Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LODÓWKA, wybór lodówki - watek zbiorczy: modele, opinie, przydatne funkcje

zuzka

Recommended Posts

Co do lodowek amiki to poza ladnym wnetrzem (tym wlasnie przyciagaja) nie sa to lodowki godne polecenia.

Mam wolnostojącą lodówkę Amica od 10 lat. No cóż, nie polecam tego g... nikomu.

Teraz chce mieć w zabudowie. Podoba mi się Liebherr ICUS 30130 cena też przystępna ok. 2000.

A może Elektrolux ?

• Odpowiedzi 630
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

witam .

mam dylemat ,muszę kupić lodówkę do 2 tysięcy zł. ale nie wiem jaką.co sądzicie o firmie indesit i ariston. chcę aby taka chłodziarko zamrażarka chodziła wiele lat no i żeby był przyzwoity serwis. może wiecie jaka firma najlepiej się specjalizuje w lodówkach. napiszcie jakie macie i czy jesteście z nich zadowoleni.

zależy mi też aby lodówka miała system no frost i powłoke antybakteryjną.

pozdrawiam.

przerobiliśmy Indesit z jednym agregatem (zepsuła się po 6 latach- nikt nie chciał naprawić poniżej 500 zł)

kupiliśmy Electrolux z dwoma agregatami (działa super)

i co... i w miedzyczasie znalazł się pan, który naprawił Indesita za 220zł i hula jak burza...

a na poważnie dwa agregaty są po to, żeby nie chłodziła co chwilę zamrażarki jak otwiera się tylko lodówkę oraz łatwo jest umyć bo jedno działa drugie się myje. aha, i żeby lodówka miała samorozmrażanie, ale to już chyba standard.

przerobiliśmy Indesit z jednym agregatem (zepsuła się po 6 latach- nikt nie chciał naprawić poniżej 500 zł)

kupiliśmy Electrolux z dwoma agregatami (działa super)

i co... i w miedzyczasie znalazł się pan, który naprawił Indesita za 220zł i hula jak burza...

a na poważnie dwa agregaty są po to, żeby nie chłodziła co chwilę zamrażarki jak otwiera się tylko lodówkę oraz łatwo jest umyć bo jedno działa drugie się myje. aha, i żeby lodówka miała samorozmrażanie, ale to już chyba standard.

Tutaj nie do końca się zgodzę. Jeszcze kilka lat temu ludzie tak myśleli. Dwa agregaty to coś! Jedno się myje i/lub rozmraża, drugie w tym czasie działa itd.

Teraz odchodzi się już od chłodziarko-zamrażarek dwuagregatowych. Wystarczy prześledzić najnowsze modele dobrych producentów: Miele, AEG, Bosch lub nawet Elektrolux. Mają jeden agregat.

Dlatego, że inne systemy zastosowane w tych lodówkach powodują takie udogodnienia, że drugi agregat tylko zbytecznie generuje większy pobór prądu oraz jest potencjalnym źródłem awarii .

Wszystkie najnowsze urządzenia dobrej klasy mają no frost, samorozmrażanie i pozwalają na bezproblemowe umycie jednej komory bez opróżniania drugiej. I to nawet z kompletnie wyłączonym agregatem i bez poboru prądu utrzymując zadaną temperaturę tej drugiej komory jeszcze przez wiele godzin...

Ze sprzętu w normalnej cenie polecam siemensa lub boscha. Miele to zdecydowanie wyższa półka cenowa. Indesit i Ariston to ten sam producent, z tym, że Ariston jest produktem z trochę wyższej półki niż Indesit. Mamy też lodówkę Electroluxa i nie polecam jej specjalnie. Jej głównym mankamentem jest praktycznie brak możliwości ponownego otwarcia po wcześniejszym zamknięciu. Trzeba chwilę odczekać. Mnie osobiście to denerwuje. W Boschu nie było takich problemów. Super sprzęcik.

Witam

A ja nieustannie polecam Liebherra, lepiej zainwestować trochę więcej na początku ale później mieć spokój na wiele lat. Sama jestem posiadaczką takowej i do tej pory musiałam w niej wymienić jedynie rączkę i to za sprawą mojego dziecka :wink:

pozdrawiam

O tak - o tak - mnie moja też bardzo się podoba :)

Pozdrawiam

Nie polecam Aristona. Mnie skusił naprawdę ładny design, energooszczędność i niezła pojemność. Niestety w ciągu 4 lat lodówka zepsuła sie poważnie 2 razy. pierwszy raz mieśiąc po dwuletniej gwarancji - po awarii zasilania lodówka rozmroziła się i aluminiowy parownik sie rozszczelnił i wyciekł czynnik chłodzący. W serwisie zaofeowano mi .. wymiane całego "tyłu" czyli ze starej lodówki zostałyby mi tylko drzwi - koszt około 1600pln . Ale znalazłem fachurę co zrobił mi parownik (kilkanaście metrów rurki) z miedzi. Niedawno znowu był wyciek z innej niewymienionej części.

Mam taką dwumetrową lodówkę i cały czas głośno chodzi i słychać że sie cos tam przelewa i bulgocze. Drugi raz Aristona/indesita nie kupię.

pozdrawiam

A co na temat Whirlpool?

Osobiscie mam lodowke wlasnie tej firmy Whirlpool. Wybralem glownie ze wzgledu na 7 lat gwarancji, popsula sie po 4 latach (nieszczelnosc w kompresorze), wymienilem na nowszy model, bo tamtych juz nie bylo. 7 lat spokoju jest nie do pogardzenia. Wnetrze estetyczne, wygodne i solidne. Niestety zdaje sie ze juz nie daja tak dlugiej gwarancji, a szkoda. Na temat nowych modeli (aktualnie dostepnych) niestety nie moge sie wypowiadziec.

Zanussi padła zaraz po gwarancji w sposób nienaprawialny (albo za ciężką kasę).

Przyglądałem się lodówkom Beko.

Miały najmniejsze zużycia energii (klasa A+).

Jedna rzecz mi podpadła: wyprodukowano w Rumunii.

Ale.... w końcu te inne "firmowe" też już robią byle gdzie.

Póki co głaszczę moją ruską Mińsk.Wygląda na to że przeżyje wszystkie inne.

Niestety moja małżonka nie chce wpuścić jej do nowego domku. :(

a co sądzicie o tej lodówce, mam zamiar ją kupić.

http://www.maximedia.pl/?c=lodowki&p=siemens_kg_39_nx70

tylko że nie wiem jak jest z serwisem na terenie szczecina. czy ta firma ma dobry serwis ?

Bardzo dobry wybór. Będziesz zadowolony/a. Koncern BSH to jedna z lepszych firm w tej branży. Dotyczy to także rynku polskiego.