Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie zainstalować kiedy nie mam jeszcze gazu?

Recommended Posts

My mamy identyczny problem.

W przypadku niektórych firm umowa skonstruowana jest w taki sposób, że mogą naliczyć dodatkowe opłaty, jeżeli nie zużyje się odpowiedniej ilości gazu (ileś tam litrów).

Okazuje się, że jeden z naszych bezpośrednich sąsiadów zainteresowany jest podłączeniem się razem z nami do TEJ SAMEJ butli. W takim układzie zużycie wymaganej ilości gazu staje się dużo bardziej prawdopodobne w czasie, który został do podłączenia do gazu z sieci.

Nie znam waszej sytuacji, ale być może macie budujących się sąsiadów za płotem lub bezpośrednio na przeciw was chciałby skorzystać z tej samej butli. (Plusy: koszty instalacji dzielicie między siebie; szybciej zużyjecie wymaganą ilość gazu, etc.).

M

To wydaje się dobrym pomysłem, dopóki sąsiad się nie zmieni, i nowy właściciel będzie miał inną koncepcję - jak to ze wszystkimi "spółkami" niosą pewne ryzyko.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

J będę miała spotkanie z przedstawicielem N.EN. w najbliższym czasie. Ich oferta na pierwszy rzut oka wygląda interesująco. Można rozwiązać umowę z miesięcznym okresem wypowiedzenia. Ale jak to wygląda faktycznie, wyjdzie podczas spotkania.

Adrian, czy podłogówkę masz w całym domu i jaką masz powierzchnię do ogrzania i co z tym gazem, czy już masz doprowadzony?

Odkryłem tą firmę w weekend, właśnie rozmiawiałem ze sprzedawcą ma przesłać mi ich oferte, zobaczymy ... narazie najbardziej pasuje mi bałtyk-gaz ...

Jednak jako ogrzewanie dostepne finansowo w zasadzie dla wszystkich, widzę je spokojnie do stosowania w obiektach mieszkalnych, biurowych, usługowych do około 120m2.

U mnie zatem raczej odpada. Musiałabym mocno dogrzewać się kominkiem i to najlepiej z płaszczem wodnym. To chyba już lepiej zainstalować od razu pompę ciepła :wink:

Pompę ciepła? :o

Nie uzyskasz takiego komfortu w wymiarze calorocznym, pomijaąc nieporównywalnie większy koszt.

Napisałem około.... :wink:

To naprawdę dobra alternatywa.

Kominek tylko przy większych spadkach temperatur lub w zależności od wolnego czasu....

Z czasem ochota na palenie w kominku znacznie spada :roll:

Pompę ciepła? :o

Kominek tylko przy większych spadkach temperatur lub w zależności od wolnego czasu....

Z czasem ochota na palenie w kominku znacznie spada :roll:

No właśnie! Ale dzięki Boguslaw za radę, pomysł jest bardzo ciekawy i obiecuję ci, że wnikliwie go rozpoznam. Nie miałam w planach robienia komika z płaszczem wodnym, ale za to inwestuję w dobre ocieplenie budynku i rekuperator z GWC, okan, rolety. Muszę dokładnie obliczyć zapotrzebowanie na ciepło i wszystko stanie się jasne. Zależy mi też na ewentualnym uniezależnieniu się od gazu, czy też jego dostawcy oraz na maksymalnym komforcie obsługi.

• 4 months później...