Bluszczowcy 11.06.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Mam ogromny dylemat. W najbliższą zimę chcielibyśmy już mieszkać w naszym domku, ale pojawia się problem z ogrzaniem. Gazu ziemnego nie mamy, ale jest duża szansa że za roku max 2 może być już gaz. Kominek będziemy mieli, ale jesteśmy w domu nieobecnie po co najmniej 9 godzin dziennie więc nie zdołamy kominkiem ogrzac domu. Jakie ogrzewanie teraz zastosować, aby nie ponieść zbyt dużych kosztów zarówno instalacyjnych jak i eksploatacyjnych, przy założeniu że później będzie gaz ziemny. Napewno spotkaliscie się z takim dylematem, jak rozwiązaliście ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 11.06.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Niedawno była taka dyskusja - spróbuj przejrzeć archiwum. Z tego co pamiętam, to jednym z proponowanych rozwiązań był gaz z butli. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że po zmianie na gaz ziemny modyfikacje w instalacji w domu są niewielkie. Wada to... butla z gazem w ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 11.06.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Witam Prąd z drugiej taryfy ....jesli masz dom dobrze ocieplony koszty nie powinny być większe niż gazu z butli . Oczywiście mile widziany również kominek z płaszczem wodnym . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 11.06.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 teraz gaz z butli np. podziemnej a później wymiana palnika w piecu. Pamiętaj, że jak mówią za dwa lata to będzie zwykle za 4. Niestety ogrzewanie gazem z butli np. propanem należy do najdroższych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszczowcy 11.06.2007 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Rozważałam ogrzewanie gazem z zbiornika w ogrodzie ale jak zaczęłam sie dowiadwać w różnych firmach to trzeba podpisać umowę na 4-7 lat, a co później - zrywać umowę (to napewno kosztuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 11.06.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 mozna cala instalecje przystosowac do ogrzewania gazowego i elektrycznego, takze jesli nie bedziesz mial na poczatku gazu to grzejesz pradem a pozniej bedziesz mogl uzywac gaz. W przyszlosci bedziesz mial dwa systemy ogrzewania w razie awarii jednego z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 11.06.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 u nas jest podobna sytuacja.mamy w całym domu ogrzewanie podłogowe niskotemperaturowe. do tego będzie duży zbiornik buforowy z grzałką elektryczną- grzany w II taryfie. Gdy dojdzie gaz to wodę będzie podgrzewać piec CO gazowy. Zbiornik na CWU również elektryczny z wężownicą na czas dodania gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 11.06.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 u nas też gaz za 2 lata do tego czasu mocno używamy kominka, a jak nie kominka to zasilać będziemy piec kondensacyjny ale z butli "kuchennych". Wiem że drogo ale nie musimy bulić za zbiornik w ogrodzie, demontować go i podpisywać umowy na 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agni 11.06.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 jesteśmy w podobnej sytuacji, podpisaliśmy umowę z dragongazem (tankowanie gazu i dzierżawa)na rok. Wybraliśmy takie rozwiązanie, ponieważ nie będzie później problemu ze zmianą instalacji...Kominek to u nas też tylko dodatek, a nie pełna alternatywa. Wracając do gazu, pod koniec tego roku obiecują nam gaz ziemny, wtedy odłączamy butlę, przezimujemy ją do wygaśnięcia umowy a za gaz, który nie zużyliśmy jeszcze nam oddadzą. Sprawdź taką możliwość, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 11.06.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Są duże butle 33 kg. Już trzeci rok na tym jadę. Drogie to jest, trzeba się ratować kominkiem, ale przynajmniej instalacji przerabiać nie będzie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 12.06.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Są duże butle 33 kg. Już trzeci rok na tym jadę. Drogie to jest, trzeba się ratować kominkiem, ale przynajmniej instalacji przerabiać nie będzie trzeba. Dokładnie tak samo ma mój sąsiad. Szopka z butlami przy płocie ... i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszczowcy 28.06.2007 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Mam wycenę na zainstalowanie zbiornika z gazem w ogrodzie. Łącznie z projektem, zbiornikiem i zainstalowaniem i jednym napełnieniem wyszło ponad 11 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 03.07.