Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie dotyczące ptaków.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie wiem jak na dachu ale na drzewku owocowym polecono mi powiesić płyty CD. I faktycznie - powiesiłem dosłownie dwie sztuki od nasłonecznionej strony i pomogło. Może pokombinuj z tą metodą jakoś. A co do ptaszków nieszczęsnych. Na wiosnę przy wejściu do domu jakieś małe ptaszki zrobiły sobie w szczelinie dachu gniazdo. Były małe i cieszyliśmy się bo fajnie popiskiwały .... Czar prysł jak ptaszki odleciały a w domu pojawiły się pchły. Nie mieliśmy pomysłu skąd. Namierzyliśmy je, że najwięcej jest przy wejściu. I tak jakoś ich pojawienie się połaczyliśmy z obecnością gniazda ptaszków. Po dogrzebaniu się do niego okazało się, że dwa pisklaki zdechły a pcheł były całe kłęby. Więc tak ku przestrodze - uważajcie na ptasie gniazda w swoim bliskim otoczeniu

JoShi napisał:
  xymox napisał:
nie wiem jak na dachu ale na drzewku owocowym polecono mi powiesić płyty CD.

To jeszcze popsiukaj to drzewko jakąś chemią, żeby Ci robaki nie zjadły drzewka i owocków...

nie ma ani jednej czereśni - wszystko zmarzło :cry: a w zeszłym roku miałem dwie skrzynki z jednego drzewa ......

A u mnie co roku przylatują szpaki i zakładają gniazda pod dachówkami (jak pierwszy raz to zobaczyłam, to nie pozwalam zrobić uszczelki). Trochę co prawda paprają, ale na początku czerwca odlatują bez pożegnania :cry: i można się zabrać za sprzątanie (czego deszcz nie zmyje). Za to zjadają mnóstwo robactwa .... Wiem, że potem przylecą ogołocić drzewka w sadzie, ale mimo to każdej wiosny czekam, czy wr.ócą ...

ja mam problem z gołębiami. to jakaś plaga, ciągle siedzą na dachu - rysują mi blachę, nie wspomnę o odchodach. :evil: :evil: nie wiem co z nimi zrobić bo jest ich strasznie dużo. siedzą sobie szeregiem na szczycie i kominach i radośnie gruchają a ja mało zawału nie dostane jak to widzę. pomocy !!!!!!!!!! :( :(