Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie zainstalować kiedy nie mam jeszcze gazu?

Recommended Posts

Mam ogromny dylemat. :-? W najbliższą zimę chcielibyśmy już mieszkać w naszym domku, ale pojawia się problem z ogrzaniem.

Gazu ziemnego nie mamy, ale jest duża szansa że za roku max 2 może być już gaz. Kominek będziemy mieli, ale jesteśmy w domu nieobecnie po co najmniej 9 godzin dziennie więc nie zdołamy kominkiem ogrzac domu.

Jakie ogrzewanie teraz zastosować, aby nie ponieść zbyt dużych kosztów zarówno instalacyjnych jak i eksploatacyjnych, przy założeniu że później będzie gaz ziemny.

Napewno spotkaliscie się z takim dylematem, jak rozwiązaliście ten problem. :roll:

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u nas jest podobna sytuacja.

mamy w całym domu ogrzewanie podłogowe niskotemperaturowe. do tego będzie duży zbiornik buforowy z grzałką elektryczną- grzany w II taryfie. Gdy dojdzie gaz to wodę będzie podgrzewać piec CO gazowy. Zbiornik na CWU również elektryczny z wężownicą na czas dodania gazu.

jesteśmy w podobnej sytuacji, podpisaliśmy umowę z dragongazem (tankowanie gazu i dzierżawa)na rok. Wybraliśmy takie rozwiązanie, ponieważ nie będzie później problemu ze zmianą instalacji...Kominek to u nas też tylko dodatek, a nie pełna alternatywa.

Wracając do gazu, pod koniec tego roku obiecują nam gaz ziemny, wtedy odłączamy butlę, przezimujemy ją do wygaśnięcia umowy a za gaz, który nie zużyliśmy jeszcze nam oddadzą.

Sprawdź taką możliwość, pozdrawiam :wink:

• 3 weeks później...

mam taki sam problem i wybrałem jako rozwiązanie tymczasowe pelety.

Są stosunkowo tanie, nie brudzą, piec jest automatyczny, zasobnik robię większy ale w standardzie jest taki który wystarcza na 7 dni.

dla mnie to dobre rozwiązanie tymczasowe nawet na kilka lat i nie mam żadnej butli na działce, a ogrzewanie + cwu średnio za m-c wynosi ok 300 zł więc do przyjęcia

PS

GAz miał być już w tym roku :) - liczę ze będzie do 2012 :)

Jestem na etapie gazu z butli mam miec gaz ziemny za ok 2 lata. Mam oferty Shell gaz, Orlen Gaz, Gazpol i Bałtyk gaz, nie slyszalem o podpisywaniu na iles tam lat umowy, sa oplaty za tzw "zabranie zbiornika" przed wypaleniem ok 15 000 l gazu. W zalerznosci ile spalisz przed rozwiazaniem umowy, to opłata ta może się zmniejszyć. W ofercie bałtyk gaz spotakłem się z 50 % upustem tej opłaty, w przypadku gdy przełanczasz się na gaz ziemny, np orlen gaz robi wszystko, inwestor daje im mapke kopie dół pod rure i zanosi dok. do urzędu, oni robia instal wew i zew.+ projekty.

jak ktoś chce moge na maila podesłać oferty tych czterech firm. Nie wiem czy się nie różnią terytorialnie. Ja mam z mazowieckiego.

Jestem na etapie gazu z butli mam miec gaz ziemny za ok 2 lata. Mam oferty Shell gaz, Orlen Gaz, Gazpol i Bałtyk gaz, nie slyszalem o podpisywaniu na iles tam lat umowy, sa oplaty za tzw "zabranie zbiornika" przed wypaleniem ok 15 000 l gazu. W zalerznosci ile spalisz przed rozwiazaniem umowy, to opłata ta może się zmniejszyć. W ofercie bałtyk gaz spotakłem się z 50 % upustem tej opłaty, w przypadku gdy przełanczasz się na gaz ziemny, np orlen gaz robi wszystko, inwestor daje im mapke kopie dół pod rure i zanosi dok. do urzędu, oni robia instal wew i zew.+ projekty.

jak ktoś chce moge na maila podesłać oferty tych czterech firm. Nie wiem czy się nie różnią terytorialnie. Ja mam z mazowieckiego.

To ja poproszę te oferty na maila: [email protected]

Dzięki

Ja miałem taki problem w ostatnią jesień. Chciałem zimą prowadzić prace wykończeniowe. Nie miałem gazu, ale miałem już zamknięty dom i podłogówkę ułożoną i zalaną w posadzkach. Ponieważ moje docelowe ogrzewanie to kocioł gazowy 1f + zasobnik + kominek z PW - pogadałem z wykonawcą instalacji, który stwierdził, że bez większych kosztów mogą mi uruchomić ogrzewanie w oparciu o ten kominek - bez kotła i bez zasobnika. W układzie działała chyba tylko jedna pompa i jakiś zawór ograniczający temperaturę wody która jest puszczana w podłogówkę. Majstry pracowali w koszulkach z krótkimi rękawami. Dochodziło do tego, że zakręcali zawory podłogówki na poddaszu, bo robiło im się za ciepło.

Myślę, że jeżeli masz w domu podłogówkę (=spora bezwładność) i jeżeli Wasz kominek ma być z płaszczem wodnym to moglibyście się pokusić o rozwiązanie podobne do mojego. 9 godzin nieobecności to nie jest dużo dla takich kominków. Żeby nie mieć nieprzyjemnych zimnych poranków w łazienkach dorzuciłbym tam drabinki z grzałką elektryczną i myślę, że by to mogło zdać egzamin.

J będę miała spotkanie z przedstawicielem N.EN. w najbliższym czasie. Ich oferta na pierwszy rzut oka wygląda interesująco. Można rozwiązać umowę z miesięcznym okresem wypowiedzenia. Ale jak to wygląda faktycznie, wyjdzie podczas spotkania.

Adrian, czy podłogówkę masz w całym domu i jaką masz powierzchnię do ogrzania i co z tym gazem, czy już masz doprowadzony?