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Czy wybraliście już jakiś wariant z ogrzewaniem? Bardzo mnie to interesuje, gdyż mamy podobny problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszczowcy 04.07.2007 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 jeszcze nie wybralismy ale skłaniamy się ku wyborze zbiornika z gazem w ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 04.07.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 mam taki sam problem i wybrałem jako rozwiązanie tymczasowe pelety. Są stosunkowo tanie, nie brudzą, piec jest automatyczny, zasobnik robię większy ale w standardzie jest taki który wystarcza na 7 dni. dla mnie to dobre rozwiązanie tymczasowe nawet na kilka lat i nie mam żadnej butli na działce, a ogrzewanie + cwu średnio za m-c wynosi ok 300 zł więc do przyjęcia PS GAz miał być już w tym roku - liczę ze będzie do 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxoffy 05.07.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Jestem na etapie gazu z butli mam miec gaz ziemny za ok 2 lata. Mam oferty Shell gaz, Orlen Gaz, Gazpol i Bałtyk gaz, nie slyszalem o podpisywaniu na iles tam lat umowy, sa oplaty za tzw "zabranie zbiornika" przed wypaleniem ok 15 000 l gazu. W zalerznosci ile spalisz przed rozwiazaniem umowy, to opłata ta może się zmniejszyć. W ofercie bałtyk gaz spotakłem się z 50 % upustem tej opłaty, w przypadku gdy przełanczasz się na gaz ziemny, np orlen gaz robi wszystko, inwestor daje im mapke kopie dół pod rure i zanosi dok. do urzędu, oni robia instal wew i zew.+ projekty.jak ktoś chce moge na maila podesłać oferty tych czterech firm. Nie wiem czy się nie różnią terytorialnie. Ja mam z mazowieckiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszczowcy 05.07.2007 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Jestem na etapie gazu z butli mam miec gaz ziemny za ok 2 lata. Mam oferty Shell gaz, Orlen Gaz, Gazpol i Bałtyk gaz, nie slyszalem o podpisywaniu na iles tam lat umowy, sa oplaty za tzw "zabranie zbiornika" przed wypaleniem ok 15 000 l gazu. W zalerznosci ile spalisz przed rozwiazaniem umowy, to opłata ta może się zmniejszyć. W ofercie bałtyk gaz spotakłem się z 50 % upustem tej opłaty, w przypadku gdy przełanczasz się na gaz ziemny, np orlen gaz robi wszystko, inwestor daje im mapke kopie dół pod rure i zanosi dok. do urzędu, oni robia instal wew i zew.+ projekty. jak ktoś chce moge na maila podesłać oferty tych czterech firm. Nie wiem czy się nie różnią terytorialnie. Ja mam z mazowieckiego. To ja poproszę te oferty na maila: [email protected] Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 05.07.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Ja miałem taki problem w ostatnią jesień. Chciałem zimą prowadzić prace wykończeniowe. Nie miałem gazu, ale miałem już zamknięty dom i podłogówkę ułożoną i zalaną w posadzkach. Ponieważ moje docelowe ogrzewanie to kocioł gazowy 1f + zasobnik + kominek z PW - pogadałem z wykonawcą instalacji, który stwierdził, że bez większych kosztów mogą mi uruchomić ogrzewanie w oparciu o ten kominek - bez kotła i bez zasobnika. W układzie działała chyba tylko jedna pompa i jakiś zawór ograniczający temperaturę wody która jest puszczana w podłogówkę. Majstry pracowali w koszulkach z krótkimi rękawami. Dochodziło do tego, że zakręcali zawory podłogówki na poddaszu, bo robiło im się za ciepło.Myślę, że jeżeli masz w domu podłogówkę (=spora bezwładność) i jeżeli Wasz kominek ma być z płaszczem wodnym to moglibyście się pokusić o rozwiązanie podobne do mojego. 9 godzin nieobecności to nie jest dużo dla takich kominków. Żeby nie mieć nieprzyjemnych zimnych poranków w łazienkach dorzuciłbym tam drabinki z grzałką elektryczną i myślę, że by to mogło zdać egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 06.07.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 J będę miała spotkanie z przedstawicielem N.EN. w najbliższym czasie. Ich oferta na pierwszy rzut oka wygląda interesująco. Można rozwiązać umowę z miesięcznym okresem wypowiedzenia. Ale jak to wygląda faktycznie, wyjdzie podczas spotkania. Adrian, czy podłogówkę masz w całym domu i jaką masz powierzchnię do ogrzania i co z tym gazem, czy już masz doprowadzony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 06.07.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Podłogówkę mam w całym domu. Dom ma pow. użytkową 118m.kw. A gazu jeszcze nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts