim za burzliwą dyskusję: Paweł K.

https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/#findComment-1817033

Żegnajcie Regulusy?

Można zastosować sprzęgło hydrauliczne i po stronie instalacji dodatkową pompę za sprzęgłem do mieszania w grzejnikach a przy tej dodatkowej pompie zawór nadmiarowo upustowy 8) [/url]

mario, sprzęgło stosuje się do rozdziału obiegu kotłowego i obiegów grzewczych, to tak w skrócie, bo sprzęgło nie ma nic do tego przypadku,

pawel07 żeby kocioł nie taktował, musisz zwiększyć objętość całego układu,

jak napisałeś bufor odpada, pozostaje więc zastosowanie większych grzejników płytowych,

policz sobie grzejniki na temperatury 45/35/20, da Ci to większą sprawność kondensata i uchroni go przed taktowaniem,

Regulusy odpadają

https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/#findComment-1817176

Żegnajcie Regulusy?

mario, sprzęgło stosuje się do rozdziału obiegu kotłowego i obiegów grzewczych, to tak w skrócie, bo sprzęgło nie ma nic do tego przypadku,

pawel07 żeby kocioł nie taktował, musisz zwiększyć objętość całego układu,

jak napisałeś bufor odpada, pozostaje więc zastosowanie większych grzejników płytowych,

policz sobie grzejniki na temperatury 45/35/20, da Ci to większą sprawność kondensata i uchroni go przed taktowaniem,

Regulusy odpadają

Tak jak napisałeś sprzęgło służy do rozdziału układu kotłowego od obiegów grzewczych w tym wypadku instalacji c.o z regulusami a autor wądku podnosił problem co będzie jeżeli pozamykają się wszystkie termostaty na grzejnikach typu regulus w przypadku sprzęgła hydraulicznego będzie przepływ pomiedzy kotłem gazowym a sprzęgłem,natomiast pąpa która będzie zainstalowana pomiędzy sprzęgłem a instalacją c.o dzięki zastosowaniu zaworu nadmiarowo upustowego też nie pędzie pracowała bez przepływu czynnika grzewczego :wink:

https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/#findComment-1817226

Dziękuję Ci 1950.

Tak jak nieśmiało myślałem: Regulusy się po prostu nie nadają.

Zastosuję grzejniki płytowe, myślę o Buderusach: niezła jakość, niezła cena.

Tym oto stwierdzeniem kończę debatę na temat wyboru grzejników.

A swoją drogą ciekawe co na ten temat ma do powiedzenia producent grzejników REGULUS - najlepszych na rynku?!

https://forum.murator.pl/topic/80348-regulus-a-ma%C5%82y-z%C5%82ad/#findComment-1817240